Институциите върнаха 9000 деца в клас. Има ли още?

Издадени са 234 акта на семейства, чиито деца не учат
8 ное 2018 07:20, Петя Славова
19
Институциите върнаха 9000 деца в клас. Има ли още?
Снимка: Reuters

Близо 8000 деца са пожелали да посещават училище за първи път, покрай усилията на експерти от институциите, работещи по механизма за обхват и задържане в образователната система. Резултатът съобщават от образователното министерство.

По думите на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев на територията на страната вече са сформирани и постоянно действащи общо 1239 екипа с общо 10 030 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители и медиатори.

"Усилията на училищата са концентрирани в ежедневната работа с децата и задържането им в клас. Работим усилено по обща информационна платформа заедно с Агенцията за социално подпомагане. Сключено е споразумение с МВР, ГИТ и НАП за обмен на информация, предстои и с Агенция по заетостта. Общо 252 общини са регистрирани в системата", посочи Вълчев, цитиран от Нова тв.

Още по темата

В нея вече са вкарани и данни за децата от неделните училища, европейските и чуждестранните училища у нас. От 159 296 деца и ученици към началото на тази учебна година,  за 87 197 е установено, че са извън страната.

Вицепремиерът Томислав Дончев акцентира, че за пръв път от шест години делът на преждевременно напусналите образователната система намалява от 13,8% на 12,7%. Той посочи, че има 7 души на 19-годишна възраст, които са поискали да учат за първи път.

"Основната причина деца да не са в клас е нежелание и този проблем трябва да бъде посрещнат челно", каза Дончев и допълни, че наред с оперативните действия трябва да се решат стратегически задачи – да се провери дали размерът на глобите е достатъчно респектиращ и дали санкциите се налагат регулярно. Според него трябва да се направи и ревизия на издаваните медицински извинителни бележки.

От началото на учебната година екипите по механизма успяха да върнат обратно в клас 9100 ученици, основно на възраст между 9 и 15 години. От повторно отпадналите миналата година 2100 деца, за 426 за направен пореден опит да бъдат интегрирани в училище.

Интересен факт е доброволното записване на близо 8000 деца и ученици, които са поискали да посещават училище или детска градина за първи път. Най-голям е броят им във възрастовата група 6 – 7 години, като това са деца от уязвими групи, които до момента са отказвали да учат. Останалите почти 2000 ученици, които са записани за първи път на училище са родени между 1999 г. и 2011 г.

На семействата, чиито деца не посещават училище, са били издадени 234 акта за административно нарушение. Най-много са били в Стара Загора и Сливен – 104 и 103, а най-малко в Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Търговище и Хасково – по един.

В работата си екипите по обхват най-често срещат трудности заради миграцията в страната и в чужбина, липсата на документи като актове за раждане, липса на законни настойници, ранни бракове и майчинство, както и ниска административна грамотност на част от родителите - коя институция каква помощ или подкрепа и при какви условия може да се предостави на детето или на семейството.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Митко

Пропускаш нещо важно. Издръжката на тези деца трябва да се плаща от родителите им. Те не желаят да работят. Значи е необходимо да бъдат задължени чрез принудителен труд, но нашата държава е подписала някаква конвенция, забраняваща тази мярка. Значи в тази насока трябва много да се работи, за да се отмени това наше международно задължение с оглед на специфичната ситуация у нас.
Иначе, твоето предложение изисква да откъснем още от залъка на нашите децата, за да осигурим комфорт на онези
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още в първи клас, което отпадне от училище, безкомпромисно спиране навсякакви помощи и надбавки на семейството му.
Навърши ли 14 г., ако е нужно и под стража, задължително да изкара курс за някакъв вид помощна работа и ВЕДНАГА след това да започне работа. Да не търпим безделници и търтеи!
Задължително възстановяване на Строителни войски за всеки, който не е завършил средно образование. Там ще не ще, ще научи азбуката.
13
0
 
6
 
! Отговори
До 9.Безплатна храна преди 5 месеца
безплатни пособия и много други бонуси има за малцинството още от времето на соца та до днес. Идват, за да вземат храната, създадат суматоха в клас и си тръгват. Някои пък дори не влизат в класната стая, а обикалят около училището или в двора му. Иди в района на Женския пазар, за да видиш едно такова училище, което преди години беше престижно. Сега нито един българин не си записва детето там. Ромчетата вилнеят около школото, докато стане време да си вземат храната и си тръгват. За това плащаме!
12
0
 
4
 
! Отговори
Накакво прилича това преди 5 месеца
човек, който вече има деца, да продължава да посещава основното училище или техникума заедно с другите деца?
Не много отдавна беше предложено, след бутафорните ромски сватби, ако поне единият от "младоженците" продължи да ходи на училище, да им се изплащат наведнъж някакъв вид помощи, които се полагат за цяла година на семейство от малцинството. Защо наведнъж? За да благоволи да се запише в школото, срещу заплащане. После дали ще ходи, не се знае. Не знам приеха ли го това допълнение към закона.
11
0
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец пита преди 5 месеца
Как ще се отрази на учебния процес и на останалите деца това, че някои насила са доведени в класните стаи?

Докога тези ще останат в клас? Ден до пладне ли? Ще стоят ли до края на часовете, ще изкарат ли цялата учебна година?

Изчислено ли е колко пари ще излязат от хазната за осъществяването на това мероприятие? Някаква полза ще има ли?

Още ли е в сила и.д.и.отският закон, според който женени хора продължават да ходят на училище /или само се водят ученици, за да отчита директорът постижение/?
10
2
 
9
 
! Отговори
Митко преди 5 месеца
За да се оправи проблема с децата които не ходят на училище, ще трябва да се прилага законът за защита на детето. Ако семейство не осигурява ходенето на детето на училище то родителските права да се отнемат. Ако няма елементарни удобства като топла и студена вода, баня и т.н. - пак. Тези деца са бъдещето на България, ако не се грижим за тях, ще станат бъдещето на някой етнос, който винаги е създавал проблеми. И тези проблеми само ще се задълбочават. Грижите за децата са спасението за България
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
дават се пари за какво ли не ,а не сещат ,че могат да върнат децата в у-ще единствено ако има безплатен обяд и закуски,както е в много други страни...друг е въпросът ,че дори и да идват на училище,много от тях само ще пречат или пък въобще няма да се образоват...но да кажем,че все нещо ще научат, та дори и минималното-да поопознаят буквите и числата и някъде към 8 клас,ако са все още там, да започнат да сричат и да събират и изваждат до 10...то за какво ли им е повече в сегашния живот...
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нищо не се е променило. Това го помня още в зората на демокрацията, когато отвреме навреме ни караха в класа по някой такъв "нов" съученик, връщан за не знам си кой път. Тези деца рядко се задържаха повече от 2-3 месеца в клас и така омагьосаният кръг се затваря.
7
0
 
22
 
! Отговори
Шопо преди 5 месеца
Нищо не са върнали ! Вчера две лелки звънят у нас и питат за внуците ! А те от години живеят и учат в чужбина ! И едната вика: Ама имаме ги на списък,а не идват ! Как да идват ма лельо??? Представете си само колко такива деца ги ,,водят на списък,, !!! Да не говорим за ***...
6
0
 
19
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
Стипендията от 4-ти клас би била някакъв стимул за учене, не мислиш ли?
Трябва да се направи експеримент и да се опита.
Сега с тези детски надбавки какво се стимулира- неконтрулируема раждаемост, то се вижда резултата и от луната.
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
След 4 клас са също толкова грамотни колкото и в първи.. рушат учебният процес и пречат на другите деца - това е истината. Почвам да си мисля, че гробавите живеят в некъв паралелен свят или тея статии са тип партийна пропаганда на компартията
4
0
 
28
 
! Отговори
1234 преди 5 месеца
Премахнете помощите за отглеждане на дете и детските надбавки.
Инвестирайте в образование, увеличете стипендиите на учениците, да започват от 4-ти клас/ което може да компенсира детските надбавки/.

Тези 100 000 неграмотни деца, като се възпроизведат, до 10 години ще са 1 000 000.
Тогава ще видите кон боб яде ли.
3
0
 
19
 
! Отговори
Forever преди 5 месеца
Родните работодатели имат изисквания да знаете поне два чужди езика,но като гледам с какво темпо се увеличава ромското население,изглежда че те трябва да почнат да учат ”ромски” за да могат да общуват с тях,в близките няколко години,по същия начин ще ги привикват и на интервю за работа.
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Девет хиляди ! ! ! ! Малиии, тия ще станат вундеркинчета
1
1
 
34
 
! Отговори
Waffen SS преди 5 месеца
Какво значи върнали в клас,въпроса е колко ще останат и какво образование ще получат.Попаднах на един ,който беше на 28 години ,но не можеше да чете и пише,но трябва да отбележа ,че беше работлив.Много страно ,но имаше книжка,но се чудя ,как чете указателните табели-загадка.Смятам,че ако се ограничат детските до трето дете,то това рязко ще повиши посещаемостта на у-щето.Смятам за изключително порочна практиката ,на децата де се гледа като на дебитна карта