Учебната година чука на вратата, но учителите не достигат. Търсят се 1000!

Основно начални, по чужди езици, по български език, по математика...
Обновена: 21 авг 2019 11:29 | 21 авг 2019 11:04, Камелия Цветанова
80
Учебната година чука на вратата, но учителите не достигат. Търсят се 1000!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около 1000 са обявените свободни работни места за учители преди началото на новата учебна година в трите най-големи града на страната – София, Пловдив и Варна.

Свободните работни места за учители в София към момента са над 600, обясни пред БНР началникът на регионалното управление по образованието Ваня Кастрева в София.

Още по темата
Например само на 19 август са обявени 50 работни места в системата. Най-голям дефицит има на начални учители, след тях се нареждат детските учители, следват учителите по чужди езици, след тях са учители по български език и литература, по математика, по информационни технологии", каза тя.

В Пловдив свободните работни места за учители са близо 300, а във Варна – над 110.

Незаети педагогически позиции са обявени на интернет страниците и на останалите регионални управления по образованието в страната.

Натовареността на учителите с административни задължения и агресията сред децата са част от причините за отлива на педагози, коментира пред Радио Кърджали Румяна Профирова – председател на Регионалната синдикална организация "Подкрепа".

"Учителите са натоварени с много бумащина. Децата са изключително агресивни. Децата не са мотивирани да учат, трудно се работи", призна тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
15
 
13
 
! Отговори
Анна преди 4 години
Щом децата не са нотивирани да учат, значи образованието трябва да се адаптира към тях - към съвремието и неговите нужди, а не да се тръшкаме как децата са длъжни да се адаптират към престарялата си образователна система. Много е мотивиращо наистина да киснеш на чина от сутрин до вечер и да ти тъпчат главата с невъобразима скука.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се търсаят ама нямат "СЕРТИФИКАТ IT CARD" та затова трудно ще се намерят УЧИТЕЛИ!!!Тябва УЧИТЕЛЯ да преподава ***-ИЗЪМ да са по НАДОЛУ ОТ ТИКВАТА В "ГЛАВАТА"
9
4
 
24
 
! Отговори
Наскоро завършила преди 4 години
И да си съсипя нервите за смешни пари?! Да, бе да. А в КОЛ центъра взимам 2 пъти повече.
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре да си даскал, ако си в провинцията и си работещ пенсионер, хем пенсия, хем заплата, хем пари за стаж, хем по_- евтино, хем вече не ти дреме и не се ядосваш ;)Млад учител в София или е мега оптимист или е много смотан, защото заплатата му не може режийните му да покрие...
7
3
 
47
 
! Отговори
Бивш даскал преди 4 години
Стартова заплата на учител - 920 лева. След данъци - 713 лева.Няма млад човек, който да им работи за тия пари и да търпи невъзпитани деца и нагли родители!
6
6
 
26
 
! Отговори
учителка преди 4 години
Да се приравни трудът на началните учители към втора категория труд, постоянен трудов договор, ранно пенсиониране. Защото : учителския труд е силно рисков, изисква висока квалификация а заплащането не покрива тези рискове. Иначе България ще остане със неграмотни учителки или със никакви.
5
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Da otivat v anglia da uchat, tam imat mnogo daskali...
4
4
 
16
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А РОСИ КИРИЛОВА ПЕЕ В ПЕСЕН УЧИТЕЛКО ДОБРА ЦЕЛУВАМ ТИ РЬКА
3
4
 
24
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
А ЗАЩО НЯМА ЗАЩОТО ОТ УВАЖАВАНА ПРОФЕСИЯ СТАНА НЕУВАЖАВАНА ДНЕШНИТЕ УЧИТЕЛИ СА ПОДЛАГАНИ НА ТОРМОР ОТ РОДИТЕЛИ УЧЕНИЦИ ШЕФОВЕ А ПО СЕЛАТА ОПРЕДЕЛЕНА ЕТНИЧЕСКА ГРУПА ДОРИ МАЛТРЕТИРА УЧИТЕЛИ
2
0
 
22
 
! Отговори
Хайде сега преди 4 години
Това не е вярно. Не достигат на някои места. На повечето кандидатстват по 10-на за едно учителско място. Смешни твърдения. Всеки университет бълва кадри, които могат да станат педагози или са с такъв профил! А университетите са над 200, така че...Друг е въпросът защо не всички завършили искат да учителстват. Но кадри си има.
1
5
 
37
 
! Отговори
123 преди 4 години
В България е трудно да си учител.Освен, че работиш с 20-25 деца , работиш с още толкова родители х 2, което е непосилно.Родителят, винаги защитава детето си, дори когато то не е право.Няма възпитание към респект и уважение към тази толкова важна и отговорна професия.Заплатите са малки и на фона на всичко това, хората се отказват да бъдат учители...а образованието е най-важно в подрастващото поколение, разбира се след здравето.