Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители

Такева: Бюджетът да финансира програми за преквалификация!
16 окт 2018 15:30, Анисия Иванова
233
Срив в образованието: След 8 г. без 39 000 учители
Архив: Булфото

След 8 години в системата ще липсват 39 000 учители, а само след 2 години - 10 000 учители. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такиева на дискусия, посветена на кадрово обезпечаване на българското образование.

"Недостигът на учители е изключително голям, затова една от основните политики е кадровото обезпечаване на системата. Преди година и половина Дирекция "Квалификации" направи едно проучване, което показва, че след 8 години в българската образователна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще липсват 6 млн. учители. Това изследване показа, че още от следващата година ще имаме изключително голям дефицит на учители по природоматематически дисциплини", обясни тя и допълни, в различните региони проблемът с кадровото обезпечаване е различен.

Ще се работи и по проект, с който всяка година да се обучават по 600 учители, които да получават педагогическа способност, включително и ресурсни учители.

"В системата ни има 22 600 деца със специфични образователни потребности и за тях не достигат ресурсни учители. В България има 4000 ресурсни учители, но тук влизат и педагогическите съветници и психолозите, които не са учители. Около 1460 са ресурсните учители", уточни тя.

Такева е убедена, че програмата трябва да бъде целево финансирана от републиканския бюджет, за да може след 10 години да няма такава "голяма дупка от специалисти", нужни за образованието.

Тези специалисти ще бъдат обучавани от 3 университета в България, а обучението ще бъде в рамките на 1 година.

"Убедена съм, че колегите, които имат висше образование магистър, било по инженерство, било по икономика, за 1 година ще могат да усвоят методиката на преподаване по дисциплината, по която ще преподават", каза още председателят на СБУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


233
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
22
 
! Отговори
А ще има ли МОН? преди 5 години
След 8 години няма да има училища в провинцията, до 12 в София, а след 18 г.няма да има и МОН.Римляните не ходят на даскало, а народът емигрира...
91
1
 
21
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
До Анонимен 62Да си учител е призвание, а не професия!!! Който не схваща разликата, значи е ****лоумен!!! Най-трудно е да обучаваш хора, а държавата ни трябва да подсигури учителите така, че те да не мислят как ще преживеят, а как най-добре да подготвят учениците си!!! Вместо това, нашите учители се превърнаха в чиновници, благодарение на нашите плит/коумни държавници!!! Ужас!!!
90
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не само учители не достигат. Войници, полицаи, лекари, учени и какви ли не още няма заради изкуствено ниските бюджетни заплати от ГЕРБ.
89
3
 
9
 
! Отговори
До do 62 преди 5 години
Фактите говорят, че извън София има достатъчно кандидатки за учители. Друг е въпросът, че нивото на голяма част от тях е ниско.И аз и други писаха по-надолу, че става с връзки.Последният ми конкретен случай е на младо момиче от сравнително голям областен град, което с много зор най-накрая си намери работа в селско училище.А познавам и випускнички на ФМИ, които предпочетох да са учителки но в НПМГ и подобни. За жена е добре. Имат си мъже с добра работа, а печелят добре от частни уроци олимпиади
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямам нищо против и 2000 лв да ги направят ама ми писна само за учителите да се говори. Явно освен учители на тая държава други не им трябват
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До истината О, гледай ти! И кой сложи минуса?
86
2
 
8
 
! Отговори
ПАК ШЪ ВИ НАШЕПНА преди 5 години
Виновни са само послушните и мазнещи се даскаля. Другите ги гонят.
85
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учителите са негодници, и през комунизма и сега най-големите негодници пропадняци стават учители .. Дайте възможност на домашното образование..
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 78ОК - съгласен съм! С лека корекция, че работата на учителя не е по-лека или по-малко квалифицирана от тази на мед. персонал /не на лекарите/ и би следвало да получават същото възнаграждение. Веднага ще излязат разни политици да кажат как нЕма пари и да почакаме..... в близкото бъдеще... Т.е. "друг път"!
83
3
 
11
 
! Отговори
истината преди 5 години
Дават се пари за из.ча.дия които в 7 клас не могат да четат.И ако има стойностни служители - да ги карат сами да си попълват документите за помощи. Виждате ли къде е змеят???
82
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И какво като имам квалификации! От 7 години не съм учител! Съсипаха професионалните гимназии, най-вече в провинцията! Хората избягаха с децата си в София и в чужбина. Няма деца, няма паралелки, не са нужни учители! Не можем всички да отидем в столицата, там може би има места за преподаватели!
81
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До do 62Кой пише, че учителите си "живеят живота"? Предлагам му само 45 мин. да се пробва да преподава на деца и после да говорим....
80
3
 
6
 
! Отговори
До 78 преди 5 години
Няма лошо. Но тогава за лекари трябва да почва от 3000, за другия медицински персонал от 2000. А и за тия пари трябва нуждата от частни уроци просто да отпадне.
79
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До Анонимен 67Какво значи "елитно" училище.... Учителите взимат от 600 до 1000 лв. няма как да изисксваш от тях да преподават "елитно"!? С трици маймуни не се ловят! Колкото да го въртим и сучем всичко опира до рали!
78
7
 
20
 
! Отговори
do 62 преди 5 години
Написал си, че да си учител значи да си живееш живота, но когато фактите говорят, всичко срещу тях няма тежест.. А фактите са, че от тая професия масово бягат всички по-млади, дръзнали да опитат, старите стискат зъби, за да докарат до пенсия, та по цял ден слушаме за учителски заплати как щели да увеличават. Ако беше супер работа, нима щяха да реват всички като панаирджийски мечки, че няма кой да работи. Освен това не се почива когато децата почиват, лаишко изказване.Частните уроци са изключение
77
4
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 67 преди 5 години
Вярно е, че има вече майки клявки, които даже в час искат да влизат.Но те искат най-вече оценки.Не им пука за знания ако малкото има 6.НА реални резултати държат най-вече някой по-елитни училища.Лично аз виждам как в уж добро училище на практика целият урок и всички задачи от него се дават за домашно. Което много натоварва детето но пък явно разтоварва учителят.Или как в часовете по език учителката си разказва за студентсването и превежда песнички на децата. При което се налагат частни уроци
76
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатата на учителите не трябва да е по-малко от 1500 лв. при сегашното ниво на инфлация и цени. Дори на начинаещите. Всичко друго е бля, бля и тази лелка много добре знае това, но се прави на аулава и дрънка безсмислици.... Затова ще имате "дефицит" на учители или полуграмотни ще работят, като такива!
75
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е като няма деца и държавата все икономисва пари за заплати и гласува добри заплати само за дупетати и съдии. ГЕРБ копат гроб на образованието и сами падат в него.
74
1
 
16
 
! Отговори
Нали преди 5 години
Нали кътате махалите и избирателите си от там.От тях ще избирате какви учители искате. То и без това само техни издънки ще останат на тази територия в бъдеще
73
1
 
19
 
! Отговори
Бивш даскал преди 5 години
Но баба Янка и след 8 години ще е шеф на синдиката!Да се свети името и делото й!

Спонсорирани публикации