Зрелостниците пишат върху "Приказка за стълбата" на Смирненски

Темата е "Цената на компромиса", а есето е "Мълчанието - сила или слабост"
Обновена: 17 май 2024 12:18 | 17 май 2024 12:12, Стела Стоянова
52
Зрелостниците пишат върху "Приказка за стълбата" на Смирненски
Снимка БГНЕС, архив

"Приказка за стълбата" на Христо Смирненски се падна на тазгодишната матура по Български език и литература.

Вариант 15 беше изтеглен за 41-и въпрос на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който се провежда днес.

Още по темата
Темата за интерпретативно съчинение, върху която ще разсъждават, е "Цената на компромиса".

Зрелостниците, избрали да пишат есе, ще разсъждавали по темата "Мълчанието – сила или слабост".

Изпитът приключва в 12:30 часа.

Изпитният вариант беше генериран от 5 859 375 възможни комбинации.

В 759 училища и в 4185 зали в страната се състоя днешният държавен зрелостен изпит по български език и литература, който започва в 8:30 ч. За него заявления са подали над 50 000 зрелостници. Ангажирани са и 12 970 квестори, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН), пише "24 часа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от Образование
Студентската общност ще подкрепи преподавателите, ако има протест
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
"Приказка за стълбата" трябва да е настолна книга за всеки самозабравил се индивид на два крака ,който приема "цената на компромиса" ,заради собственото си ЕГО ,комфорт и жалко съществуване и не само "не чува" думите ,но и не слуша поради собствената си самовлюбеност,невежество и егоцентризъм."Мълчанието " с такива индивиди е"пречистващо" и тези ,които не разбират мълчанието ,няма да разберат и думите.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименНе мисля, че основния фактор(акцент) в произведението е гордостта, но и тя присъства разбира се, по-сложно е това произведение, не се свежда единствено до гордостта!
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен, "Матурата е лесна тази година." , напротив, паднала им се е разкошна тема и автор, да пишеш с кеф по нея, а не някое кухарско произведение, скучен автор или тема!
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много от произведенията на Смирненски са гениални, той вероятно също е бил убит, от някой, който е разбрал същността на посланията му и не ги е харесал, защото е бил засегнат от тях. През този период, една държава, пръска из Европа с туберкулоза, която е върлувала десетилетия наред из европейски държави и убива маса хора.
45
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Матурата е лесна тази година.
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен, Тук изобщо не става дума за Дявола конкретно, въпреки, че се говори за "Дявол".
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От коментариите проличава, че болшинството, изобщо не са разбрали смисъла на този гениален разказ на Смирненски и не са вникнали в същността му, който е между редовете!
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Наистина този разказ има библейски и духовни измерения. На върха на стълбата стой най-големия враг на Божествената искра и душата - гордостта. Но преди нея според мен има и други грехове. Може би това е антипод на Лествицата на Йоан, където по-достойните и мъдрите / духовни хора стигат по-високо в изкачването на стълбата.
41
1
 
2
 
! Отговори
Един Божии Син преди 2 седмици
Поуката е ясна, не се продавате на злото ако искате да изпълните справедливата Божия мисия за която сте на земята, за всяко нещо получено от злото вие губите от божествените си качества
40
2
 
1
 
! Отговори
IT пенсионер преди 2 седмици
Ползвайте Линукс, така ще допринесете в борбата против капитализма и ще помогнете на бедните хора, които са дали от времето си и таланта си за да има алтернатива платените изеднически капиталистически продукти, които на всичко отгоре са в симбиоза с хардуерните капиталисти и нарочно правят операционните системи бавни за да стимулират купуването на по мощен и скъп хардуер.
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прави добро,ако можеш,защото на оня свят се ходи с празни джобове.както иронично подчерта уволнения от Кош с луков от бнт Д.Стоянович,Скоро ще ни закопават прави,за да има место за паркинги.Ама кой ти разбира от ирония.Алеко за това го убиха навремето.
38
0
 
2
 
! Отговори
Пич преди 2 седмици
A, значи са писали за политическата класа ... ясно.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това стихотворение не е са онези,към които животът е щедър незаслужено,а съчуствие към бедните нещастни деца.Ама който разбира,разбира
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До до 27-ми, Именно, - Точно! Аз вярвам далеч повече на хора, които правят нещата с цел монетарна печалба, защото имат амбиция за ръст, защото са мотивирани от успехи! А не някакви "ох, аз да стана богат, па ще помагам на хората, ще помагаааам"! Поне аз, никгоа не съм бил със самоилюзията, че искам развитие за да помагам на случайни непознати. Не - искамо го за смеейстовот си, за себе си и за близки хора! Ако някога изглупея толкова, че да вярвам в социализъм, то ще съм като Байдън, вероятно.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 35 - О не! Тези думи размекнаха твърдото ми и скованоот злоба сърци ... както и мозъка ми! Задължително ще гласувам за БСП!
34
3
 
2
 
! Отговори
уточнение преди 2 седмици
До ИзбирателС парапети,ама в Барселона!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Все пак класикът Вазов е живял над 70 ,а момчето Христо за ненавършени 25г и много тежък живот е написал толкова, колкото няколко класици заедно.И днес звучат актуално думите в ст.Братчетата на Гаврош-Ти целия скован от злоба си....
32
0
 
4
 
! Отговори
до 27-ми, Именно, преди 2 седмици
властта има свойството да променя хората. Всички онези, които заявяват, че "ще променят системата от вътре" имат нужда да си припомнят "Приказка за стълбата". А както се вижда, е много голяма част от драпащите за властта, отдавна са си дали всичко на дявола и електората е просто средство за постигане на целта да седнат на трона, а след това - "...боговете ми са братя..".
31
3
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 2 седмици
Хора, избирайте стълби с парапети ! Така ще ви върви гъчкането.
30
3
 
2
 
! Отговори
Учител преди 2 седмици
Българските зрелостници вече знаят , че стълбите имат парапети и знаят добре за какво служат парапетите - да бъзикат съученичките си , а на Смирненски - май.на.та му !