Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател
Обновена: 22 окт 2018 09:36 | 22 окт 2018 07:00,
197
Всеки втори български ученик: Чете! Но нищо не разбира!?
Снимка: Reuters

Над 40% от българските ученици до 15 г. не могат да разберат това, което четат, сочи доклад на екрокомисаря по образованието Тибор Наврачич. Това означава, че почти всеки втори ученик не може да осмисли текста.

Страната ни е на последно място в ЕС по този показател, като в доклада се посочва още, че нещата не се подобряват, а напротив – влошават се.

През 2014 г. процентът е 39.4%, през 2017-а той вече скача на 41.5%.

В доклада се проследява изпълнението на шест образователни цели, които страните членки трябва да изпълнят до 2020г. Според една от тях процентът на децата с недостатъчни знания и умения по четене, математика и науки трябва да падне под 15 на сто.

Другите са свързани с ранното отпадане на учениците от образователната система, обхватът на децата в предучилищно обучение и нивото на заетост сред новозавършилите.

При работещите новозавършили имаме чувствително подобрение - от 65.4% на 77.7%. Средно за ЕС процентът е 80 на сто. Важен акцент, който трябва да се изпълни е и висшистите между 30 и 34 г. да стигнат до 40%.

По този показател страната ни има подобрение – от 30.9% през 2014г., то през 2017г. висшистите между 30 и 34 г. са достигнали 32.8% от всички.

"България прилага реформи на всички нива в образованието, то е сред политическите приоритети. Въпреки че мерките все още не успяват да се справят с предизвикателствата има целенасочени усилия за намаляване на ранното детско отпадане от училище", отбелязва еврокомисар Тибор Наврачич, цитиран от "Монитор".

За да докаже твърдението си той дава пример с увеличаването на учителските заплати, въвеждането на дуалното обучение, подобряването на дигиталните умения и подобряването на включващото образование.

Същевременно Наврачич не пропуска да отбележи, че страната ни традиционно инвестира малко в предучилищното и началното си образование. В доклада си той посочва, че това са области, които са ключови за равния старт и за превенцията на неравенствата в доходите.

Еврокомисарят отбелязва още, че родният модел на финансиране бил ревизиран, с цел да се отделят допълнителни ресурси за децата в неравностойно положение в училище.

Освен това отчита подобрение и по отношение на знанията на българските ученици по гражданско образование, което също е в резултат на скорошни мерки на България.

"Предизвикателството да бъдат включени ромските деца в училище обаче остава голямо, а педагогическото съсловие застарявало", констатира той.

В заключение еврокомисарят посочва, че уменията на висшистите и на тези, които завършват професионално образование не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на пазара на труда в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 127А какво предлагаш, да сложим на негово място? Джон Грийн, че го харесва ли младите? Не е лош автор, просто не е Вазов... И тийн драмите (или юношеските перипетии) не санещо, което трябва да е в учебника по литература.
124
1
 
11
 
! Отговори
ani преди 5 години
Материалът, матеруалът! Колко "българи" не знаят български на елементарно ниво? Че и депутат иска преводач!? Не гледайте следствието, а причината! Училището вече е социален дом за наглеци , хвърлили отрочето и изискващи да бъде обгрижвано на всички нива. ТОВА не е училище!
123
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Половината учители, които познавам, траят това от години. Някой пишат оплаквания до МОН, но уви, никой не обръща внимание.Четеш "Въвлечен в сюрреализма на пост-възрожденска България, лироческият персонаж и съмишлениците му се борят, за да открият нравствените и социални основи, предразполагащи към адекватно о морално надграждане на дъховнста личност".... Ако 11 годишното ми започне да говори така, ще викам екзорсист.
122
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 126Вазов е ненужен в учебника. Стигнал съм до този извод. Може да почна да събирам подписи за махането на писатяля от учеббника и да ги дам на министъра
121
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 124Защото може би, преди 150 години държавата е била окупирана з а половин хилядолетие от... отоманците, говорещи турски език. Може би, защото такъв е бил езика тогава...Или да вземе, да пренапишем Вазов... То вече има "Pod Igoto" на шлюлавица. Чети него. Заради такива, като тебе го пуснаха.
120
1
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Той у нас и всеки втори дъртак-професор е така...
119
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като ученик си спомням че трябваше да ползвам тълковен речник за някои бг произведения. То все едно бяха писани за турци а не за българи. Тези произведения бяха пълни с турцицми.
118
3
 
12
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
90%от писателите на учебници не знаят какво пишат а след това ти казват че не си разбрал...
117
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко второ отченик не разбираело ко пишели у книжята. Ми как ша *** разбере бре. То кат на патагонски!
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами или реформа или да ги пускаме, да си ходят.
115
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
113....Мисля, че 108 се подиграва с това, как всеки си извърта фактите, както му е удобно
114
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами гонеше го и толкова. Защо да даваме 30000 лева з а такова тъпо дете? То така или иначе, ще стане престъпник, като родителите си. Най-добре е да ги вкараме в регистър и да го следим с гривни и камери, че да не станат престъпници. За всички ще е по-хубаво така.
113
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е така защото има крещяща нужда от образователна реформа. От българският език трябва със закон да изпаднат сложните изречения. Тогава статистиките ще са други.
112
13
 
9
 
! Отговори
Пич преди 5 години
До славянинОбразованието по време на соца беше под нулата. Нито имае материална база, нито имаше преподаватели, нито система на преподаване. Пълна трагедия. Ние се изучихме не благодарание на тази система, а въпреки тази система. НЯма да забравя като студент за първи път започнах да уча по "западни учебници" и 'западна система". Това беше момент на проглеждане. Проблемът в момента е, че продължават да обучават децата по същата тази система, и по същите методи.
111
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ами като всеки ден гледат по телевизията простаци от ранга на борисов и симеонов които без свян демонстрират,че ГРАМ не им пука за "простолюдието"....какво да искат да разбират...колкото повече разбира човек как функционира всичко около него - НАЙ МНОГО ДА ИЗПАДНЕ В ДЕПРЕСИЯ....щастливи са лудите
110
2
 
17
 
! Отговори
Пич преди 5 години
А накрая на някой няма ли да му доде до акъла, че вероятно системата на преподаване е тотално погрешна? Само децата ли са виновни, че "нищо не разбират", и че "нищо не помнят"? Когато видиш, че "всеки втори" не се справя, значи е време да помислиш, дали ти не бъркаш няъде. Не е ли логично? Като дсаклиците от бай Тошово време - "Аууу, много зле на последното контролно, всички са с тройки", и почват да обясняват колко са глупави децата. Архивни кадри, усмивки от старите ленти.
109
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интересно как като престанат да бъдат ученици изведнъж всичко започват да разбират..
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 108 ти от продажници и материалисти какво очакваш за пари и по-малко и майките си за *** ще продадат ти една нация ще им се опре.Техния учител е кардинал Ришельо дето казал че предателството в е въпрос на обстоятелства и дати.Един на времето беше питал защо сега няма българи като Левски ето защо защото от материалист и капиталист не става патриот да не решиш обаче че интернационалист става и това не става защото и това е идеал а смисъла на материализма и алчността е да няма идеал
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107Да! Нали? И адвокатите и те. И съдиите. И производителите.Живей някъде, където го няма. Бряг на Слоновата Кост, Сомалия, Конго и Руанда или квоти е там, ако не с си сменили пак имената. Ни банки, ни адвокати... Пей сърце.
106
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Затова, монархията беше най-добре...