Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!

Президентът присъства на 130-годишнината на Алма Матер
Обновена: 8 дек 2018 19:56 | 8 дек 2018 19:56, Веселина Йорданова
196
Радев към студентите на СУ: Отхвърлете безизходицата!
Снимка: БТА

Младите българи са все по-малко, но върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралния климат в родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда връстниците им от България. Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите.

Това заяви днес президентът Румен Радев на тържественото събрание по случай 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава поздрави ръководството и възпитаниците на едно от най-старите висши училища в България, съобщиха от прессекретариата му.

В изказването си на тържественото събрание президентът подчерта, че в годините на прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. "Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще. Това е вашата битка за България. Тя е и моята", обърна се Румен Радев към студентите.
 
Държавният глава припомни, че всички българи, не само възпитаниците на Софийския университет "Св. Климент Охридски", наричат Алма матер този светски храм на България. По думите на Румен Радев създаден с дарения и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, свободата, критичното мислене и стремежа към неизменното търсене на истината.

"Днес не малко хора от високи трибуни осакатяват езика ни. Но вие най-добре знаете, че с всяка наранена или пренебрегната дума, погива част от смисъла. Днес някои се опитват да ни кажат, че грамотността е досадна подробност, но вие най-добре знаете, че онзи, който не почита правилата на граматиката, ще пренебрегне и закона, а сме разрешили на хора, които не почитат книгите, да взимат решения", подчерта още в изказването си държавният глава.

Президентът отбеляза и че истината се пази в редовете, които се пренасят през хилядолетията, а културата е "мантинелата", която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофа - лична и обществена.
 
"Не познавам млад човек, седнал веднъж на студентската банка, да не мечтае за бляскаво бъдеще. Не забравяйте обаче, че конформизмът може да е път в кариерата, но не е път към щастието. Преследвайте мечтите си, но бъдете непримирими към подмяната, към липсата на прозрачност. Борете се с лицемерието и покварата. Бъдете критични. Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето. Не подминавайте агресията на невежеството", заяви още в изказването си тържественото събрание държавният глава Румен Радев.

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на президента Румен Радев плакет, посветен на 130-годишнината на висшето училище.

На тържественото събрание и концерт по повод отбелязването на 130-годишнината на Софийския университет "Св. Климент Охридски" присъстваха ректори и представители на ръководствата на университети от цял свят и дипломатически представители. Президентът Румен Радев беше придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялото гербераско войнство е на амбразурата,за да плюе по-най-добрия президент на прехода.Напразните усилия на злобните поплювковци само вдигат рейтинга на Радев.Умните студенти са разбрали думите му.Останалите ще си останат посредствени винаги/за жалост много от тях са такива/,пред вид средата,в която са израсли и училището,което са завършили/по милост/.
115
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Умна реч на президента,дано присъстващите да са вникнали в нея.Че като гледаме напоследък какво ги вълнува,не сме големи оптимисти.
114
5
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Не е ясно този изпрати ли го някой, покани ли го или сам се е натрапил на това тържество ?
113
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Военен ни стана президент........... АЙ ЧЕСТИТО!
112
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Toва послание ми прозвуча, все едно някой ме съветва да отида напук да се напия с антифриз. Не се шегувам, наистина така ми прозвуча!
111
3
 
9
 
! Отговори
гурбетчия преди 5 години
А кой натири българите в чужбина?Помнете 1996. Помнете 2005 когато продадоха момичетата и земята на българите.КОЙ беше ти тогава и КЪДЕ искаш да отведеш българската младеж?
110
15
 
7
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Многонеуважаеми *** на герб(комунази), колкото и злобно да виете, Р. Радев отася Боко, Цоко и сие, като куцо пиле домат ;)С толкова сарказъм им начуква канчетата, че за непредубеденият слушател(читател) е истинска радост !
109
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по голям смота-няк от от Президента няма
108
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сайта ви пълен с безмислени Текстове , кой въобще ги чете?Безмисленна Държава
107
7
 
1
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До гербераст- комунист. Хе-хе, колко си елементарен. Ами нали по твоята логика като ръсите п.о.м.и.я тскива ксто теб по Боко и ГЕРБ, значи червените плювачи сте яко притеснени, че продължават да са на власт и нищо не можете да им направите?
106
8
 
12
 
! Отговори
Jon преди 5 години
Ушатия *** пак се изказа неподготвен.
105
7
 
13
 
! Отговори
Шопа преди 5 години
Безизходица има.Най вече на гръцката граница през уикендите и празниците.Магазините пълни.Ресторантите пълни.Магистралите препълнени с автомобили.Навсякъде се строи......
104
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисли на един президент руски агент."Отхвърлете безизходицата за да оправите критичното състояние на демокрцията."Аз си мисля че ако купим Грипените и ремонтираме съветските самолети и танкове в ширака страна мая радная Рассия за 500 милиона евро с един удар ще отхвърлим безизходицата и критичното състояние на демокроцията у нас. Ако купим и още 2 атомни реактора от Русия за 1.5 милиарда евро тогава пък ще оправим съвсем добре демокрацията и безизходицата и на Русия.
103
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква "безизходица"?!Всеки кадърен човек си намира правилното място."Безизходица"имаше при "социализма".Нямаш право да излизаш в капиталистическите държави и т.н. Добре,че този така наречен социализъм се сгромоляса.Сега всеки има право на избор.
102
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами точно това правят студентите. Отхвърлят безизходицата. И заминават масово. Кой в Европа, кой в Канада, кой в Австралия и т.н. Как по друг начин да живеят смислено живота си. Тук или си част от системата и участваш в гаврата с хората или си жертва. Няма друг вариант. Може ли някой да каже какво работи добре в държавата ни. Едно нещо което е наред и не превръща хората в жертви, независимо от коя страна се намират.
101
4
 
5
 
! Отговори
невероятно,но факт! преди 5 години
Дали Радев се е увлякъл или не няма голямо значение-страшното е ,че България е държава ,в която доминира от агресивното невежество и професионална нечистоплътност!
100
14
 
11
 
! Отговори
Гербераст - комунист преди 5 години
Герберастичните *** сипят яко п. о. м. и. я. Това ме радва, значи, че бидонът и гуменката са притеснени. Браво господин президент!
99
14
 
25
 
! Отговори
Гъдьо преди 5 години
Зелен чорап,тръгнал си на морални ценности да ни поучаваш...Я питай децата си,морално ли е да Изоставиш родната им майка и да тръгнеш подир тая надута и проста фукла и фльорца,която ката ден продуцира грозни скандали!! Зелен чорап, не си обичал фотосесиите,..ама онзи ден с генерал Деси с лакти си проправихте път,та да седнете на един ред до Макаронаи Тръмп в Париж по повод годишнината от Първата св. война? Зелен чорап, не ти,а НАРОДЪТ решава на избори кой да прави бюджет,и малко след като стан
98
14
 
27
 
! Отговори
размисъл преди 5 години
Омръзна ми от лицемери. Всичко което казва Радев за демокрацията е истина,но....защо не погледне към себе си: 1. Поведението на жена му и разхищението на държавни средства за нея. 2. Твърдението му , че положението е отчайващо, но няма нужда от нови избори. 3. Диверсификация на газовите доставки, а иска да ни обвърже само с Русия.Лицемер. Всъщност и той е продукт на комунистическо-мутринската власт и манталитет у нас.
97
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо е сам? А да бе, на Илиянци има намаление.