700 учени от БАН ги чака пенсия... Ще останат ли учени у нас?

Те искат труда им да е вързан със средната заплата
11 юни 2019 15:25,
271

След дни Българската академия на науките ще отбележи 150-годишния си юбилей с 2 700 учени на щат. След няколко години обаче академията ще изпита сериозен недостиг на кадри, защото 700 учени ще се пенсионират.

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски алармира, че не се появяват нови млади техни колеги, които да ги заместят. По думите му в научната институция се опитват да правят възможното да ги привличат, но също трябва да се мисли и как да ги задържат.

Още по темата
"Миналата година беше първата, за която имахме по-голям бюджет от 2009 година. Младите като погледнат какво ще е тяхното бъдеще в БАН или в някое друго висше училище, са обезкуражени основно от заплащането. Или отиват към бизнеса след това, или към някоя чужда държава", посочи акад. Ревалски пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на БАН поясни, че от Академията се опитват да задържат младите учени чрез насърчаване с програми, но по думите му те искат перспектива за развитие.

Той обясни, че базовата заплата за професор в академията е 950 лева, към тях се добавят за доктор на науките и такива за прослужено време, а за асистент - 630лв.

"Ние предлагаме заплащането на труда на учения да бъде обвързано със средната заплата. Предложили сме една схема на Министерския съвет и очакваме да влезем в диалог във връзка с подписаното споразумение между Академията и правителството. Именно да се направи класификатор, който стъпва на база на средната работна заплата в страната", каза акад. Юлиан Ревалски.

Той се аргументира с това, че финансирането на БАН е обвързано с резултати, но сега 40% от приходите на Академията идват от различни проекти, по които работят учените.

Акад. Юлиан Ревалски посочи, че науката трябва да е приоритет по подобие на образованието, защото те вървят заедно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
0
 
8
 
! Отговори
До До учен /продълж/ преди 4 години
- - - е депозиран в научните архиви на съответните институти. И доведеното готованче-връзкарче взима готовия материал от архива, преразказва го и пише няколко страници заключение. Това е дисертацията, която успешно защитава!След 5 години публикува тази "своя" дисертация под формата на книга и това е хабилитационният му труд! В много институти масово се погази правилото, според което не можеш да получиш два различни научни степени за един и същи труд!А в тези случаи, трудът е краден!
207
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До ученТи наистина ли вярваш, че гарван гарвану око ще извади?Няма смисъл да изреждам примери за конкретни социалистически лелки, които са хабилитирани с по няколко статийки на ниво ежедневен периодичен печат. После тези същите, довеждайки в институтите си свои роднини и други близки, им дадоха като теми за дисертация темите на свои връстници, които бяха провалени, защото нямаха нужните покровители. Но емпиричният материал, който бяха събрали като база за дисертациите си, е депозиран - - -
206
4
 
7
 
! Отговори
Пак до Гост преди 4 години
На тези 6 000 човека помощен персонал в БАН пак ние, данъкоплатците им осигуряваме заплатите!Така че, седни и направи сметка по колко стотици хиляди левове от бюджета се полагат на всеки един от тези 2 700 миропомазаника. Плюс имотите за 5 милиарда, които са на тяхно разположение.И в резултат какво дават? Раздават си един на друг научни степени и звания за допълнителни надбавки към заплатите. раздават научни степени и на свои близки, които допускат да бъдат назначени в БАН. Това е.
205
3
 
7
 
! Отговори
До Гост преди 4 години
- На разположение на 2 700 умника са имоти за ПЕТ МИЛИАРДА !!!- Държавата ежегодно им отпуска по 70-73 милиона лева, а за тази година получиха допълнително още 13 милиона.- Добави и милионите от Фонд "Научни изследвания", по-голямата част от които също отиват в БАН. Ежегодно на този фонд се дават от бюджета до 100 милиона лева и повечето от тях са за БАН.- Не знаем по колко още пари успяват да измъкнат оттук-оттам.С всичко това се разпореждат 2 700 шуробаджанака! Още около 6 000 им слугуват
204
3
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 4 години
Лабораториите на бан да се преструктирират на молове и чалготеки! В момента само пари харчат за скъпи високотехнологично разработки!
203
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В румъния учените взимат по 15 000 евро заплата, а в ке не фистан - 510лв.
202
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В румъния учените взимат по 15 000 евро заплата, а в *** - 510лв.
201
1
 
6
 
! Отговори
Учен преди 4 години
До 226 И тази "нещо като" ревизия до какво мислите че ще доведе? Веднага ще ви кажа - до нищо! Пак казвам, направиха си закон за да станат определени хора някакви. Сега тези хора вече станаха каквото искаха и смениха закона, да се оправят следващите. Много мога да споря с вас по този въпрос.
200
1
 
5
 
! Отговори
Иванчо камБАН преди 4 години
Наложително е да бъдат пенсионирани.... щото ще умрат от старост на работното си място . Вкопчили се като дърти лешояди в лекьосаноти си и разядено от молци бюро което са обитавали цял живот бранейки го от младите и смущаващо интелигентни млади учени опитващи се да започнат научна кариера .
199
1
 
5
 
! Отговори
До учен преди 4 години
Съвсем не сте наясно. Изисканията за покриване на минималните изисквания по новия закон важи и за тези, които вече ги имат. Тече нещо като ревизия и за ваковските и за игнатовските хабилитирани учени и всеки един от тези хора независимо кога се е хабилитирал трябва да покаже доказателствен материал за това дали е покрил минималните изисквания. Закона го има в Държавен вестник, който е на свободен достъп и всеки може да си го изтегли и прочете.
198
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаКакто казва Баце Бойко Банкянското Слънце,/Да се свети името МУ/ на тази държава учени не и трябват.И кога го е казал бе *** московски?А студентите които имат дипломи за маркетинг, социология и т.н. невероятно важни професии ако станат овчари ще са далеч по-полезни на страната, защото социолозите примерно не помня да са дали веднъж вярна прогноза.Аз уважавам всеки овчар повече от тях.
197
2
 
7
 
! Отговори
Учен преди 4 години
До Добри или лоши. А защо занижиха критериите за заемане на академични длъжности? Защо махнаха ВАК и СНС? Защото някои хора, наши и ваши, пълни ***, трябваше да защитят дисертации, да се хабилитират и да станат професори. Сега ще ми слагат минимални изисквания. Ами нека първо тези, станали някакви по предишния закон да докажат че заслужават титлите си, защо сега ще го отнасят следващите заради тях? Какво е това, защита на дисертация пред 5 души, все "наши хора"!!!! Да върнат поне СНС
196
4
 
8
 
! Отговори
Добри или лоши преди 4 години
Добри или лоши учените в БАН заедно с тези от СУ и още 3-4 университета единствени безпроблемно покриват държавните минимални изисквания за заемане на академичните длъжности, както е по новия закон. На другите места положението е почти трагично. И критиката към БАН е основно затова, за да се прикрие колко е зле положението на тези други места. Елементарно омаскаряване. Съвсем скоро цялата тази истина ще лъсне и затова много хора са изпаднали в паника и са се нахвърлили да ръфат БАН.
195
2
 
11
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Ако някой от по младите в БАН се укаже кадърен и " надигне глава ",дъртите веднага го поставят на място.Работил съм в научен институт и знам как е.Ако някой има научна разработка най от горе се накачваха директора , партийния секретар , още няколко калпазани , а" човека " на последно място.Така се трупат чужди публикации и дъртите растят за чужда сметка.И ето ти професор, академик...
194
6
 
8
 
! Отговори
СС преди 4 години
Прав беше Симеон Дянков май. :)
193
4
 
7
 
! Отговори
Дядо Соци преди 4 години
До Един от Северозапада 189 Написал си глупости както винаги. Борисов се справя много добре като премиер и никаква Корделка не ни трябва. Твоята няма да стане.
192
5
 
9
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Като навсякъде и в БАН има от всичко. Обществото трябва да знае че през последните 10 години бе наложен геноцид срещу БАН, който може да се обобщи като "да им спрем/ минимум 💰, останалото биологията ще свърши".
191
6
 
11
 
! Отговори
хе преди 4 години
2700 учени по едно научно постижение на няколко години да бяха правили,сега България цял свят да я знаеше.Много учени,много нещо сме имали,само дето никак не личи.
190
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе някй може ли да каже колко разработки и с какъв финансов ефект (какъвто и да е за който и да е) е направил този БАН.
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименБабалюга е негоден слабак , негодяй програмист на руски .. нещо като ламер на английски.. това са хакерски диалекти ,в речника няма да го намериш.