Япония отново дава държавни стипендии за българи

Над 500 младежи вече са заминали на обучение в страната
1
Япония отново дава държавни стипендии за българи
Снимка: архив, Ройтерс

Япония отново обявява държавни стипендии за българи, съобщиха от културния отдел на Посолството на Япония.

От 1992 г. насам дипломатическата мисия у нас всяка година провежда изпити за едногодишна езикова специализация по японски език и култура за български студенти-японисти.

Със съдействието на Международна фондация "Св. Св. Кирил и Методий" от 1991 г. и от 1995 г. ежегодно се провеждат изпити съответно за следдипломна специализация в японски университет и за пълен курс на обучение във висше учебно заведение в Япония.

Няколко са програмите, по които могат да се обучават младежите от България, като една от тях предвижда стипендии за специализанти. Специализантите, които заминават в Япония след завършване на висшето си образование в България, в продължение на 1 година и половина до 2 години, разработват избрана от тях тема в японски университет. Мнозина от тях продължават обучението си като докторанти и често след завършването си биват назначени като преподаватели в японски университети или започват работа в местни фирми и компании.

Има и стипендии за бакалаври. Българите, които заминават в Япония след завършване на гимназиалното си образование или като студенти от първи или втори курс преминават едногодишен курс на обучение по японски език, след което постъпват в японски университет за 4-годишен период (за студентите от специалностите медицина, фармация и ветеринарна медицина този период е 6 години). Дипломират се като бакалаври.

Тези от студентите, които вече имат познания по японски, както и тези, които желаят да се обучават в университет, където преподаването не се провежда на японски език, имат възможност да постъпят директно в университет, без предварително изучаване на езика, поясниха от посолството за БТА.

Българските стипендианти в Япония се увеличават и с всяка нова учебна година интересът към образованието в Япония се засилва все повече. Стипендии по японски език и култура са също сред предлаганите възможности. Едногодишната специализация по японски език и култура е предназначена за редовни студенти и има за цел да подобри езиковите им способности, както и да разшири познанията им за бита и културата на Япония.

Основната част от студентите, които кандидатстват по тази програма, изучават японски език в специализираните катедри към СУ "Св. Климент Охридски" и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".

Чуждестранните студенти са освободени от учебни такси, като наред с това правителството на Япония поема изцяло пътните им разходи до страната и обратно и им изплаща ежемесечна стипендия.
България е на едно от първите места в Европа по брой на студенти, заминали на обучение в Япония.

Информация за провежданите в България конкурсни изпити за японски държавни стипендии е изложена на официалния сайт на посолството на Япония у нас.

Общият брой на студентите от България, заминали на обучение в Япония с държавни стипендии по програмите на Министерството на образованието на Япония (Монбукагакушо) е над 500 души.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации