Подводният риф в учебниците по история са не фактите, а обобщенията!

Проф. Келбечева коментира скандала в учебниците
30 юни 2019 10:07, Петя Славова
51

В новите учебници по история и цивилизации за 10-ти клас установяването на комунистическия режим и прехода към демокрация след падането му през 1989 г. е поднесено манипулативно, подвеждащо или тенденциозно, коментират експерти. Формално, обаче, изискванията са спазени и авторите на учебниците са си свършили работата. Така ли е наистина?
Още по темата

"Точно там е подводният риф, защото фактите, понятията, термините, са там, но начинът, по който са композирани и акцентирани, оставя впечатлението за един нормален политически процес, който в обобщителния урок звучи така: “вярно, че е нямало частна собственост и инициатива, но големите предимства на този режим са ускорената индустриализация и широките социални програми“, коментира проф. Евелина Келбечева, преподавател по европейска и българска история в Американския университет в Благоевград в предаването "Видимо и невидимо".

Според проф. Келбечева, когато такъв извод се сложи, въпреки че в повествованието се споменават лагери, репресии и т.н., остава впечатлението, че това е един режим, едва ли не донесъл благоденствие и добро на българския народ. Т.е. този режим е модернизирал България.

Историкът припомня пред Bulgaria ON AIR, че в друг учебник пише, че Тодор Живков се грижил предимно за благосъстоянието на своя народ. По такъв начин, тълкуването на режима, 30 г. след падането му и осъждането му със закон в България, в рамките на Европа, базирана на идеологията на хуманизъм и на защита на гражданските права, остава грешно впечатление у 17-годишни деца, които не знаят абсолютно нищо за този период.

Проф. Евелина Келбечева е категорична, че това ще подрони мисленето на две поколения младежи, които тепърва ще започнат да учат по новата програма. Според нея, това е престъпление към гражданското общество в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази да вземе да си скъса дипломата за професор. Негативите на комунистическия режим са основно до 1957 тогава наистина са лагерите, убийствата дивия сталинизъм, но след това има доста положителни неща които не би трябвало да се омаловажават. На децата не трябва да се поднася фледната точка на някой див капиталист а истината...което разбира се не се прави. Не може комунизма да се разглежда само от негативната му страна
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се случи с комунистите в Гърция? Бяха унищожени от британците в Гърция. Там имаше военна диктатура до 70-те години.В Испания, фашистът Франко управлява до 70-те години, докато умря. Никой демократ или западноевропеец не направи опит да го отстрани като диктатор.В Португалия е същото.Нека уважаемите професори да коментират тези държави в Западна Европа.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Соца . Е колектива. В колектива на ниско ниво даваха благините на тия над него. Така съсловието се различаваше в пирамидата. Отдоло масите / болшевиките, колхозниците, воиници, затворници/ работещи за държавата. И най отгоре номенклатурата, която управлява. По средата апаратчици, борчаци обслужващи елита.
39
2
 
6
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Хм, а на мен- профана, който обаче има спомени от онова време- изброените обобщения в тези учебници ми звучат като истина. Знам ли, може да съм сънувал нещо?!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 37Не обърквай нещата.Русия просто е била избрана, за да се наложи точно там така нареченият социализъм и това е направено с цел да се отстрани евентуалната конкуренция, която би попречила да дръпнат напред едни други.И ръководството на болшевишката партия, и кадрите, провели т.нар. "гладомор", и болшинството от онези, които приватизираха богатствата на Русия след 1993 г., не са етнически руснаци.Никой не е патил от социализъм повече от самите руснаци.
37
3
 
7
 
! Отговори
По-точно обобщение преди 4 години
Частна собственост, но ограничена със закон и възможност за някои видове инициативи имаше и през соца.Ускорената индустриализация обаче включваше предприятия, замърсяващи околната среда или обвързващи страната ни с някои други от Съвета за икономическа взаимопомощ, като тези обвързвания не винаги бяха най-изгодните. Заради "широките социални програми" се поддържаха с дотации губещи производства, осигуряваха се заплати за мързеливци, слагаха бариери пред способните, за да толерират други.
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можах да намеря биографични данни за госпожата в нета.Къде е отраснала , къде е учила, от какъв род е?Като дава такава оценка, това преживяла ли е го или го е чела, или някой и е го подсказал?Предвид видимата възраст е учила и завършила по времето на Бай Тоша.И съм сигурен ,че ако не е бил соца щеше да сее картофи сега.
35
4
 
2
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Народите ги лъжат непрекъснато.Хората предпочитат да ги лъжат.Истината винаги е била проблем.Прочетете краткото ми есе "Истинската българска история" в блога ми valentint.blog.bg където нещата са назовани с истинските им имена и сами си отговорете дали искате да знаете истината или загладената,манипулирана интерпретация е за предпочитане.
34
4
 
18
 
! Отговори
FarawayMan преди 4 години
Тезата на г-жа професоршата е не по-малко манипулативна от примерите от учебниците. Не трябва да се бърка индустриализацията на България за периода между 1945 и 1989 и фактическото нарастване на благосъстояниетпо на хората с политическата система, репресиите и подтискането на индивидуланите свободи. Това, за добро или лошо, са двете страни на една и съща монета и по този начин трябева да се пресъздадат в учебниците. Историята не е черно-бяла, уважаема госпожо...
33
4
 
14
 
! Отговори
до 36 преди 4 години
Значи искаш да пукнат комунистите които са бащи,дядовци,баби ,чичовци и лели на сегашните капиталисти!Така ли?И аз искам да пукнат барабар със сегашното им потомство узурпирало българия!
32
6
 
5
 
! Отговори
с добавки преди 4 години
До АнтитолерастТи си от тия,дето взимат пенсии по 1,400 лв,нали!?И дето си "дадохте живота за тоя неблагодарен народ"!?
31
1
 
12
 
! Отговори
Истерия преди 4 години
Полша може да се сравнява с Италия и Испания, даже и с Франция и Германия, а тъй като бг вече отдавна изостана от румъния, може да се сравнява с Гърция и разликите съвсем не са в наша полза.А съвременните политици да не бързат да се пишат в учебниците по история, докато не са приключили проверките и делата за корупция, разхищение на обществени средства и други престъпления.
30
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Да, има празни жилища. В провинцията всяко 4-то или 5-то жилище е празно. Имам предвид градовете- областни и общински.
29
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че само 45 години ефективно лежахме под руското робство и добре, че преди това пак имахме силни традиции, та не можаха да ни съсипят съвсем като европейци.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да престанат политическите партии да се бъркат в Просветата! - Точно така, напълно съм съгласен. Просветата не се нуждае от примитивно идеологозиране
27
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На четиричленно смейство се полагаше двустайно жилище с хол - 66 кв. м или по 16,5 кв. м на човек.-Уау! Верно ли!И къде са сега тия жилища, като нали ревете, че сме намалели с милиони? Трябва някъде да има към 500 000 празни апартамента?!?
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция и Полша дръпнаха пред нас, защото в Гърция изляха над 400 милиарда евро, а в Полша - над 500 милиарда. Но все пак някой ден тези пари ще трябва да се връщат. Да видим какво ще става пак в Гърция до две-три години
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да престанат политическите партии да се бъркат в Просветата!Особено ПатрЕотарите!45 год, образованието обслужваше БКП.Сега образованието обслужва националистическите интереси. Правете разлика между национални и националистически!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се носят продукти на докторите е традиция от преди 1944 година, която постепенно започна да отмира след 1944 година, но все още я има и сега.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 23 И няма нужда да носиш на доктора печена кокошка, пуйка и бъклица вино и дамаджана с ракия - А сега как е? Един познат ми разправяше: "Хирургът ми каза - трябва да ми дадеш минималното. Ами аз като нямам пари? Занесох му сума ти буркани мед и един чувал орехи

Спонсорирани публикации