Учебната година чука на вратата: Как МОН дири учители?

Около 1000 са обявените свободни места за преподаватели
25 авг 2019 20:00, Петя Славова
58

На прага на новата учебна година близо 1000 са обявените свободни работни места за учители в трите най-големи града в страната – София, Пловдив и Варна. В столицата към момента те са над 600, съобщава Bulgaria ON AIR.

Три седмици преди началото на новата учебна година в 119 училище текат последните ремонти. Училищният персонал обаче е обезпечен напълно. Още в края на юли всичките 11 свободни места за учители са заети.

Още по темата

Недостигът е съществен, но съизмерим с изминали години. Категорични са от столични инспекторат по образование. В последните години трудно се намират начални и детски учители, преподаватели по чужди езици и информатика.

От Министерство на образованието създават програма "Мотивирани учители".

"Създава условия да бъдат подпомогнати училищата с квалифицирани учители в ония области, които имат недостиг на специалисти. Заплатата на тези специалисти ще бъде увеличена с 500 лева. Включилите се в програмата, могат да работят в отдалечени области на страната, както и с ученици с ниски резултати", обясни Полина Фетфова

Програмата дава възможност на хора, които не са учители, да придобият квалификация в рамките на една година. Оказва се, че те не са малко.

183 са одобрените, които ще бъдат включени в обучението. Те ще започнат работа в началото на новата учебна година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 25Нищо не потвърждавам. Пишеш, че безработните учители били некадърни и затова не могли да се реализират по специалността си. Отхвърлям твоето твърдение. Безработните учители не могат да се реализират, защото връзкарите и тия с партийни протекции са заели учителските места и дърпат Просветата надолу.
31
4
 
13
 
! Отговори
Просто човек преди 4 години
По принцип избягвам да пиша по анонимни форуми и да сипя хейт, ама толкова много глупости са изписани,че не се сдържах. Абсолютно нормално е в София,Пловдив, Варна и Бургас да не липсват учители, ама отидето в северна България или малките общини на юг.Не познавам нормален човек,който да иска да става учител, ако иска да става, значи е мега притеснен заради нисък социален статус или финансови причини. От малък град съм и по спомени преди да завърша едно 70-80 % от учителите бяха пред пенсия.
30
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До няма глад за учителиТака е, назначават ги за 6 месеца за да не ползват борсата, а тези които са работили 3 месеца в чужбина идват тука да точат пари от борсата и то много пари, що за закони са това.
29
2
 
13
 
! Отговори
до 24 преди 4 години
До 6 год. и ученици няма да има.Стига си ни нареждал/а да четем! Така твърденията ти не стават по- достоверни. Отдавна в училищата поразчистиха учителите в предпенсионна възраст. В други училища ги държат на работа, за да са ментори на младите неграмотници с подарени дипломи, които МОН усилено назначава на работа. Ако са останали възрастни учители, то те са по дефицитните предмети. Налазили в темата разни защитници на сбърканите методи на Я. Такева и подават невярно инфо.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...Как МОН дири учители...Резултатите се виждат от леко каруцарския израз на "следвалите" журналистика!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До синбадАми нормално е да е в 5 града. Там е 2/3 от населението. Ако се промени демографията, тогава ще се търсят и на другите места. Само че за да стане това - пак опираме до образованието. Нещо като омагьосан кръг.
26
0
 
25
 
! Отговори
няма глад за учители преди 4 години
Преди време назначаваха учителите на 9 месечни договори, а сега при ГЕРБ ги назначават с 6 месечни договори. Насред учебната година ги сменят, минали 6-те месеца и назначават нов учител до края на юни с договор за извършване на определена работа. За следващата учебна година пак търсят нов учител за това място. Текучество, текучество, текучество. Гавра, извращение и с учителите, и с учениците, и с родителите, и с кандидат студентите, които се лъжат да кандидатстват педагог.специалности
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 22Аз не виждам срещу какво или кого опонираш. От това, което си написал всъщност потвърждаваш написаното.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 20За каква година става въпрос. До 6 години една трета от учителите (около 90 хил. сега) се пенсионират, ранно или с пълна пенсия. Профилът на учителските кадри е доста добре изяснен. Една трета са над 55 години. Четете по-внимателно.
23
1
 
2
 
! Отговори
Доктор Боко преди 4 години
Господа наричайкисе или изживявайкисе като журналисти ето Ви трррн за изява ,ама реална!
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Бре, бре! Учителите, безработните, били некадърни и учителството било мисия! Затова всички учители са връзкари и членове на ГЕРБ и патриотите. Да си връзкар и партиен член го наричаш мисия. До 1 са връзкари, без изключения. Затова образованието се срина. И по- зле ще става.
21
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за навежество -впрочем обяснимо. Как искате да имаме висок брутен продукт, качествени кадри, благоденствие. Колко още време ви е необходимо за да разберете, че всичко идва от образованието и възпитанието. Хората в България продължават да вярват, че благоденствието идва от търкане на билетчета и късмет. Или пък от гласуването за любимата партия или вожд. Общо взето като в Афганистан.
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18Не е възможно в една година да се пенсионират 3000 учители. Да не си мислиш, че в училищата работят 3000 учители, родени в една година? ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО БЕЗРАБОТНИ УЧИТЕЛИ В РАБОТОСПОСОБНА ВЪЗРАСТПрестанете да лъжете, че имало глад за учители.УЧЕНИЦИ НЯМА. След 3 год. ще има много закрити училища и паралелки в провинцията.
19
1
 
17
 
! Отговори
синбад преди 4 години
Търсят се учители,ама в пет града.Там дето прираста на новородени е голям.В останалите градове и села също,деца просто няма.В детските градини е същата работа.Едва кретат ,ама в новините щом пише ,че има глад за учители,значи е така.
18
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Липсват лекари, мед. сестри, кадри в туризма и къде ли не още. Когато обаче след 5-6 години наистина ще липсват учители - около 30 хиляди отиват в пенсия - тогава наистина ще настане апокалипсис, защото просто няма да има никого. Дано разбирате за какво говоря
17
36
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който не може да стане друго, става учител. 3-4 часа на ден, 2-3 месеца отпуска, големи заплати, работа навсякъде, пука му, че децата не са научили нищо. На днешно време учител да си.
16
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Държавата е фалирала именно защото няма (или не иска да дава) за учители. Тази зависимост е доказана още от 19 век.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 12Платено обучение - ОК, но първо трябва да достигнем среден процент от БВП 6 процента както е в Европа, а не малко над 3. Което пък поради ниските числа още повече ни обрича на бедност и последно място в ЕС. Нищо не става без образовани и морални хора!!!
14
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименПрочети статията, Учителите са по-малко но не може да намерят, защото МОН търсят професори вероятно от Кембрич. Толкова са с претенции, че вероятно само калинки на ГЕРБ имат шанс, но те пък не искат защото вече са се уредили със заплати на 20 бона.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Има безработни некадърници. Става въпрос за истински учители. Такива липсват. Това не е работа просто за заплата. Учителската работа е мисия. Което изобщо не означава, че не трябва да бъде добре заплатена, а точно обратното.

Спонсорирани публикации