Матура "под наем" - "бръмбарите" в ухото гърмят

Продължителната употреба на забранените механизми е опасна
15 май 2019 07:00,
40
Матура "под наем" - "бръмбарите" в ухото гърмят
Снимка: BulFoto архив

Слушалки тип „бръмбари“ изпушват в ушите на зрелостниците при продължителна употреба. За това предупредиха продавачи на този вид шпионска техника, станала много популярна сред ученици и студенти по време матури, изпити и олимпиади, съобщава „Монитор“.

Още по темата

От "малките матури": Лъвът - подъл, лисицата - хитра. Кого избираш за приятел?

Проверка изданието показа, че устройствата не са предназначени за голямо натоварване, а от продължително използване кабелите и батериите се нагряват.

Всяка година кандидат-студентите измислят все по-нови начини, за да минат между капките и да си спестят ученето на 94 произведения от 15 различни автори. Не всеки обаче си дава сметка, че джаджите за преписване крият опасност.

 Един от най-разпространените начини за нелегално написване на отговора на въпросите е използването на слушалки тип „бръмбар“, които включват слушалка и микрофон, работещи с блутут връзка, чрез която се достига до верните отговори. Повечето от този вид продукти са с по 2 години гаранция, а в заглавията на офертите може да се види и че са незаглушими. Това, за което почти никой „търговец“ в онлайн пространството не предупреждава, е, че от нагряване устройството може да започне да пуши, а поради нискокачествените спойки кабелът да прекъсне.

Цената за една такава джаджа варира между 20 и 120 лв. като наемът може да струва 50 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Гърмел преди 4 години
Гърми главата на тоя, дето е написал статията. Те, дечурлигата по цял ден ходят със слушалки в ушите, пък като ги гледам няма още никой "гръмнал". И като се ползват тия "джаджи" толкова много и всички знаят, какви мерки се предприемат ? Блутут както и ДжиЕсЕм технологиите предполагат разбота с радиовълни. Заглушители за честотите има от както има и радио. Толкова ли не могат да заглушат всичко в сатята/ училището, където се провежда изпита ?Пишем колкото да не зАспим, май!
11
2
 
10
 
! Отговори
Petra42 преди 4 години
В училище децата учат първите уроци по ЛИПСА на справедливост. Пример - зелено училище в партиен хотел без никакви посещения никъде, учи се!!! само 1 предмет, децата нямат отсъствия по останалите. В това време в училище които не са на зелено се изпитват но нямат правото да им пишат оценки, но ако отсъстват получават 7отсъствия за деня, защото не може да се пишат 6 когато отсъстват другите, но пък другите нямат отсъствия, въпреки че не учат
10
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както отчита Евростат - В България 40 % от завършващите средно образование са функционално неграмотни.Както се казва - кухи ***
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изпитът по български задължително трябва да включва диктовка. При диктовката пишещият сам да поставя препинателните знаци, сам да определя нов ред. Налучкване на отговори е форма, удобна за проверка от машина, но не показва знания.
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да учиш, и да не учиш, накрая нямаш ли връзки, си аут.Образованието нищо не значи в Бг. На първо място са партийните протекции.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пецата 11Ти си просто женомразец, някоя студентка те е отрязала.Друг е въпросът, че мисленето ти е изкривено. Според теб жените са по- низши същества, мъжете са по- висшите. Останал си някъде в Средновековието.
6
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така завършват и виШУ тези без да знаят как да пишат висше, но с пари и подкупи са свикнали.....
5
1
 
29
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
НЕ СИ ЛИ УЧИЛ НИКВИ БРЬМБАРИ НЕ ЩЕ ТИ ПОМОГНАТ В ЖИВОТА
4
33
 
9
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
То цялото Бг образование куца щото се базира на наизустяване.Руско-совецката школа разбииш ли.
3
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изключително, бездарно написана статия.Как слушалката, микрофона и блутута достигат до тоя верен отговор, така и не става ясно.Този, който писал това и грам хабер си няма за какво пише, но затова пък, едно и също изречение го е повторил 3 пъти.Явно и той иси е взимал изпитите с "бръмбар".
2
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правилният подход за изпит по литература е да се прави анализ на непознато произведение. Наизустяването на фрази, дадени от друг, само вреди на обучението по литература.
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето затова се гответе от малки главите ви да са пълни с бръмбари.