С 1,7 млн. лева МОН бори недостига на учители

Други 11 млн. ще бъдат дадени за интернет, е-дневници...
29 яну 2019 22:05, Анисия Иванова
12
С 1,7 млн. лева МОН бори недостига на учители
Снимка: архив Reuters

11 милиона лева за безжичен интернет, хардуер, електронни дневници и електронно учебно съдържание ще бъдат разпределени към училищата през тази година, съобщиха от Министерството на образованието. Парите са осигурени от държавния бюджет и са по програма Информационно-комуникационни технологии.

Това е една от 17-те програми за развитие на образованието с общ бюджет 76 млн. лв., за които учебните заведения кандидатстват на проектен принцип за финансиране извън делегираните им бюджети.

Пилотната програма "Мотивирани учители“ е насочена към преодоляване на недостига на учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии. За реализирането й се отпускат 1,7 милиона лева.

"Предвижда се да бъдат обучени 100 специалисти в тези области за придобиване на педагогическа правоспособност. 100 действащи преподаватели ще получат допълнителна квалификация за учители по математика, физика, информатика, природни науки в основното образование, информационни технологии, чужд език и религия“, заяви заместник-министър Таня Михайлова.

Тя посочи, че по един от модулите на програмата ще бъде сформиран "корпус“ от 80 педагози, които да бъдат изпращани в училища с концентрация на ученици с обучителни затруднения. Целта е да споделят опит с колегите си и да помогнат за постигане на по-добри резултати.

Един милион лева са осигурени за възможности за стажове на учители в IT фирми и за ранно кариерно ориентиране на ученици от 1 до 10 клас в областта на информационните технологии. По програмата "IT фирми в училища и учители в IT фирми” представители на бизнеса ще могат да се включват в обучението по определени теми и уроци, както и да провеждат семинари за популяризиране на технологиите сред децата.

В същото време учителите ще могат да преминават кратки стажове в IT компании, да се включват в техни проекти и така да повишават познанията и квалификацията си, подчерта Таня Михайлова. По думите й учениците, които вече втора година се обучават по професия "Приложен програмист“ ще могат да докажат знанията и уменията си.

По програмата за подготовка и провеждане на ученическите олимпиади и състезания са предвидени 3 200 000 лева. Бюджетът е увеличен, за да се привлекат представители на университетите и БАН в подготовката на учениците. Ще се финансира и ново национално състезание по финансова математика.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моя позната от 5 години търси работа като учител и не може да намери. Обявете къде има свободни места за учители.
10
0
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Затова ли махнаха предмета информатика от учебната програма? За да отидат парите в частни IT фирми? Вместо да се беше осъвременнил изучавания материал?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МишкоffЗабравяш така наречените обществени науки и тези, които са свързани с езика и с изкуството. Там е тихото пристанище за няколко поколения по-далечни роднини на някогашните червени велможи, а също и на професорите от тези "нАучни" среди (родата на професори и академици е разпръсната във всички институти на БАН).
8
4
 
12
 
! Отговори
65 преди 5 години
Нищо не липсва.Липсва акъл.Знаете ли ,колко пенсионерки работят в занимални, или от1до 4 клас. Да не говорим за детските градини и ясли.На 60_63год .учителки или мед .сестри в яслите?Дали им е до 25_30врещящи деца?Не им пука .Нали вземат пенсия ,заплата ,топлят си местата с дебелите зад. Ници.И тормозят младите.А ако и директорите са като тях?_ тържеството на простотията е пълна.
7
1
 
7
 
! Отговори
Мишкоff преди 5 години
БАН и информатика,IT, нещо не ми се връзва.Там могат да плюят само кадри в природните науки и то те ще са преди пенсия.
6
1
 
14
 
! Отговори
До Бай Пешо преди 5 години
В БАН има раздут щат за "свои хора". Голяма част от тях не правят нищо, за да получават заплатите си в научните институти - взимат ги като соц.помощи. Обикалят страната, за да четат на хонорар остарели лекции тук и там, а онези, които са с по-слаби връзки разработват проекти, под които се подписват и онези с по-силните гърбове.Затова ще е по-разумно една солидна част от уж-учените да бъдат пратени да работят като учители. Така поне ще си заслужават заплатите.
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кой ще изкарва хляба, като всички станат IT. Може виртуален хляб да ядем.
4
2
 
9
 
! Отговори
Бай Пешо до [#57] преди 5 години
по принцип идеята хора от БАН да са преподаватели на хонорар в училищата е добра, ама те ще искат възнаграждението им да е минимум 2 учителски заплати, нали така... за по-малко едва ли ще се съгласят
3
1
 
17
 
! Отговори
SS преди 5 години
колкото и пари да се хвърлят, ефектът ще е нищожен, тъй като е сбъркан "чипът" на т.нар. "учители"...А ако един даскал, дето е влязъл в неква педгогическа специалност с тройка, и я е завършил някак си (пак с тройка) го направят математик или физик, аз ще стана космонавт... :)
2
2
 
12
 
! Отговори
Бюджетът е увеличен, преди 5 години
за да се привлекат представители на университетите и БАН в подготовката на учениците.Работата на университетските преподаватели е да учат студентите. Добра идея е обаче да закарат част от михлюзите от БАН в училищата и да бъдат принуденида работят,за да си заслужат заплатите.Но ще бъде престъпление, ако им дадат възможност да бъдат само преподаватели на хонорар, а щатната им длъжност да продължи да бъде в БАН.Много от тях и сега само се водят в БАН по ведомост, а печелят допълнително другаде
1
0
 
20
 
! Отговори
някой си преди 5 години
Ама поне като говорите за българското училище да бяхте сложили снимка от някое такова, а не от чужбинско.