800 лв. надбавки за учителите в малките населени места?

Очаква се 54 хил. деца да влязат в системата тази година
7 авг 2019 19:26,
11
800 лв. надбавки за учителите в малките населени места?
Снимка: архив, Булфото

Тази учебна година очакваме около 54 хиляди деца да влязат в системата, заяви  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Цифрата е по-малка в сравнение с миналогодишната.

Още по темата

Въпреки това все още има недостиг на учители, но той е по-скоро в малките населени места.

"Министерството на образованието заедно с нас, социалните партньори, развихме една Национална програма "Мотивирани учители", в която има един модул за подготовка на учители в малките населени места, където не достигат учители, но тази година имаше само 4 кандидати“, заяви тя пред Фокус.

Признание: Учителка от Русе с държавна парична награда

Според нея с новия бюджет програмата следващата година ще бъде по-добре финансирана и ще има повече желаещи. Тази година средствата са 1,7 млн. лв., догодина трябва да бъдат 2,3 млн. лв. по изчисление на Синдиката.

"И тези учители, които ще се подготвят да работят в малките населени места, трябва да получават 800 лева над това, което получават в момента в училището, където работят“, добави Янка Такева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
11
 
! Отговори
Размисъл преди 4 години
Хм, учител съм в малко населено място, от което през последните години всяка втора жена тръгна да учи за учителка под предлог "Там са хубавите заплати и големите отпуски"!?! А да споменавам ли, че повечето от тези кандидат-учителки са полуграмотни?!...Та се замислих - един ден като се сдобият с дипломата (която вече се дава "на килограм") и дойдат в малкото ни населено място да осакатяват децата откъм грамотност, ще им дават двойни заплати, така ли???...Без думи!!!!!
10
2
 
19
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
За какво надбавка? ЗА ДЕСЕТИНАТА ученици,които я идат,я не на уще. Щом падне по голям сняг няма училище. Половината учители калинки,за какво ще им плащат,заради изборите наесен ли?
9
13
 
6
 
! Отговори
Изрод преди 4 години
Преди десет години живеех с едно момиче висшистка.Търсише си работа и се обадиха от Девня(от Варна съм)за учителка.Хванах я за гърлото и и казах -представи си какво ще ти направят тези недоносчета.Послуша ме и сега е добре в ДСК.
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди пак писах по въпроса. Масите от снимката са ЛОШИ за училище. Първо, при четене, писане, за да са здрави очите, ъгълът към зрителния обект е желателно да е близък до 90 градуса. Масите без наклон спомагат за увреждане да зрението. Второ, преди в една класна стая задължително имаше и по-ниски, и по-високи чинове. Високите маси са твърде вредни за по-ниските деца.
7
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само външен човек може да изразява мнение, че с високи заплати ще се повиши нивото на образованост на децата.
6
3
 
12
 
! Отговори
минало незабравимо преди 4 години
Пълни глупости! Преди около 30 години имаше "командировани учители", т. е. на опитни учители от големия град даваха двойно повече заплата да отидат на село учители. Какво се получи на практика? Учители с връзки на предпенсионна възраст бяха назначавани в училища, където има и местни със стандартна заплата. Преди имаше разпределение и по селата имаше много млади учители, които бяха харесвани от децата, вкл. заради извънучебните дейности. Познайте колко инициативни и успешни бяха 50+ годишните?
5
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно е! Вече няма нужда. Всичко изтече, кое навън, кое в канала.
4
2
 
9
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
До човек,Това е ясно, че е малко. Важното е, че отнякъде се почва. Невъзможно е всичко на веднъж
3
3
 
15
 
! Отговори
човек преди 4 години
Това е добра новина!Но, недостатъчна, уви!Мое предложение: Паралелно с тези хубави надбавки, да се работи усилено за подобряване на инфраструктурата.Нови пътища (не кърпени стари), аптеки, здравни заведения, магазини.И т.н. и т.н.Тогава нещата ще се случат. Иначе - няма!!!
2
5
 
11
 
! Отговори
Sicht Punkt преди 4 години
И това са само надбавките!Ако това се реализира, едно ГОЛЯМО БРАВО!
1
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една добра новина. Българският учител е свещен, още повече - в малки населени места. Това е част от борбата за българщината.