Учебната година чука на вратата: Как МОН дири учители?

Около 1000 са обявените свободни места за преподаватели
25 авг 2019 20:00, Петя Славова
58

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. В столицата към момента те са над 600, съобщава Bulgaria ON AIR.

Три седмици преди началото на новата учебна година в 119 училище текат последните ремонти. Училищният персонал обаче е обезпечен напълно. Още в края на юли всичките 11 свободни места за учители са заети.

Още по темата

Недостигът е съществен, но съизмерим с изминали години. Категорични са от столични инспекторат по образование. В последните години трудно се намират начални и детски учители, преподаватели по чужди езици и информатика.

От Министерство на образованието създават програма "Мотивирани учители".

"Създава условия да бъдат подпомогнати училищата с квалифицирани учители в ония области, които имат недостиг на специалисти. Заплатата на тези специалисти ще бъде увеличена с 500 лева. Включилите се в програмата, могат да работят в отдалечени области на страната, както и с ученици с ниски резултати", обясни Полина Фетфова

Програмата дава възможност на хора, които не са учители, да придобият квалификация в рамките на една година. Оказва се, че те не са малко.

183 са одобрените, които ще бъдат включени в обучението. Те ще започнат работа в началото на новата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 10Платено обучение е спасение и родителите ще теглят заеми за обучение, защото държавата е фалирала и няма толкова пари за учители. Другият вариант е увеличение на данъците на богатите докато съберат пари за децата на ромите и бедните българи. Учители има и сега но ГЕРБ ги отказват с някакви фиктивни конкурси и хората се отказват. Без конкурс трябва, защото конкурсите излизат много скъпо и хората се демотивират.
11
3
 
5
 
! Отговори
кака преди 4 години
До Анонимен най точния коментар!!!
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите в България трябва да бъдат два пъти по-малко и със заплати пет пъти по-големи. Само най-кадърните трябва да стават учители за да има принадена стойност към обществото. Заплатите им трябва да бъдат поне като депутатските (3-4 хиляди)защото тяхната функция е по-важна. На какво основание банкови чиновници ще вземат в пъти повече. Банкер без учител не се става!!!
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има хиляди безработни учители.За едно вакантно място кандидатстват 35-40 учители.Назначават учителида с 6 месечни договори. После ги освобождават от работа и реват, че нямало учители. МОН само генерира текучество в училищата. Образованието е тръгнало стремглаво надолу.
8
0
 
2
 
! Отговори
Дядо му преди 4 години
Беше ***, баща му по-малък, но той той няма никакви претенции към отечеството си ...
7
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера писахте същото, онзи ден писахте същото, сега пишете същото... Колкото и да пишете, че се търсели учители, няма да стане истина. Учители има. Има много безработни учители. Назначават се само връзкари и партийци.
6
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия всеки път им казвам дайте и на чистачка 2000 нето заплата минималната заплата за всяка работа трябва да е 100 лв на ден за 20 работни дни по 8 часа на месец те искат с 700 лв някой да им стане учител за учител си трябва поне 3000 4000 лв заплата също за шофьор миньор и тнт
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То НЯКАВИ учител все ще се намерят. Въпросът е какви. По английски и ИТ са масово неуки. Как очаквате да научат децата, когато са далече под нивото. А това вече е кражба от всики данъкоплатци. Същото, че и много по-лошо от некачествени пътища и строежи. Защото тук става въпрос за бъдещето на страната.
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как МОН дири учители ли?Обявява конкурс и хората с диплом под 4 имат право да участват в него, а тия, с успех около 3 и със здрав герб направо за директори ги назначават.
3
4
 
25
 
! Отговори
Да 1-ви преди 4 години
Напълно си правЕдна позната се пенсионира и 2 месеца по късно вече й звъняха от 2 у-ща, докато не я навиха да изкара още една година.пенсионира се втори път, искара една година вкъщи и пак я "излъгаха" за още една учебна година.
2
0
 
10
 
! Отговори
Евтим преди 4 години
Как? Никак.
1
2
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Е, как - ами с чукане, на вратата.

Спонсорирани публикации