Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно, убеден е Христо Христов
Обновена: 21 юни 2019 13:35 | 21 юни 2019 13:30,
436
Ще се подмени ли историята – как е представен комунизмът в учебниците по история?
Снимка: Facebook

След широки обществени обсъждания през 2018 година беше приета нова учебна програма по история и цивилизация за 10 клас, в която за първи път беше предвидено изучаване на периода 1944-1989г. в самостоятелен раздел.

Днес учебниците вече са готови и очакват да бъдат окончателно одобрени от министъра на образованието Красимир Вълчев преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи.

Как обаче е представен комунистическият режим в тях?

Подвеждащо, манипулативно и тенденциозно. Това е констатацията на специализирания сайт desebg.com и на неговия основател - журналистът Христо Христов. Той е бил сезиран от притеснени учители от страната за съдържанието на някои от новите учебници, които вече са раздадени по училищата за оценка и избор.

Държавна сигурност - голямата липса

Според Христов, онова което липсва в учебниците на всички издателства е ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава за целия период от 1944 г. до 1989 г.

Не е посочено, че службата е подчинена пряко на партийното ръководство, а от 1974 г. и на генералния секретар на БКП Тодор Живков. Вместо това в част от учебниците пише, че при Живковото управление репресиите върху обществото намалели.

Идеологическо, кадрово, оперативно и техническо подчинение на КГБ също е пропуснато. Христов коментира, че някои от издателствата са отбили номера, като са отразили задължителния по новата учебна програма термин „репресивен апарат” с 2-3 изречения под формата на речник.

Отсъствието на тайните фалити

Друга фрапираща липса, която сайтът открива, е отсъствието на трите фалита на управлението на БКП при Тодор Живков - 1960 г., 1976-1977 и 1987г. Те са отбелязани в учебника на само едно от 5-те издателства.

"Без разглеждането им всичко останало в частта за икономиката в този период се обезсмисля напълно", убеден е Христо Христов.

За сметка на това обаче, в някои от учебниците, учениците могат да прочетат, че "Тодор Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението".

"Белене"

В нито един от учебниците не е посочено точното съществуване на концлагера „Белене”, нито е посочено, че това е най-големия и продължителен лагер за политически противници на БКП.

В някои от учебниците е посочено, че е открит през 1949 г. и закрит през 1953 г. в други, че отново е отворен през 1956 г. и закрит през 1962 г.

Никъде не е посочено обаче, че лагерът е отворен отново през 1985 г. и в него без съд и присъди са изолирани над 500 турци срещу възродителния процес.

Журналистът констатира още много липсващи или манипулативни твърдения в учебниците, засягащи този период. Така например са премълчани дълговете на БКП, спестен е броят на жертвите на терора след 9 септемвро 1944 г., изопачено е представен живота по време на режима, репресиите срещу църквата. Особено манипулативно било представянето на т.нар. "Възродителен процес".

Не закъсня и реакцията на различни сдружения и общественици от цялата страна.

"Съюзът на репресираните от комунизма - памет" публикува декларация, адресирана до министъра на образованието, в която  наричат новите учебници "пълни не само с неточности, но и с фактологически грешки, с пренебрежително замитане на истината на авторите на учебниците".

Фондация "Остров Белене", която се грижи за мястото на бившия лагер и посещенията в него от три години, възрази остро срещу "поднесената по манипулативен начин, изкривена и премълчана истина за периода на престъпното тоталитарно управление на българската комунистическа партия."

Сред недоволните от новите учебници беше дори и бившият втори човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, който написа в своя Facebook профил, че се надява, че министърът на образованието и парламентарната група на ГЕРБ няма да допуснат "скандалния опит за подмяна на истината за комунистическия режим".

"Очаквах повече от това, което видях,че е представено в новите учебници. Процесите на издаване на учебници и на писането им е приватизиран - издателствата са частни и сами подбират авторския колектив, а аз като министър нося само отговорност, без да мога да ги контролирам", коментира пред desеbg.com министърът Красимир Вълчев.

Въпреки това той е обещал да изиска от издателствата да нанесат корекции в учебниците.

Те вече са минали през проверка на комисия в МОН, която не е констатирала никаква липси и е нямала забележки. В нея обаче е нямало нито един представител на професионалната академична общност, който да може да коригира евентуални грешки.

В свое писмо до министъра Христо Христов е изложил всички съображения по темата и го призовава да се сложи край на практиката едни и същи събития да се представят по различен начин в учебниците на различните издания.

"Нека не изпуснем времето, когато с общи усилия най-сетне можем да променим картината по отношение на знанията на младите хора и решаването на един ключов проблем на българското общество, който дълго време е подценяван и неглижиран от предишните управления. От това зависи цялостното гражданско самосъзнание на младите поколения в България", завършва писмото си Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


436
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Тиквуняков пред цяла България се кълнеше във вярност в партийното си членство в БКП и се отказа от "деполитизирането",ама сега е върховен вожд на "антикомунистите",все ренегати като него и всички вие му целувате разположените долу и отзад части,изпаднали в антикомунистически бяс!Няма по-долно племе от съвременните "демократи-ренегати",затриващи останките от държавата и народа!А оФФФчото образУвание,наречено "народ",да стои и чака воят на демоНОКРАДЦИТЕ да го довърши!Само си търси това!
368
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОбективенИ как точно им плащаш за базите, които всъщност не са техни? Известно ли ти е, че летището в Граф Игнатиево, което ползваме съвместно, е реновирано изцяло с американски пари? И в какво се изразява индустриализацията, която ни била дала Просия? Че теябваше да си купуваме обувки, авточасти, цимент и плочки за банята с връзки и чакане? Я си е би п. майчина, лай нар...
367
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
До АнонименПич или ти липсват първите 7 или си на 7. Срамота е да плюеш по селянин като ***. Барем покажи класа или викаш то на село кой да ме научи, добре, че падна соц-а, че да избягам от село и да се помисля за гражданин. Селенията лъха от теб.
366
2
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
До Сата Н.да те питам как ти се отразява американското робство? Щото руското робство, ни даде индустрия, военна техника последен модел и нямаше руски военни бази.Както и не посягаха на езика ни. Американското робство започна със събарянето, разрушаването и разграбването на цялата икономика на държавата. Настаниха си военни 4 военни бази за които още плащаме ние. А с езика ни се изгавриха. Днес на всякъде гледаш всичко на английски. Да ви имам безмозъчието, че е най-удобно.
365
4
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Относно Белене.Нека е ясно. Белене беше затвор не лагер. Баща ми почина там, беше осъден за убийство и нямаше нищо общо с политиката. Там лежаха доказани убийци и престъпници. Така, че г-н Христов, (самозвания специалист) може да си го... четвъртит с разширени вени.
364
1
 
2
 
! Отговори
Обективен преди 4 години
Липсата на подробно описание за дейноста и функциите на ДС е голям пропуск. Младите трябва да знаят повече за тази огромна структура по онова време на нивото на МИ-5 или Мосад. Относно фалитите. Ако през соц-а е имало фалити, ( особено този от 1987г) то би трябвало населението да го усети. Нищо подобно нямаше. Ако тогава държавата е била фалирала, то днес тя е в постоянен фалит.
363
4
 
6
 
! Отговори
Az преди 4 години
Когато го свалиха от власт, бях тамън първи клас в училище. Но МНОГО ХУБАВО помня тогава какво беше за доста неща. Храната беше храна, в училище се учеше, редът беше ред, и респектът към държавата го имаше по някакъв начин. Собствено НОВО жилище, от държавата, за първо дете (аз). Не познавах някой от съседите, който да е безработен. От една страна, на приятелката ми дядо и, е бил в Белене, не е искал да си подари имота, моят пък беше зам.шеф на ЗММ-София. А сега е трагедия, всички сте в Белене.
362
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прдлагам нова партия,начело с генерал Б.Бонев
361
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен1.Глаголът "уронвам" и съответният глагол от свършен вид "уроня" означават накърнявам, засягам.2.Глаголът "оронвам" и съответният глагол от свършен вид "ороня" означават отделям всички зърна от грозд, клас, кочан и др.//И българския език ти е толкова,въпреки,че лаеш срещу българите в чужбина.
360
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 369А ти не считаш ли, че да използваш парите на България за да си завършиш високото образование и след това да духнеш, където е най-лесно е, особено достойно? Ти не само, че си "у"ронил достоинството на десетки хиляди хора, но си ги и ограбил, харчил си български пари за чужда държава.И, че е крайно време да се приеме закон, с който българските граждани, заминали в чужбина да работят за себе си, без да върнат на България парите за образование, да бъдат съдени за да ги върнат!
359
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 365Много ли те е яд за субсидиите?! Е, не се коси, Мента пак ще ви намери парички за семинари, където да ви учат на правилен, гимназиален български език, как да се храните с вилица и нож, салфетка и други подробности, да се не бутате като ... на изхода, абе, изобщо...
358
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЧервената книжка? Не хранела "текезесарите"?!Ама вас все още ви храни! Бая дебела ще да е била тази книжка!Първи вие с червените книжки и с английските гимназии хукнахте през Океана, че и долари имахте и пристан, гиди лицемери........................................-----------------А ти не считаш ли,че непрекъснато уронваш достойнството на хората?С какво право уронваш достойнството на хората?Това е посъдимо и наказуемо.Каквито и да са те,това си е техния живот и тяхно право да ра
357
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до текезесаряЧервената книжка? Не хранела "текезесарите"?!Ама вас все още ви храни! Бая дебела ще да е била тази книжка!Първи вие с червените книжки и с английските гимназии хукнахте през Океана, че и долари имахте и пристан, гиди лицемери... Пък и посланици станахте, нищо че и там се изложихте безпрецедентно. И очи още имате да укорявате "текезесарите", а вие пак се наредихте няколко години след "демокрацията", тоньовци-хамелеоньовци, на гърба на лекомислещ, незадълбочен народ.
356
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ми прилича на Чибурашка в лицето.
355
1
 
5
 
! Отговори
извод преди 4 години
Един умен човек беше казал че най вярното описание на историята е отразено в литературните произведения на писатели и журналисти. Учебния материал по история не трябва да се пише нито от " победителите" нито от "победените". Цитираният период трябва де се изучава по история в училище след още едно-две поколения. Сега трябва да се обсъжда и анализира само от професионалисти-историци, за да се стигне до обективната истина.
354
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** до текезесаряДО ЦИHИК до текезесаряНеизлечим комплекс на всеки текезесар, включително и на теб, е, че си дълбок ***. Не може да ти се помогне. Семейните председателски навици да мъкнете в къщи от общото са ви неизкореними.Отнасно "яденето сега", явно ти много ядеш. Затова и по партийна линия ви дават пари. Преди членският внос се е плащал от партийците. Сега - цял народ плаща, да не се минат партийците. Това е много достойно. Иначе щели да се корумпират. А сега изобщо не са!!!
353
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименEto ti за ОФhttps://bg.wikipedia.org/wiki/Отечествен_фронтВ ОФ са участвали СССР,Англия,САЩ,като изграждат съпротивление срещу нацизма на Хитлер.
352
2
 
13
 
! Отговори
До А защо? преди 4 години
Само че дядо ми е бил в района на ул."Граф Игнатиев", когато е станала тази бомбардировка и затова не мога да възприема Списаревски като промит мозък. Без неговия подвиг и саможертва не се знае дали днес щеше да ме има мен.От твоя гледна точка вероятно е била с промит мозък и полската кавалерия, която е атакувала с шашки немската танкова колона. Но за самочувствието и самоидентификацията на поляците този отчаян акт има съвсем друга стойност.Не знаеш какво е мислил и самият Списаревски тогава.
351
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми отвори нета,ОФ се бори срещу хитлеризма,антисемитизма,но не е комунистическа организация.
350
2
 
15
 
! Отговори
До 337 преди 4 години
Значи, децата да не слушат какво говорят за социализма бабите и дядовците им, които са живели по това време и имат личен опит, а да вярват на лъжите на подмазвачите на сегашното власт, които и при социализма вероятно са били същите слагечи?