74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!

Телефонът е основен инструмент за четене, но само 20% го ползват за знания
Обновена: 19 дек 2018 07:37 | 19 дек 2018 07:10, Елка Василева
62
74% от младите до 29 години не посягат към книга – за знания и емоция!
Снимка: архив, Булфото

74% от младите хора не посягат към книгата като източник на знания и емоции. Това показват данните от Годишния доклад за младежта за 2017 г., който се изготвя от Министерството на младежта и спорта за всяка предходна година.

Шоковата цифра за младежите, които не четат, е от проучване сред целева група 15-29-годишните. Така те са отговорили на въпроса "четете ли в момента на анкетата", пише "Монитор".

На годишна база данните са малко по-различни, но също толкова тревожни, се казва в доклада. Малко под половината – 44% от младите българи четат, но останалата половина от тях не се интересува от художествена и научна литература.

Логично нечетящата половина са хора със средно или по-ниско образование, работещи, от малки населени места.

Само за една трета от тийнейджърите (29%) четенето е част от ежедневието, показва още проучването.

Момичетата четат два пъти повече от момчетата.

Като цяло 14% успяват да изчетат до 2 книги през годината, а 21% между 3 и 5 книги. Едва 16% от четящата половина прехвърлят над 6 тома.

Младежите си купуват основно книги от книжарници и малко по-малко заемат от библиотека. 10% теглят текстове онлайн, това са повече млади хора от малките населени места, а книгите са основно безплатни.

Телефонът е основният инструмент, който младите хора използват навсякъде, е изводът от проучването. Интернет се ползва основно за социалните мрежи – 41%, за 29% той служи както за работа, така и за забавление, а едва 20% декларират, че им трябва за информация и знания.

Очертава се интересна зависимост, че хората, които са удовлетворени от начина си на живот, в по-голям дял четата книги, за сметка на тези, които не са удовлетворени , казва се още в проучването. В него са използвани данни от Националния статистически институт, Евростат и други национални и международни проучвания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
10
 
! Отговори
33 преди 5 години
А не пишат кои са причините.Скъпи книги,конкуренцията на Интернет,слабо развития интерес още в училище,където много учители си гледат повече частните уроци отколкото рабтата в клас.Основни ценности в училище не са книгите , а маратонките скъпия телефон,скъпите тоалети на ученичките,купонът да тече и пр.А какво правят за това МОН,РУО,директорите на училищата.Те пазят някой ученик да не напусне и с това да ощети делегирания бюджет!?
35
5
 
10
 
! Отговори
Еднокнижецът преди 5 години
Е аз като съм прочел само ,,Винету,, та какво ???!
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23То едно хартиено копие ще ти излезе много по-скъпо от електронното копие и много от книгите в България на хартиен носител се издават с една година закъснение.
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не четат- очевидно е нивото вече. Ми то се вижда разните битивита как се адаптираха и по цял ден дебилщини- ферми, брадъри, надути джуки и мръсно жълто...
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз често слушам аудио книги от Амазон. По цял ден съм на компютър и самото четене ще ме натовари допълнително.
31
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е смешно как разни кухи ***, които четат розови романчета, се мислят за интелектуалци. Аз книги не чета, нито имам време за губене, нито интерес, чета специализирана литература, основно от интернет, общо взето си набавям информацията която ми е нужда и ме интересува.
30
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако Боко даваше по-големи заплати ,щеше да има и за книги ...и за театър...но сега едва стигат за изхранване,лекарства и бензин за колата...изводът какъв е...да се смени Боко с човек,който ще свали примерно ДДС върху книгите..
29
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Тухла хартия кош100% по-продуктивно е да почетеш 1 час книга на ден, вместо да гледаш Биг брадър или други подобни помии, например...
28
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви 29 години? Какво очаквате като самата глава на държавата с трети мандат се хвали, че през живота си прочел само Винету
27
0
 
10
 
! Отговори
Узуна преди 5 години
Препоръчвам тази книга която е на снимката " Кралицата на юга", мисля че ще им хареса на нечетящите млади.
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че началника е прочел една книга "Винету труден за убиване" младите да се учат от него.
25
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За емоции защо да чета измишльотините на някой си. Аз си чета моята книга - моя живот.
24
0
 
9
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Да не сравняваме плодове със зеленчуци. Абсурд е да търся техническа документация на хартия, защото от години не се предлага. Вече няма и каталози. Информацията се актуализира постоянно и всяко "твърдо копие" е неактуално. А наскоро купих издание на любимата си книга ("Граф Монте Кристо"). Колкото и филми да направят по нея, все са орязани. Като за Сандокан - убиват Мариана във филма, защото... бюджета за филма стигал дотам. А още през 1990-та приятел се кефеше на книгата "Властелинът на пръст.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво, браво Тиква /от Банкя/ подготви си бъдещите партийни лидери, председатели, директори и началници на *** БГ.
22
0
 
13
 
! Отговори
sante_dog преди 5 години
Сега правите ли връзка с изказването за 80-те процента. Просто човека е закръглил...
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
човек ако е затормозен от безпаричие не му е до книги...или фабрика за сънища,както говорят за филмите...
20
8
 
3
 
! Отговори
Чета важна информаци преди 5 години
Аз чета за истината защо човечеството е в състояние което е проблемно. Аз чета за четвъртото измерение как рептили влечугоподобни ни управляват света през четвъртото измерение чрез хора които са в трето измерение това нашият свят. И тези хора са кръвна линия с тях. И чета защо сме толкова уморени след работа. Защото от вечен 24 стрес тез създания са негативни и тяхната енергия е друга от нашата и като се ядосваме те така ни я смучат и сме изморени и глава ни боли. Ад е убийствата продължават.
19
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още едно свидетелство,че подивяваме. Чел съм сериозни изследвания, доказващи,че четенето на книга от екран и от хартия задейства различни мозъчни центрове. От хартия е по-добро. Интелигентния човек стана рядкост. Това най-се усеща от жените. Наскоро моя доста красива позната на 27г. ми каза,че има 10 човека, с които може да си легне, но няма един, с който да си поговори. Искаше да говори за японска литература и книга от Шопенхауер.
18
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 20Ти не четеш книги за да станеш "интелигентен" или за да ги "запомниш" и да се "хвалиш" пред хората, а защото ти е кеф да го правиш. Като те гледам как пишеш е ясно ,ч книги не си чел - винаги си личи! :))
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВВместо 3 часа пред ТВ-то , нищо не ти пречи да прухвърлиш някой ред, сега с дигиталните книги , си ги смъкваш за 10 сек, четеш и не заемат място по рафтове и лавици. Или се разходи до селската библиотека и си чети каквото искаш. Защото в ИНТЕРНЕТ ИМА ВСИЧКО, НО НИКОЙ НЕ ТЪРСИ НЕЩО СТОИНОСТНО