МОН предлага 11 нови защитени специалности за 2019/2020 г.

Новите списъци са предложени за обсъждане
10 ное 2018 12:16, Анисия Иванова
16
МОН предлага 11 нови защитени специалности за 2019/2020 г.
Снимка: Reuters

Министерството на образованието и науката предлага към утвърдените 29 защитени специалности от професии в списъка за следващата учебна 2019/2020 година да се добавят още 11 нови специалности с фокус върху секторите машиностроене, електроника и автоматика, моторни превозни средства и транспортни услуги, съобщиха от МОН.

Към Списъка със специалности от професии, по които се очаква недостиг от специалисти на пазара на труда, са добавени три търсени специалности - машини и системи с цифрово-програмно управление, промишлена електроника и технология на органичните вещества. С тях броят на специалностите в него става 57.

Новите специалности и в двата списъка са предложени от отрасловите министерства и организациите на работодателите, като са разгледани и приети от междуведомствена комисия.

С добавянето им към списъците се създават условия за прецизиране на държавния план-прием и насочването му за организиране и провеждане на качествено професионално образование и обучение на кадри за приоритетни икономически сектори, в които е налице слаб интерес от страна на учащите.

Новите специалности създават и възможности за изпълнението на регионални програми и проекти, както и за обучение по специалности в нови или високотехнологични сектори, отбелязват от пресцентъра на МОН.

Допълнените и актуализирани списъци за учебната 2019/2020 година са предложени за обсъждане на страницата на образователното министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10 Каква е сумата за инженерна и икономическа специалност редовно обучение държавен прием ? Е , около 3-4 пъти инженерните специалности са по-скъпи !
13
0
 
4
 
! Отговори
Питам МОН преди 5 години
И къде ще работят като завършат студентите? Такива предприятия с машини отдавна ги закриха. Кой ще се запише въобще?
12
0
 
4
 
! Отговори
Бивш учител преди 5 години
В двора на бившия механотехникум, в Монтана, обучавал техниците на областта, още от 1936 година, когато е бил занаятчийско училище, сега в пукнатините между асфлата на двора му, буквално расат дървета, три пръста дебели.Демокрация, какво да се прави, сега всичко расте в Кауфлатн и се произвежда в Али Баба. за какво са и на тая държава шлосери, стругари, термисти, специалисти ЦПУ, ДВГ. Овчари и общи работници и трябват, и да грласуват от време на време за правините хора, без да мъркат и питат.
11
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 11 преди 5 години
САЩ не ги е газил социализъм.Ние ще имаме елитни частни университет тогава, когато бизнесмените ни се договедят, че за да имаш качествени специалисти, трябва да инвестираш в създаването им, а после да им предложиш такива позиции, че да искат да работят за теб.Засега сме на друг хал и трябва да спрем отклоняването на бюджетни средства към ненужни колежчета и университетчета, в които се подготвят експерти по специалности от типа"Мижи да те лажем"!Да плащаме само за това, което ни е необходимо!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А специалност приватизаторски тарикат няма ли да има? Катедри Зъбчето Павлов, Барбекю Сокол, Цецко Шестоушака, Глиган Пеевски... ще бъдат препълнени от желаещи. Даже може фа се организира томбола за желаещите платено-одържавено.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
3В САЩ във всеки областен град има частен университет и е платено. Само войници имат право на безплатно. В държавните университети не достигат места и няма учители и качеството е много ниско.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7Икономика, психология или човешки ресурси са само платено с отстъпка обучение или тройно платено във ВУЗ.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В МОН нямат НИКАКВА идея в кой университет какво се учи!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да ставаш инженер, защо да учиш машиностроене, електроника, компютърна техника, автоматизация... след като може да завършиш икономика, психология или човешки ресурси и да взимаш 3 пъти повече пари, за 5 пъти по-малко работа.
5
3
 
19
 
! Отговори
Кой каквото сам преди 5 години
си направи...Който вземе кандидатстудентските изпити с успех над мн.добър (4.50) и подпише договор, че поне 10 г. ще работи в България, да бъде освободен от всякакви такси и да получава прилична стипендия.Ако завърши висшето си образование с общ успех над мн.добър (5), да му дадат европейска заплата и общинско жилище, ако изяви желание да получи такова.Така ще задържим в страната кадърните.Вместо това,ние хрантутим онези, които нямат дори основно образование и даваме на тях жилища и привилегии
4
2
 
12
 
! Отговори
СложетеНай-после ред преди 5 години
Измислените, никому ненужни специалности да се изучават в частни колежчета, които обаче да не получават дори и 1 лев държавна субсидия. Нужните сгради или да си ги купят, или да плащат наем на общината или на държавата. Който завърши такова бутафорно учебно заведение, после сам да си търси работа. Когато се кандидатстава за служба в държавна или общинска институция, да имат предимство онези, които са завършили държавен ВУЗ с висок успех!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1Много повече от 50%. Навсякъде по света, на един милион население се пада по един университет. Ние сме 7 милиона, от които поне 2 милиона са в чужбина. Тогава?Инженерните специалности следва да бъдат обединени в един ВУЗ, както и тези, които са свързани с изкуството. Плюс още три големи университета, в които наистина трябва да се влиза като през иглени уши - само най-добрите. Който от тях подпише договор, че поне 10 г. ще работи в България, да получи много бонуси и облекчения.
2
1
 
17
 
! Отговори
И друг проблем има преди 5 години
Г-н Министър,Кога ще защитиш българската наука от паразита БАН?Кога ще се даде възможност още от студентската скамейка отличниците да получават възможност след дипломирането направо да станат докторанти, ако желаят? Докога феодалните старци и техните хабилитирани роднини и лакеи ще подаряват докторантските стипендии и щатните места в БАН на своите деца, внуци, племенници, снахи и зетьове?Защо "учените" от БАН толкова се страхуват да бъдат преместени на щатна работа в университетите?
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
50% от ВУЗ-те трябва да бъдат закрити.