По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи

1 млн. лв. ще бъдат отпуснати по проект за образователна десегрегация
26 авг 2019 06:50, Александър Попов
116
По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи
Снимка: Булфото, архив

До 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, но те ще се използват само и единствено за учебни пособия - тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и др. Средствата ще бъдат отпускани от МОН по националната програма "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация". Програмата има предвиден бюджет от 1 млн. лв., пише "Монитор".

За децата в предучилищна възраст и за учениците от пети до седми клас също е предвидено финансиране за пакети с учебни пособия и материали. Сумата за тях е до 15 лв.

За учениците в прогимназиални класове помощта може да скочи до 30 лева, тъй като изучават повече предмети и им трябват повече пособия.

Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, за да могат малчугани в предучилищна възраст и ученици, които посещават сегрегирани детски градини или училища, да бъдат пренасочени към несегрегирани образователни институции и да им бъдат осигурени необходимите учебни пособия.

За транспорта до приемните образователни институции (такива, в които се обучават деца и ученици, които не са от етнически малцинства – б.а), също са предвидени допълнителни средства. Учениците или малчуганите от детските градини могат да получават до 20 лв. за карта за градския транспорт или до 1,40 лв. за билетче за всяко пътуване.

Превозът може да се извършва и с миниавтобуси с до 22 места или големи автобуси с над тази бройка.

Когато придвижването от кварталното училище до приемащото е за собствена сметка въз основа заповед на кмета на община или школския директор, финансирането е до 1,10 лв./км за малкия автобус и до 1,60 лв./км за големия.

Отделно за до 22-местните превозни средства ще бъдат давани и до 4000 лв. за поддръжка, а за големите – до 6000 лв. Когато по националната програма е сключен договор със специализирана фирма, то ще бъдат отпускани само до 1,65 лв./км за малките автобуси и до 2,45 лв./км за големите.

Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на училищата или детските градина в района, може да се включи със свой проект, но се изисква и 10% самофинансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: МОНпърволациромчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Мария преди 4 години
Спрете само да драскате по форумите и да се възмущавате пред компютъра. Ако сме единни и всички гласно изкажем недоволството си едва ли някой по високите етажи ще си позволи такава простотия.Нека защитим българските деца!Аз ще застана с лицето си и гласно ще заявя позицията си. Ако наистина Ви е грижа направете го и Вие!Протест срещу антисемейните закони, влизащи в сила от 01.01.2020, който ще се проведе на 07.09.2019г.
64
0
 
0
 
! Отговори
Да ама... преди 4 години
бързо да се оповестят и обнародват в държавен вестник и съответните нови такси само за етнически българчета - такса стара раница 20лв, такса нова химикалка 20лв, такса ток за звънеца 20лв, такса работещи родители 20лв, такса присъствие в час 20лв, такса нито едно отсъствие за срока 20лв, такса успех над 3.00 20лв! Как ще захраним държавния бюджет сега? Какво е това безобразие и безхаберие? Пълно безочие моля Ви се! За едни може за други не може!
63
0
 
7
 
! Отговори
Аман! преди 4 години
Ако парите се харчеха за нещо, от което ще има добър резултат, нямаше да се ядосваме.А то, какво? Някои ще получат средства за осъществяване на проект. Родителите на облагодетелстваните деца ще препродадат помагалата и ще си купят ракия. Образователното дередже на децата ще е същото.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 1 милион лева да се дадат за да се пратят ромчета в Германия да се учат. Там са експерти по интеграцията и всички са добре дошли....Съвсем истински разговор от тази година с немска учителка за българско дете ромче:Детето върви добре, много е контактно и бързо усвоява езика, ама е болно.От какво е болно?Не знам. Все го извиняват, че е болно, и рядко идва на училище.Проблемите още дори не са им ясни и нямат представа как да ги решават, а даже не се и опитват.
61
0
 
5
 
! Отговори
до 57 преди 4 години
До Анонимен 57"....тук се правите на интересни е,всичките са в разкош....по етнос ако ги определим да наистина има нуждаещи се.."..............................................................................Има, защото помощите отиват за пиене и кючеци, а за децата им не стигат. Затова са все "нуждаещи" от етноса, за който говориш.
60
0
 
8
 
! Отговори
грок преди 4 години
Абе, няма ли кой "неполучаващ никога нищо" българин да ги осъди за дискриминация. Къде е Мая???
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, значи да чакаме след 15-ти септември моливи и гумички на битака?
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хиляди чиновници назначени на държавна хранилка от Партията на Б.Т. харчат парите на българските данъкоплатци.Благодарим !!!
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С две думи са похарчили 1 млн. от нашите данъци ,за да ....Че малко пари се похарчиха за тях досега? Резултат???
56
0
 
26
 
! Отговори
А защо? преди 4 години
А Комисията по дискриминация защо не се самосезира? А Конституционни съд и европейските институции, разни шошорковци и други такива?
55
0
 
53
 
! Отговори
Майка на българче преди 4 години
Не съм за 20лв,ама защо за моето дете пак няма. Той не е ли ученик? Не е ли гражданин на България? Или защото с баща му работим, а не играем кючек по цял ден, отново сме ощетени. А и помощите за ромчетата кой ги плаща? Взимат ги от нас!
54
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И що на РОМЧЕТАТА? Българчета от бедни семейства няма ли? На "ромчетата" и родителите им кой им е виновен за бедността? Да не говорим, че това е изтъркано клише, много от тях живеят по-охолно от много българи. Не може помощ да се предоставя с оглед на произхода, това е отявлена дискриминация!
53
0
 
30
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Идват избори .
52
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради супер успешното управление на Доктор Генерал Борисов вече няма бедни българчета и затова за тях не са предвидени такива помощи. 10 години етническите българи бяха приоритет и затова те вече са богати. В страната сега почти няма бял човек който да работи на заплата под 1000 лева. Затова в следващите 2 мандата Правителството на Генерал Борисов е предвидило и пълна подкрепа за ромската общност. Милиарди се отпускат за интеграция на младите роми.
51
0
 
32
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Къде могат гражданите официално да се декларират като роми и да получат документ за да получат помощите?
50
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да си идваме на думата сега,не съм видял,да има бедно бг семейство и дете в чак такава степен на беднотията, да ходи скъсан мръсен гладен т.н има ги пак но са рядкост тук се правите на интересни е,всичките са в разкош....по етнос ако ги определим да наистина има нуждаещи се
49
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е ли геноцид и расизъм спрямо БЪЛГАРИТЕ? С какво едно българско детенце не е заслужило да получи 20лв. за тетрадки?До кога ще търпим да ни правят чужди в собствената си страна? Какво племе сме и какво трябва да се случи, за да вземем нещата в свои ръце и да разкъсаме предателите?!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво,че и се отпускат и пак им е малко не искате ли и всеки месец да ви се дава за храна,ток вода
47
0
 
34
 
! Отговори
Коригирам те преди 4 години
До Анонимен 51Не искаме по училищата деца, които не желаят да учат, а идват само за да вземат полагащата им се безплатна храна и то ако не ги мързи.Или влизат в клас колкото "да направят джумбуш"Такива деца задължително да се явяват на изпит като частни ученици и ако не успеят да си вземат изпитите, родителите да бъдат облагани с тежка глоба.Ако и през следващата година детето не си вземе изпитите - лишаване от гражданство. Нали прародината им ги приема? Неграмотни храненици не ни трябват.
46
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 1 милион лева да се дадат за да се пратят ромчета в Германия да се учат. Там са експерти по интеграцията и всички са добре дошли. Всички печелят:Ние печелим, че се отърваваме. Ромчетата печелят, че там помощите са по-високи. И немците печелят, че те искат да има на хартия работна ръка.