Тате носи, мама меси... Почти половината младежи у нас живеят с родителите

Все пак не сме най-зле, сочи статистиката на Евростат
14 май 2019 18:27, Йордан Бързаков
287
Тате носи, мама меси... Почти половината младежи у нас живеят с родителите
Снимка: Reuters

В ЕС над една трета или цели 35% от мъжете на възраст 25 - 34 г. все още живеят с родителите си през 2017 г. в сравнение с едва 21,7% от дамите от същата възрастова група, сочи изследване на Евростат, цитирано БНР.

Средно един от всеки четирима млади европейци живее в дома на семейството си.

В страните-членки делът на младите хора между 25 и 34 г., които все още живеят в бащината си къща, варира от под 10 на сто в Дания, Финландия  и Швеция, до над половината в Хърватия с 59,7%, Словакия  с 57% и Гърция  -56,3%. В България този дял е 46,2%. За страната ни по този показател са дадени и данни за миналата година - 46,8% през 2018 г.

Средно младите европейци напускат семейния дом на 26-годишна възраст.

През 2017 най-млади от родителите си се отделят младежите в три северни страни - Швеция - 18,5 г., Дания - 21,1 г. и Финландия - 22 г.

Доста по-късно напускат родните си домове в Хърватия - 31,8 г., Словакия - 30,9 г., Малта - 30,7 г., Италия - 30,1 г. В България пък младите хора напускат бащиния дом средно на около 29 години.

Тенденцията показва, че в почти всички страни на ЕС младите жени напускат дома си по-рано от мъжете. 
 


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не случайно във всички държави има възрастов минимум за издигане на висши държавни длъжности. Той цели жизнен опит. Докато човек не види в живота си болка, болести, страдание, бедствия, не е способен да мисли дългосрочно. Отделянето на младите има своите плюсове, само ако е израз на поемане на отговорност за себе си в пълен обем и запазване на човешкото, взаимно уважение и грижа. Здравият да унижава немощния е форма на психична увреденост.
199
24
 
21
 
! Отговори
пецата преди 1 месец
Аз си намерих жена с апартамент , грозна е но пък си живея добре, а тя е благодарна че си има мъж, готви ми, чисти и работи, аз съм безработен от 1 година, но тя си ме обича, хахха фак да систем
198
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пропагандата за самостоятелност, на практика - за разделяне на поколенията - цели същото, каквото скитането на евреите из пустинята: хората да нямат историческа памет и да се държат като еничари. Пропагандата дава резултат.
197
25
 
23
 
! Отговори
Гoшу преди 1 месец
За това са виновни самите родители и най-вече майките на мъжки рожби. Юристката която ми е любовница един ден я чувам да говори по телефона. "Кажи скъпи, какво искаш да ти сготвя довечера за вечеря". Питам я: "С мъжа ти ли говори". "Не, със сина ми". Бях шашнат. Викаш на сина си скъпи ли, я питам? Ами да, аз си го обичам. На колко е? Ами на 23 години. И още с вас живее? Ами да, защо не, ми отговаря. Така че сами си правете изводите. Има и порове, дето до 40 че и до живот си живеят с майките
196
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 209 Радвам се за теб и ти желая успех. Но не забравяй, че без помощта на родителите нищо не можеш да постигнеш сам. Защото с една ръка не се ръкопляскаха. Със сигурност те са те и узучили и възпитали дали са ти тласък в живота а това не е никак малко. Аз в момента поддържам студент и знам колко струва но за мен е важно неговото бъдеще така, че Успех.
195
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 31 години съм, имам си собствен бизнес, собствена къща и собствени автомобили. Майка ми и баща ми са пенсионери,които цял живот са работели в локомотивният завод и нито са били партийни дейци,нито са ми оставили някакво наследство.Истината е че адски много труд ми струва всичко, което съм постигнал, но хората на моята възраст не го оценяват и винаги говорят,че някой ми помагал, наследство и т.н.Истината е че хората ги мързи и искат да са успешни като ги дадат в някое реалите шоу за една вечер
194
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може да се помогне на тези хора?
193
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да се издържа млад човек сам в град, като Пловдив след като навсякъде върлува шайката на ГЕРБ. Прочетох обява за 800лв.заплата започнах да работя и след три дена ми връчиха договор с заплата 600лв.аз естествено не подписах. Казаха ми, че 800лв.ще получавам след 6 месеца.
192
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Димо

Супер, стига да е твое твое, а не с мама, тате, братя и братовчедката, ама между гаджетата.
191
11
 
12
 
! Отговори
Историк първи курс преди 1 месец
В Русия живеят по 2-3 семейства в една комуналка (общта кухня и тоалетна ,и за всяко семейство една стая) и то без роднинска връзка....
190
0
 
3
 
! Отговори
комунист преди 1 месец
До демократ

Не знам, защо се подиграваш.

ПЛАВНО ПРЕМИНАВАНЕ ОТ КОМУНИЗЪМ КЪМ КАПИТАЛИЗЪМ Е НЕВЪЗМОЖНО.

Френската революция какво е?

РАЗБЕРЕТЕ, СКОРО ЩЕ ИМА МНОГО МЪРТВИ.

А, БРЕКСИТ? Леле, ще настане !$!%@^@%
189
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Коджабашев

".А и на Балканите преди комунизма няколко поколения са живели в общ двор."

Не навсякъде ...
188
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До фак нюз

"БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИСКАТ И ЩЕ ДОВЕДАТ РОДНИНИТЕ НА БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ЧУЖБИНА. ЩЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ БЪРЗИ ПРИСЪДИ."

Злобно и долно селяне. КомунизЪМЪТ няма да те направи по-добре.
187
1
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 1 месец
До комунист
Аз пък работя -5-6 месеца и си намирам по- високо платена работа и напускам.
186
4
 
4
 
! Отговори
фак нюз преди 1 месец
В момента положението в България е като ядрената енергетика в Чернобил преди 40 год.

КОРНЕЛИЯ ТЕХНОИМПЕКСА И БОКО КТБто ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ. СПОКО!!! Скоро Брюксел ще обяви началото на ПЛАНА. България ще трябва да връща много пари.

Тогава ТУРЦИЯ ЩЕ ПРИСЪЕДИНИМ ЧАСТ БЪЛГАРИЯ. ЗА 24 ЧАСА НЯМА ДА ОСТАНЕ ЖИВ ПО...ЛИТ..ИК. БГ ГЕНЕРАЛИ ЩЕ ИЗ!Б!ИЯТ ВСИЧКИ ВИНОВНИЦИ И ТЕХНИТЕ РОДНИНИ.

БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ИСКАТ И ЩЕ ДОВЕДАТ РОДНИНИТЕ НА БОГАТИТЕ БЪЛГАРИ ОТ ЧУЖБИНА. ЩЕ БЪДАТ ИЗПЪЛНЕНИ БЪРЗИ ПРИСЪДИ.

ПО CNN ЩЕ КАЖА
185
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Реалист

Аз не съм пекаря, но ако си вземеш на andels, излиза сравнително евтино. Другото е, че повечето източноевропейци са шматки, не си търсят прават и плащат някакви огромни нами. Освен това, наем > изплащане, всеки път. А Копенхаген има много квартали с вариращи цени. Във Фредексбърг, апартамент може да ти е 4000 лева, а на 500 метра във Валби, да ти е подобен 1900 лева. И защо пишеш цени в евро?
184
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До Анонимен 182:
А бе ти в Копенхаген май в гараж живееш, щом 1800 лева/900 евро/ само изплащаш..
183
0
 
25
 
! Отговори
Коджабашев преди 1 месец
Ами или с родителите или в чужбина .В София панелен,мухлясъл карцер от 62 кв. струва 200 000 лв-200 заплати тоест ако спестяваш 30 години и може да си купиш .Кредитите са 8% лихва в Бг и 2% в ЕС.Толкова струва и прекрасна вила на остров в Гърция-500кв....
Приятел си продаде гарсионерката и си купи каменна къща на брега на океана в Португалия......Избора е или вън или под наем или на кредит цел живот или при родителите....А и на Балканите преди комунизма няколко поколения са живели в общ двор.
182
0
 
9
 
! Отговори
д-р Петров преди 1 месец
Като погледне човек системата и кои се бият за кокала и какъв политически хаос е в БГ може да си направи заключение за всичко...Много ме боли и когато гледам как си отива нашия български език!!!
181
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Ива

Никой не те насилва да работиш. Дядо ти, преди 300 години е копал 3 декара земя. Сега, може и ти!