Целта е дипломата: 80% от завършилите средно стават студенти

Най-зле е в социалните, стопанските и правните науки
71
Целта е дипломата: 80% от завършилите средно стават студенти
Снимка: Булфото, архив

Според просветния министър Красимир Вълчев един от основните проблеми във висшето образование е това, че  приемът на студенти е достигнал крайния си предел.

"Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%. Сега връщаме назад, но не самоцелно, защото имаме професионални направления, в които имаме недостиг на студенти", коментира той пред БНР.

Още по темата
По думите му нерационалното търсене на висше образование - търсене само заради самата диплома, е избуяло в социалните, стопанските и правните науки.

"Така че в тези професионални направления сега най-много се намалява приемът на студенти, подчерта той и обясни, че това намаление се прави в зависимост от оценката за качество и реализация на висшите училища.
В професионалните направления, в които имаме недостиг на бъдещо търсене, даваме допълнителни стипендии, по-висок прием и по-високо финансиране", посочи министърът на образованието.

Той заяви обаче, че се опитват да променят нагласите.

"Намалили сме приемът от 58 хил. на 43 хил. за 3 години в държавните висши училища", отчете Вълчев.
 
Според него обаче системата не реагира достатъчно на промените във външната среда.

Няма го по-дългосрочният поглед в бъдещето, каза той.

Промените в Закона за висшето образование предвиждат министърът да сключва мениджърски договори с ректорите.

"Ние няма да се месим в академичното управление, няма да се месим във финансовото, нито в административното. Министърът няма да може да влияе върху оперативното управление по никакъв начин, нито да сменя ректори. Това, което правим с този механизъм, е да споделяме стратегическото управление. Ние трябва да отговаряме за общия, колективния интерес. Висшите училища имат некоординирани стратегии за развитие", посочи Вълчев.

Според него няма риск да се прекрачи "червената линия на академичната автономия".

"Едно висше училище трябва да има собствен капацитет, трябва да има стимули да инвестира в собствени преподаватели, да развива собствени школи", категоричен бе още Красимир Вълчев и добави, че противното хвърля съмнение върху качеството на висшето образование.

Просветният министър каза още, че средните брутни заплати във висшите училища са над 1700 лв.

"Във висшите училища доминират рентиерските модели на заплащане. Не доминира политиката да привлекат млади преподаватели. Те са избрали разликата между най-високите и най-ниските заплати да бъде 2,5 пъти", каза той.

Според него мораториумът върху създаването на нови университети и филиали, заложен в промените в Закона за висшето образование, е временна и недобра мярка.

Министърът очаква до една година да бъде изготвена Национална карта на висшето образование, която да направи диференциация между професионалните направления.

Той смята, че броят на висшите училища не е основният проблем пред системата на висшето образование, а това, че в годините на прехода всички се разраснаха профилно и започнаха да обучават професионални направления, които не са присъщи за техния профил.

"Нямат този капацитет, взимат преподаватели назаем от други висши училища – това, което се опитваме да ограничим", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
1
 
! Отговори
Стар браншовик преди 4 години
2000 лв взимат при мен редови готвачи. Главен 3600 на 1000 са миячите при 40 часа седмичен труд.
64
1
 
3
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
а знаете ли че ректорите се подиграват с студентите даже си искат сексуални отношение как няма да се вмешвате или искате да се криете зад техният гръб закона на министерството трябва да е закон
63
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62То не че няма, ама от масовката там, дали има и 0.5% който хем да си пасват, хем да имат умения, хем и нервите ..
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ако преди 30 години се приемаха 30% от завършващите гимназиално образование, през 2016 г. това достигна близо 80%"Преди 30 години, повечето хора вярваха, че с труд може да се издържат. Преди 30 години, много малко мислеха, че ще има хора с 500 лева заплти, които не стигат за една стая със сметките.
61
2
 
3
 
! Отговори
Чичо Сам преди 4 години
Пиши си, пиши си! Нищожестват а, както казах сами си вЕрват! Ps: Написах го в нискоинтелигентения ти стил, за да го схване плоския ти мозък!
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много не се хвърляйте на чуждото образование много близки приятели и роднини - Икономика и бизнес в Германия Манхайм - най-добрия в класацията централата на SAP e в този град.. Икономика Във виена и работят с 500-600лв. от един телефонист .. за 2000-2500лв. В Германия и Австрия работа за началници чужденци няма..
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Икономиката била наука , ало дегенерата осъзназнай се - това не е наука , а религия за грабеж..
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичо СамЕ то си личи колко и с какво ти е пълен погледа смешнико, продължавай да злобееш, ти си най-великия на света и ето защо си завършен неудачник.
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво лошо има в това хората да се образоват не ми стана ясно в крайна сметка? Великата БКП простотия трета година кандидат-студент, я няма никъде в цивилизования свят. Висшето образование трябва да е изцяло платено за да е качествено, само определен брой ученици с висок успех, трябва да държавата да им поема таксите. Иначе всеки който има желание и възможност, трябва да може да се образова! И българина е крайно време да проумее, че в този динамичен свят, образаваниетопродължава цял живот!
56
2
 
2
 
! Отговори
Самоук преди 4 години
До Анонимен Правилно постъпваш .По добре е да се подготвяш за мис България инче си загубена или да казваш Времето по БТВ (да те забележи някой чичко паричко).
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Чичо СамДа, а пък твоя поглед е много пълен, основно със злоба и простотия.
54
5
 
4
 
! Отговори
До 49 преди 4 години
Икономика и право са изключително сериозни науки, не знам кой те е излъгал, че това е "роман за удоволствие"!
53
3
 
9
 
! Отговори
Чичо Сам преди 4 години
До Ан 4 Човече не знам дали се шегуваш, или си *** на заплатка, но висшето в момента в България е едно от най трагичните от 89-та, насам! Само за последните десет години, куцо и кьораво, от у-ще, където в час вместо да слушат учителя си гледат клипчета, и после хоп изкласили!!! Трагедия, само влези в един произволен ВУЗ, за да им видиш празните погледи....
52
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм студенка , следвам Връзки с общественоста и чета Паулу Куелю
51
5
 
5
 
! Отговори
Самоук преди 4 години
До Д Верно е . Учих в Техническия до 2003 година за телефонна централа сименс А18 с изкачващо въртящ се механизъм . Имаха я в Телефонна палата ,година след дипломирането ми влязоха в Палатата и я изрязоха с флексовете ....така че трябваше пак да почна да уча от начало съвременните технологий ...С дипломата от техническия спокойно мога да си изтрия дупето...До сега никой не ми я искал да я погледне ама никой...Сменил съм 5-6 работи Имам IT сертификати които са ми основата на образованието .
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В грешка сте.....целта не е дипломата.....целта е четири , пет а и повече годинки да се мятат гюбеци в чалготеките и сладкия купон да е денонощен,.....
49
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стават студенти в УНСС и след това гордо отиват на Слънчака да са бармани и сервитьори и да говорят на пяните германци колко са велики и недооценени...
48
2
 
16
 
! Отговори
Св преди 4 години
Днес присъствах на нещо интересно. 3-4 ученици, питаха къде е едно учреждение, за да им "разпишат" за стажа. Много странно, какъв стаж са карали, че не знаят и къде е сградата за да им разпишат. И после отиват и учат вишу. Дано уцелят вратата, сградата и най - вече града, като идат да си взимат дипломите.
47
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
70% от младежите учат икономика , администрация и право, че е най-лесно , лежиш по-гръб и си го четеш като роман за удоволствие .. И всичкото това негодяй иска да става началници . меринджеии , министри .. И накрая стават магазинери и всичко им криво - държавата , комунистите и Хан Аспарух са им виновни..
46
2
 
17
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Много вожд,малко индианец.