Битка за училище в София: Родители на 450 първолаци искат в 32 СУИЧЕ

В 18.00 ч. днес ще бъдат обявени свободните места за второто класиране
6 юни 2019 16:20, Анисия Иванова
14
Битка за училище в София: Родители на 450 първолаци искат в 32 СУИЧЕ
Архив: Булфото

Централните училища изсмукват първолаците в София и оставят кварталните полупразни. Родителите се борят да запишат децата си далече от дома им, привлечени от екзотични езици и реноме на съответното учебно заведение въпреки районирането и предимството, което дава уседналостта при кандидатстване в школо.

Днес в 17.00 часа изтича срокът за записване на първокласниците в столицата. В 18 часа пък ще бъдат обявени свободните места за второто класиране. След първото класиране обаче имаше вълна от негативни реакции сред родителите. Причината е, че десетки деца не са приети в училището в района на местоживеене, въпреки че отговарят на критериите, съобщи Bulgaria ON AIR.

От Столичния инспекторат по образованието обясниха, че проблемът е заради кандидатстването на децата в няколко училища и изразиха увереност, че той ще бъде решен по време на второто класиране. За да участват в него обаче, родителите трябва да подадат специално заявление.

В София има училища, в които са кандидатствали по 4-5 деца, макар че децата от квартала стигат да запълнят цяла паралелка. В същото време има училища, които ще сформират класове с първолаци с далеч над необходимия за района брой.

В 24 СУ "Пейо К. Яворов" в район "Подуяне" се стягат за една паралелка, а децата, приети в школото, чийто възпитаник например е шефът на БФС Борислав Михайлов, са само 4. От учебното заведение обясниха, че около тях има училища "акули“, които откриват 7-8 паралелки и обират всички хлапета. От 24-то изтъкнаха като проблем и възможността ученици от квартала да кандидатстват и в чужди райони.

В 27 СУ "Акад. Георги Караславов“ в кв. "Люлин“ са приети 15 деца, но се очаква записаните да са едва половината от тази бройка. Според директорката Рилка Иванова всички деца от квартала, които са кандидатствали, и със сигурност ще станат негови възпитаници са само 7. Останалите 8 са подали документи и в съседни училища, които могат да предпочетат.

Въпреки че училището е иновативно и предлага различи занимания за своите възпитаници, възможността за избор на учебно заведение извън района може да попречи да бъде сформирана паралелка. Това означава, че след трето класиране родителите на седемте деца, които са се записали в 27-о СУ, може да се наложи да търсят ново училище.

В рамките на столицата училището, в което са били подадени най-много заявления за прием на първолаци, е 32 СУИЧЕ "Свети Климент Охридски" в район "Възраждане". Близо 450 родители са поискали децата им да станат негови възпитаници. По план-прием училището трябваше да има 5 паралелки за по 24 деца – т.е. общо 120 първолаци.

От класирането обаче става ясно, че само половината от тях са от квартала. Това са децата от първа, втора и трета група по критериите за уседналост на Столична община. 68 от новоприетите са от четвърта група – т.е. бъдещи ученици, на които училището не им е по район. Това пък реално означава, че при самия план-прием е заложено изкуствено надуване на бройките.

В друго от училищата в района - 18 СУ "Уилям Гладстон“, ситуацията е подобна. Там са сформирани общо седем паралелки, в които са приети общо 188 деца. От тях обаче, които могат да запълнят повече от 2 класа, не са от квартала.

Шефката на образователния инспекторат в София Ваня Кастрева коментира пред "Монитор“, че две са причините родителите да търсят училище извън квартала.

"Те избират на база резултатите от националното външно оценяване след 7-и клас, авторитет в прилежащата общност. В същото време се съобразяват с местоработата си, тъй като има родители, които предпочитат да са близо до нея", заяви Кастрева.

Подобно е положението и в столичните 5-о ОУ "Иван Вазов", 55-о СУ "Петко Каравелов“ и 73-то "Владислав Граматик“. Причината е, че предвидените в план-приема паралелки и капацитетът на учебните заведения не могат да поберат всички малчугани, които имат предимство. Кандидат-първолаците с три години уседналост в квартала или пък с братче, или кака в школото, ще трябва да си търсят други училища на второ класиране.

В 73-то бяха обявили, че ще сформират 4 класа с по 22-ма ученици в тях - общо 88. От списъка с приетите става ясно, че те скачат на 99, но дори това няма за помогне на всички желаещи да учат в кварталното си училище.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
ГражданинЪ преди 1 година
Всяка година и за 1, и за след 4-ти и за след 7-ми клас, едно също. Все нямало места, все нямало учители, но всичко е спекула за да може да се въртят едни пари. Аз не бих си пуснал дететето на училище! Трябва да има възможност родителят сам да образова детето си, защото в нашето съвремие училището е отживелица, и място за промиване на мозъци и трупане на печалба. Домашното образование няма да го въведат, защото ще и секнат парите на всички. Но то трябва да стане факт час по-скоро!
13
6
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
СУИЧЕ и Терминал 2 - и беж надалеч от този комунистически рай на бедността...
12
5
 
15
 
! Отговори
баща преди 1 година
Учител е в мъжки род. За съжаление 99% от педагогическия персонал са меркантилни , полуграмотни муфтаджийки, които мразят деца !!! Така, че където и да си запишете детето се молете Богу горещо да не попадне на съвсем извратена авантаджийка !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е много ясно няма безуйче да искат!
10
5
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 1 година
До Софийска баница-КАДЪРНИТЕ ХОРА СА НАВСЯКЪДЕ.ПО ЛИЧНА КАРТА ЖИВЕЯ В СЕЛО.-НО ОБИКАЛЯМ ПО СВЕТА.-ТОВА КАКЪВ МЕ ПРАВИ?КАДЪРЕН-НЕКАДЪРЕН СЕЛЯНИН-КАКЪВ?-ТОВА ЧЕ ЖИВЕЕШ В СОФИЯ ТИ Е ОСТАНАЛО КОМПЛЕКС ОТ ГОДИНИТЕ КОГАТО СИ ВИКАХТЕ ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ.
9
13
 
7
 
! Отговори
Софийска баница преди 1 година
До Мен

Виж сега, софиянци не сме винови, че провинциалистите сте злобни, завистливи и претоварени с всякакви комплекси. С прословутата си злоба и некадърност си съсипахте градовете и селата, а кадърните ви хора отдавна са в София или в чужбина.
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ побъркаха и психясаха хората. В провинцията училища и ясли стоят празни , а в София се бият за места.
7
4
 
14
 
! Отговори
sante_dog преди 1 година
В 24 СУ "Пейо К. Яворов" в район "Подуяне" се стягат за една паралелка, а децата, приети в школото, чийто възпитаник например е шефът на БФС Борислав Михайлов, са само 4

Освен да си вдигнат нивото или как? Айде малко директорите да се размърдат и да си направят училищата атрактивни. Иначе пак комунизъм - и да става, и да не става едно училище, все ще има деца от квартала да го напълнят и кинти да падат за директорите. Малко пък се потрудете за заплатата - не е грешно и не боли!
6
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТАКОВА 32 СУИЧЕ НЕМА.
5
4
 
15
 
! Отговори
Мен преди 1 година
До глупости на търкала

Ами ей такъв - децата почват на почти еднакво ниво и вървят напред с едно темпо. Няма тъпунгери дето да дърпат класа назад. Предимството е очевидно за тези които го минат, тези които не успеят хейтят. Теста не е кой знае какво почти един и същи е в най--добрите училища.
4
9
 
28
 
! Отговори
глупости на търкала преди 1 година
Какъв входящ тест за първолаци,бе.Остава и за бебоците ихзодящ тет,как са излезли от корема на майка си.
3
1
 
27
 
! Отговори
TheCrow преди 1 година
Борбата за привличане на пари в училищата е безмилостно жестока :)
2
19
 
7
 
! Отговори
Мен преди 1 година
АБе корянци, нали все сте повече от другите, що не си пратите децата на входящ тест да ги видим дали ще ги приемат. Щото иначе става следното - хем мама и тати кореняци нямат кинти хем малко кореняче не може да изкара входното ниво...
1
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Софиянци се избиват за училище, а заради тях и ние от провинцията подготвяме стотици ненужни документи за записване на първокласник в единственото училище в града, в който живеем.