1188 деца в област Бургас - извън класните стаи

Върнати са едва 134 младежи, причините - комплексни
4 сеп 2019 17:50, Петя Славова
12
1188 деца в област Бургас - извън класните стаи
Снимка: архив, Булфото

1188 деца в област Бургас, отпаднали от образователната система са посетени от държавни, общински и образователни институции. Целта на обходите, които са се случили в рамките на 10 дни е младежите да се завърнат в кластинет стаи.

В следствие на проведената кампания върнати и записани в училище/детска градина са 134 деца и ученици. 327 е броят на младежите, чиито родители изразяват нежелание да запишат децата си в образователна институция.

Причините за отказа са комплексни – нисък социален и битов статут, влошено здравословно състояние на децата (деца със силно изразени физически и ментални увреждания), желание за самостоятелно домашно обучение, финансови причини.

Още по темата

От общо 1188 адреса, които са посетили експертите – 185 деца и ученици не са намерени на посочения адрес, а 542 е броят на живеещите в чужбина. Точно отпадналите ученици със статут "чужбина" са били акцент на работна среща провела се в Областна администрация Бургас. В нея участие са взели областният управител Вълчо Чолаков, заместникът му Севдалина Турманова, представители на РУО-Бургас, ОДМВР, ДСП, общински администрации.

По информация на ОД МВР от 3308 деца и ученици със статут "в чужбина", 898 са се върнали трайно в страната. Всички те са били включени в общия списък на децата и учениците, които експертите са посетили преди началото на новата учебна година.

Кампанията за връщане учениците в класните стаи се провежда в цялата страна за трета поредна година. Тя е част от работата на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, създаден с Решение на Министерски съвет.

По думите на специалистите, част от 59-те екипа, които обхождат различните адреси в област Бургас, работата с  групата "отпаднали от образователната система деца и ученици" е трудна, изисква висок професионализъм, но удовлетворението дори едно дете да има възможността да продължи образователния си път е огромно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 4 години
99% гнъсни индоустанци и 1 % с някаква сериозна причина....
8
1
 
13
 
! Отговори
БПФ преди 4 години
Нека си кажем истината - повечето от тия същества са от гнъсното племе и изобщо нямат никакво място в училище. Нещо, което няма нито елементарна езикова грамотност, нито хигиена, нито възпитание, само пречи на тия, дето искат да учат. Въпросът е, докога няма да има санкции за "родителите" им, които ги правят само заради помощите, но не си мръдват пръста да ги направят хора?
7
0
 
16
 
! Отговори
Най-важното преди 4 години
Ще ни информират ли около Коледа как се е отразило на качеството на учебния процес връщането в класните стаи на тези 134 деца, дето е трябвало някой на крак да ходи, за да моли родителите им да ги пращат на училище?Дали ще влизат изобщо в час или ще си играят на двора и след като си вземат полагащата им се безплатна храна, ще си тръгват.Ако влизат в клас, ще учат ли или ще пречат на останалите да учат?ИСКАМ ДА ЗНАМ КАКЪВ Е РЕЗУЛТАТЪТ ОТ ТОВА, ЧЕ ПАРИТЕ ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ СЕ ХАРЧАТ И ЗА ТАКИВА?
6
0
 
13
 
! Отговори
Значи в Бургас, преди 4 години
като приспаднем броя на децата живеещи и МОЖЕ БИ учещи в чужбина, тук остават около 700, които НЕ ЖЕЛАЯТ да ходят на училище.Ако приемем, че онези, които са заявили, че ще се обучават у дома, казват истината, редно е да знаем броя им.Не е ясно колко от тези 700 са реалните инвалидчета, на чиито майки плащамепо 950 лв, за да си седят у дома. Доколко се грижат за децата си, не се знае. Редно е да ни уведомят колко от тези инвалидчета вилнеят из маалата, а ние им плащаме.И най важното - .......
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България до 15 г ще се косовизира ,до 30 ще е спомен.Да са живи и здрави емигрантите да ни помнят с добро .
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
средно 1200 ученици лиспват от област x 26 области ? = 31200 деца са напуснали училище . 95 % от водещите се отпаднали са заминали на запад при семействата си ..
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учители няма ,ученици няма ,а училищата като по Живково време .
2
1
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
А какъв цвят са?!
1
2
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Решението е просто - детски надбавки и социални плащания само при успех над 5.5.