Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати

Кои специалности носят най-високи доходи?
12 юни 2019 15:09,
254
Учи, мама, да не работиш - не важи! IT-тата започват с най-високи заплати
Снимка: pixaBay

Студентите, които завършват „Информатика и компютърни науки“, остават най-добре платените работници в страната. Средната заплата в сектора е около 2 387 лв., сочи проучване на Българската стопанска камара.

Рейтингът предоставя информация за представянето на всички 51 висши училище в страната по 44 обективни и измерими критерия.

Завършилите „Математика“ също не остават много назад със средна заплата от 2 222 лв.

Още по темата

Най-ниско платени остават студентите, завършили „Педагогика“, „Музикално и танцово изкуство“ и „Ветеринарна медицина“, които получават средно малко над 800 лв.

С 15% е намалял броят на новозаписаните за пет години - от 2014 г. до 2019 г. За сметка на това обаче спада и процентът на безработните студенти, които са завършили висше образование.

Забелязва се положителна тенденция на плавно повишаване на работните заплати на завършилите университет, което изпреварва средната заплата за страната – 1151 лв. срещу 908 към февруари 2019 г.

Наблюдава се отлив от доскоро популярни специалности като „Икономика” и „Администрация” с близо 30%, за сметка на което има увеличение в направление „Медицина“ с 80% за последните пет години.

Студентите, завършили „Военно дело“, са на първо място в класацията на процентна заетост – сред тях няма нито един безработен. На второ място се нареждат медиците, от които едва 0,16% не са успели да намерят работа.

Завършилите „Стоматология”, „Металургия”, „Музикални и танцови изкуства”, „Ветеринарна медицина” и „Математика” също лесно успяват да намерят работа. В дъното на класацията пък се нареждат животновъдите, специалистите по материалознание, психология и религия.

Под 20% обаче от завършилите „Туризъм“ работят по специалността си, защото завършилите направлението могат да очакват много ниски средни доходи. Същото важи и за студентите по „Изобразително изкуство“, „Хранителни технологии“ и „Животновъдство“.

Завършилите Софийския университет "Св. Климент Охридски", което остава на върха по 21 от общо 52 направления, могат да очакват много по-високи доходи от завършилите университети извън столицата. Като цяло водещите университети остават тези в столицата – Медицинският университет, Техническият и Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университети доминират в тези полета, в които СУ не успява.

Студентите, придобили диплома за компютърни науки, информатика, инженерство и математика, получават средно между 3800 и 2430 лв. Извън компютърните науки, специалността „Обществено здраве“ е с най-високоплатени завършили студенти, които получават средно около 2300 лв. на месец.

На противоположния полюс са творческите специалности, които получават средно по около 600 лв. месечно.

Все по-малко кандидат-студенти обаче биват насърчавани да се насочват към технически или информационни специалности, които са сред най-високоплатените. Според изследването това се дължи на ниската информираност на учениците преди кандидатстване, но и заради крайно недостатъчната подготовка по тези направления в гимназиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
24
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Да прав си, защото в България се хвалят, че АйТи бранша е с най-голямо заплащане, но никой не знае, че в сравнение с Европа са малки заплатите, както останалите заплати са ни в пъти по ниски от останалия ЕС, така и в нашия АйТи сектор заплатите са в пъти по ниски от европейските.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: номер 9Е да де, ама кой учи за депутат?И къде?
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички Ай Ти сектора знаят Английски , а накои Английски + Немски или Английски + Френски..Без Английски ти не можеш да завършиш ТУ-София или ФМИ ..
17
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тези, които не знаят какво се случва в IT сектора, нека ви светна. В момента програмистите са скъпи и много фирми трудно ги привличат и задържат, затова маркетинговата стратегия е "нека наводним пазара от кадри, за да им падне цената" - това е простото търсене / предлагане. От там идват тези статии и новини. Това, че нямало кадри, са пълни глупости - няма ЕВТИНИ кадри. Само че не осъзнават, че като научиш 100 човека да програмират добри ще са само 10, и те пак ще станат скъпи.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това изобщо статия ли е???Написали са някакви каламбури!Писали са за компютърни науки, после отделно - за университет!?!?!?!?Че това къде се учи според вас?Да оставим настрана факта, че изобщо не разбират вица: "Учи мама, за да не работиш в производството!"Това е пълната версия.През комунизма всеки който стане учен отива в някой институт където пие кафе по цял ден и си клати краката, лафи си с колежки и не върши нищо!
15
17
 
6
 
! Отговори
Програмисче Ге&# преди 4 години
Аз съм на 6 КДа му мислът бедните комунисти с 200 лв пенсия
14
3
 
22
 
! Отговори
IT специалист преди 4 години
Искаме ОЩЕ вдигане на заплатите! Искаме стартова 5К лв.
13
2
 
24
 
! Отговори
Е как да не е преди 4 години
Важи, но сега е:Учи, мама езици, да не работиш. Знаеш ли английски, франски, немски, някой от скандинавските езици, японски или китайски, ще имаш работа. От мой познат съм чувал за жена от ромски произход, която е учила до 4-ти клас, но е работила в Норвегия и знае езика, а сега работи за 1700 лева, което не е зле за нейното образование.
12
8
 
20
 
! Отговори
aa преди 4 години
До :)тази митология за 4-5 пъти повече на запад отдавна умря, масовите са почти изравнени. трябва да си на много високо ниво за да скочиш на такава заплата
11
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 4 години
Викаш, инструментът няма ли сап, какъв инструмент е?
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моряците ходят под чужд флаг и извън България. Тука говорят за България. Ако мерим така ръководните постове в Google, Amazon, Facebook и др вземат по 100 000 на месец. Хахаха
9
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учи, мама, да не работиш - важи,ама за депутат!
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-много пари взимат капитан на кораб -20000лв. Ама това са шепа хора..
7
3
 
37
 
! Отговори
marquise преди 4 години
Твърдението в статията е невярно. Най-високо месечно възнаграждение като начало получават не IT специалистите, а морските специалисти. Един офицер от най-ниското ниво започва с начална месечна заплата над 7000 лева. Заплатата на висшият състав е над 12000 лева.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да работят бе кой ги спира за какво е тая статия въобще.
5
2
 
47
 
! Отговори
Pen преди 4 години
Айде пак дежурната статия за заплатите на IT-тата.
4
5
 
35
 
! Отговори
zeus преди 4 години
До Анонимен 2IT-Тата не работят нищо, от което такива като теб могат да вдянат, така че за теб нормално е нищо :)
3
8
 
37
 
! Отговори
:) преди 4 години
И още ще се вдигат заплатите на IT-тата. В момента младите програмисти блъскат по 3-4 години в БГ-то за жълти стотинки, понаучат занаята и после бягат, за да взимат 4-5 пъти повече в Западна Европа. Гладът за кадри е огромен.
2
32
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно си важи!Ай Ти-тата какво работят?Нищо.
1
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията няма смисъл,защото почти всичките ми познати след като учиха години са безработни в тая държава колкото повече учиш и знаеш езици толкова по-голям шанса е да си безработен и да трябва да емигрираш

Спонсорирани публикации