Ексминистър: Учителството да стане желана професия!

Игнатов: Има нужда от специална подкрепа за педагогиката
29 яну 2019 21:54, Екип на Bulgaria On Air
5

Допълнителни стипендии ще получават студентите от приоритетните професионални направления, за да се насърчават да се обучават там. В тях влизат математика, физически и химически науки, педагогика на обучението,  религия и теология, енергетика, химически технологии и материалознание.

Това предвиждат промени в подзаконовата нормативна уредба, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Предлага се също да се увеличи както приемът, така и финансирането в приоритетните професионални направления.

Според бившия просветен министър Сергей Игнатов това е една добра инициатива, но тя няма да разреши проблема с липсата на кадри в тези сфери.

"Има нужда от специална подкрепа на педагогическите специалности. Намираме се във време, в което трябва да предотвратим кризата в образованието. Нужно е педагогиката да стане една желана специалност", категоричен е бившият образователен министър в "Денят ON AIR".

Той даде пример с образователната система във Финландия, където заплатата на един учител е 5000 евро на месец, но в същото време образователната реформа там тече от 30 години насам.

"България се развива положително. Ние обаче се сравняваме със страни, които са на съвсем различно ниво. Трябва да имаме търпението", обясни Игнатов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в България е хубаво, че всички осъзнават проблемите в образователната система, просто учителството трябва да стане една национална политика.

"Като влезеш в една класна стая и ще видиш каква ще е България след 20 години. Има хубави училища, но има и такива места, където положението не е толкова розово. Все още у нас има висши училища, които подготвят добри кадри, но повечето такива заминават", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
...............МЕНЕ преди 5 години
КАТО ИМА СТИМУЛ ИМА И ИНТЕРЕС А НЕ ОБЕЩАНИЯ ОБЕЩАНИЯТА НЕ МЕ ХРАНЯТ И ТАКИВА ПАРИ АЗ НЕ ЗНАМ
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РАБОТА В ГЕРМАНИЯ- ДЕТСКА УЧИТЕЛКА РАБОТА С 7/13 ДЕЦА ОТ 8.30 ч до 16,30ч- РАБОТНА ЗАПЛАТА 2300 ЕВРО. ТУК ДЕТСКА УЧИТЕЛКА СЪС ЗАПЛАТА МАЛКА ЧАСТ ОТ ПОСОЧЕНАТА НА ГЕРМАНСКАТА КОЛЕЖКА И 35 ДЕЦА НА СПИСЪК.ОМАСКАРЯВАЙТЕ ТЕЖКИЯ ТРУД НА ПРОСТИТЕ ДАСКАЛИ, СЛЕД КАТО БИХТЕ ЛЕКАРИТЕ И ТЕ ЗАМИНАХА ЩЕ НИ ЛЕКУВАТ ШОФЬРИ МИНАЛИ КУРСОВЕ, НЯМА ДА ИМА И ДАСКАЛИ.
2
1
 
7
 
! Отговори
Тончо преди 5 години
То да стане, ама как ще стане, като нищо в Министерството не става.
1
5
 
2
 
! Отговори
Naazaree преди 5 години
Idvat vnosni daskali 7 - 8 miliona ot Izrael....no problem, no panik...sha stane i obozhiavana..