МОН: С технологии ще провокираме учениците към учене

Трябва да се промени начина на преподаване, призна Вълчев
21 фев 2019 16:30, Анисия Иванова
19
МОН: С технологии ще провокираме учениците към учене
Архив: Булфото

Информационните технологии са възможност в по-голяма степен да се провокира интереса на учениците към ученето, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на конференция за дигиталното образование. По думите му, обаче "основният актьор в класната стая остава учителят, който постоянно трябва да бъде квалифицирани и мотивиран". Особено началните учители имат голяма нужда от обучения по ИТ и дигитална креативност, ще има обучения и на учители за разработването на електронни уроци, каза образователният министър, цитиран от "Фокус".

Министътър съобщи, че скоро ще има обсъждане на проект за наредба , която ще касае физическата среда в училище, като имаме "желание за разчупване на класната стая". Ще има и насоки за оборудването на класните стаи с технологии, каза Вълчев. Той съобщи, че още през тази година ще бъдат финансирани всички училища, които желаят да купят права за електронни дневници. Чрез електронните дневници лесно се нанасят оценките и отсъствията на учениците, а родителите бързо получават тази информация.

Трябва да се търси баланс между традиционните и новите методи на обучаване, каза още министърът. "Факт е, че днешните деца по-трудно се мотивират за учебния процес“, отбеляза Вълчев и добави, че затова е необходима промяна в подхода на преподаване.

Министърът обясни, че това няма да бъде лесно, защото преподавателите в продължение на 20-30 години са представяли учебния материал по друга система. "Поради тази култура трябва да се смени структурата по цялата верига, като се тръгне от Министерството на образованието, през директорите на училища и родителите“, заяви той. По думите му креативните учители трябва да почувстват подкрепата на системата.

До края на 2019 г., всички училища в страната трябва да имат изградени wi-fi мрежи. Всички училища в страната са около 2400. Не е важно училищата да имат само интернет мрежи като сбор от рутери, а те трябва да са и защитени, обясни министърът.

Той отбеляза, че интернетът в училищата трябва да е безопасен и да е насочен към полезно образователно съдържание. Важно е да реализираме политиките за изучаване и придобиване на разширени дигитални умения в училище, защото днешните деца ще са на пазара на труда през 2050 г., когато голяма част от професиите ще изискват повече дигитални умения от днешните, каза още Вълчев.

Затова обучението и дейностите по интереси в дигиталната креативност трябва да се разширяват и към предучилищното образование, като беше въведен и предметът "Компютърно моделиране".

С проекта "Образование за бъдещето", който започваме, ще се финансират дейности по интереси още от първи клас в областта на дигиталната креативност, съобщи министър Вълчев. По този проект ще се изгради и платформата - т.нар. облак, с безплатно и достъпно образователно съдържание, което ще може да се създава и от учителите - срещу заплащане. Това образователно съдържание ще бъде валидирано, но това няма да са единствените електронни образователни ресурси.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 седмици
Учениците трябва да седнат на задника си и да четат, друга възможност няма !
16
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 седмици
Едно време не ни "провокираха", но учехме и имахме едно много добро средно образование !
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всяко нещо с мярка. Да вкараме безразборно технологии, означава разни фирми и кръгове, особено около америка за българия, да придобият набързо едни пари. За сметка на децата. А това да позволиш на едно неузряло психически и интелектиуално дете да влиза в света на технологиите, е като да отвориш шкафчето с алкохола пред един тийнейджър и да му кажеш: - Забавлявай се, може малко да се опияниш, но ще ти е готино...
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На всички твърдоглави защитници на "модерното, технологично, дигитално и т.н" обучение искрено препоръчвам да прочетат новелата на А. Азимов "Професия", публикувана в началото на 60-те години на 20 век. Превеждана е и на български! Дано вдянат нещо от нея...
(Дано, ама надали!)
Гореказаното не означава пълен отказ от полезните новости в тази област!
13
0
 
5
 
! Отговори
питам министъра преди 4 седмици
Вие може да искате,ама учителите всичките са пред пенсионна възраст.За кога смятате да ги квалифицирате,че да стават по-разчупени в клас??? Преди 15 години завърших училище в средно голям град, само 2 компютъра бракми работеха в гимназията. Новите ученици са повечето ро**ми. Те наистина много обичат жици,ама да ги крадат. Учат до 4 ти клас и ги женят. Никой млад не иска да става учител заради ниските заплати. Скоро МОН няма да съществува. Народът емигрира масово, кой ще иска да учи в България??
12
0
 
18
 
! Отговори
50 преди 4 седмици
Този икономист има неистово желание да учи учителите на педагогика !
А друг един министър икономист също учи докторите как да лекуват пациентите !
А Теменужка горката пък учи енергетиците как да правят ток ! И т.н.
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
От статия ми става ясно, че министъра иска технологии в училищата, ама единствената технология за която се сеща е да има интернет...

С други думи - хора с възможности, но без идеи..
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Провокатори. Вече 20 г. само провокират и естествено резултатите са все по-ниски. Затова новата мода вече е квартира под наем в Гърция и детето там. Защото в Гърция училищното образование на светлинни години по-добро. А някога се борихме за български училища там! Абе, комунистическите докторанти в действие!!!
9
0
 
18
 
! Отговори
cinik преди 4 седмици
Образованието е консервативна система, колкото повече реформи, толкова повече батак. Това не го разбраха за 30 години. Все по иновативни и все по-лошо образовани, истината ще ни избоде очите. Повечето млади учители дето реват да се реформира системата чисто и просто ги мързи да работят. Кажете на хората,че от 1990 година на училището му е забранено да възпитава, вече няма учебно-възпитателен процес, а само учебен процес, резултатът го виждате всеки ден.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пускат им компютърни игрички и ще научат всичко под формата на ФИФА и междузвездни войни.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Трябва да се промени начина на преподаване, призна Вълчев". Aниcия, драга авторке, пишеш тема за образование, а не знаеш къде се слага пълен член?! Ще ме прощаваш, образовай се, статии пишеш все пак. НачинЪТ, мило момиче...
6
0
 
19
 
! Отговори
пепи преди 4 седмици
Ако имам деца ще търся училище без wifi мрежи,рутери и технологии.Мисля че все повече ще се търсят такива училища.

А във Франция забраняват смартфоните в училищата.
5
1
 
2
 
! Отговори
агент провокатор преди 4 седмици
До първи закон

Искам !
Да !
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Учениците затъпяват от "технологии".
Необходимо е антитехнологично обучение.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Анкетката за това ли беше?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Туряме по един рутер и чакаме промените да настъпят.
1
0
 
14
 
! Отговори
първи закон преди 4 седмици
Назначаване на палави учителки.