Не плашете децата с училище... Съвети към родители на първолаци

Начален учител за първите стъпки на децата в училище пред Dnes.bg
10 сеп 2019 13:28, Анисия Иванова
21
Не плашете децата с училище... Съвети към родители на първолаци
Архив: Булфото

Тръгването на училище е труден период за детето, попада се в нова среда, а промените са съпроводени със стрес. Затова родителите трябва да са плътно до детето си, за да помогнат за адаптацията.

Ето и съветите на началния учител Марияна Борисова, които тя дава на родителите на първолаците още на първата родителска среща, споделени и пред Dnes.bg.

Ролята на родителя – особено в първите класове, когато преходът е много труден, е много важна. Затова съветвам всички родителите: Не плашете децата, че тръгват на училище! Ако искате да имате едно удовлетворено дете, което прави с любов нещата, нека да го насърчаваме още в първите дни, когато стъпва в класната стая. В това усилие са нужни съвместните усилия на родители и учители. 

Родители, не пишете в тетрадките на първолаците! Баби, дядовци и родители се опитват с моливче да напишат, а след това детето да повтаря. Но това е мечешка услуга. Детето трябва да се среща с трудности, за да се развива. Родителят ще трябва да има не просто търпение, а дълго търпение към детето си, което ще се опитва да изпише многократно една и съща буква. За да израства един човек, той трябва да има предизвикателства, които да преодолява. Всяко едно стъпало се преминава със старание и упоритост, постоянство и добра воля.

Друго изискване в моите часове: Никакви телефони. Първо, те разсейват децата, но много често се чупят, губят, падат в тоалетната... И този стрес се включва към стреса, че детето вече е ученик.

Първокласниците не се нуждаят от пари. Съветвам родителите на първокласници да пускат децата си  без портфейл и пари. По-добре вкъщи да се приготви храна, децата знаят, че тя е направена от мама и е много по-вкусна от тази в баничарницата. Децата могат да си носят домашно приготвен сандвич със зеленчук или плод, айран или вода. Естествено без газирани напитки и вафли, чипсове и други целофанови храни. В първи клас децата нито имат време да се наредят на лафката, нито имат време да си изядат закуската, ако успеят да я купят. Много често се губят пари, детето не може да си направи сметка за рестото и това са негативи, които създават допълнителен стрес на първолака.

Не спестявайте труда на детето у дома! Благодатният период децата да бъдат приучвани към помощ и труд е възрастта 7-10 години. Тогава децата имат огромно желание да помагат. Освен че детето ще има своите задължения в училище, не трябва да се пренебрегва трудът у дома – да си подреждат вещите, играчките, дрехите си. Да помагат в миенето на чиниите, при подреждане на масата. Наред с образованието, трябва да върви и възпитание в труд. Днешните статистики показват, че много млади хора не работят, те ще се потят във фитнеса с часове, но не желаят да се изпотят, ако пренесат нещо на баба си или майка си. Обучението в труд в началния курс е една ранна подготовка за живота за напред.

Преподавателят съветва още: Децата да лягат рано, гледането на телевизия да е до 1 час на ден. Родителите да обърнат внимание какво гледат децата им, какво четат, къде влизат, ако имат достъп до интернет и компютър.

Когато се купува книжка на детето, преди да му я дадат, първо родителят да я прочете, за да знае какво ще попадне в ръцете на детето. Освен това подбирайте книжки, които имат възпитателен ефект– не само забавни, но и полезни, съветва преподавателят.

В последно време в голяма част от съвременната детска литература има открито противопоставяне на родителите, противопоставяне на методите на възпитание, на авторитета им. Много от децата поради занижен родителски контрол спират да уважават родителите си, а това е първият авторитет, към когото те трябва да изградят респект и уважение. Когато го няма в семейството към мама и татко, няма да го има и към учителите.

Имала съм случай, когато твърде дълго едно дете ми говореше на "ти“ - и се държеше своеволно, правеше каквото си иска, ставаше по време на час – не подлежеше на никакво възпитание, на разговори. След като нищо не помогна, разговарях с майката и тя ми каза, че умишлено възпитава детето си по този начин, защото иска да бъде с детето си приятел, разказа Борисова.

Затова другият съвет, които давам, е: Родители, не можете да бъдете с детето си приятели, когато то е на 7 години. Трябва да изчакате поне още 7 години. В първи клас е твърде рано детето ви да е равностоен приятел.
В желанието си родителите да бъдат изключително либерални, объркват възпитанието на детето си. Обичайте децата си, гушкайте ги, но за приятелството, изчакайте!

Родители, стигнете малко по-далеч от въпроса: "Как мина днес?“ и не се задоволявайте с отговор: "Добре!“

От практиката мога да кажа, че децата споделят повече неща с учителите си, отколкото с родителите си. За съжаление, все повече деца се затварят все повече. Причината е, че техните физически потребности, материални нужди – облекло, електроника,  се задоволяват все повече, а емоционалният им живот, душата им остава гладна.

Според нея учебният материал в началния курс е пренаситен, претрупан от излишна информация. Така е направено да се трупат знания, но не да се развиват умения. Да отделяме време  за екскурзии с децата. Там децата добиват реална представа за живота – за история, за природата, животните, природните явления. Децата имат предметно нагледно мислене и особено в 1 клас те трябва да учат по този начин, съветва учителят.

И най-важното: Да учим децата си на любов към България, да не отглеждаме деца за износ. Нека децата ни да намерят своето място тук, нека ги учим на любов към родното. Всичко материално е временно, преходно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Qwerty преди 4 години
Хах, то аз се плаша, пък за децата незнам. Вчера висях 4 часа да взема униформата за дъщеря ми...
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тези гаменизирани глезеничета!Спрете,защото вече сте създали едни терористи и срещу учители и срещу родители//А МОЖЕ БИ ТОВА Е ЦЕЛТА НА КУКЛОВОДИТЕ!//.Някога,когато ги нямаше тези дивотии,някои от моите съученици от прогимназията,ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ИДВАХА ПЕША ПО КОЗИ ПЪТЕКИ И БАИРИ ОТ СЪСЕДНО СЕЛО,НА 3 КМ.Дъжд,сняг,а те идваха...и след часовете си отиваха!Даже нас ни изумяваха,НО НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СЕ Е ОПЛАКВАЛ!!!Считаше се за нещо нормално!А сега,направо се с тези гаменчета!
18
8
 
4
 
! Отговори
родителските срещи преди 4 години
До родителВръщаш се от работа преуморен и 4 часа стоиш на родителска среща принудително.Прибираш се у дома и си го изкарваш на децата и даскала си изкарва надницата!
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Бай СтавриНе съм бил в елитно езиково училище, като партизанските *** с предимство!!!Безпризорните деца разваляха цели класове, крадяха ни всичко и си отиваха.Домовене ни ги превръщаха във занимални за тях и всичко ти разграбваха!
16
4
 
5
 
! Отговори
с две думи казано преди 4 години
До Бай СтавриКъдето и да съм бил, комунистите бяха навсякъде и се страхуваха от сянката си!
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако разчитах на уменията от училище, щях да умра от глад ...
14
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учелището е много смотано, не заради това, кеото се учи, а заради това, че трябва да си в една среда с наследници на говедари, престъпници и прочие!В университета (извън България, ест...), нямаше такива! Няма ги и в квартала ми! Няма ги в работата ми, нито в дома ми, нито в ресторанта ми! Те са си някъде и си правят, каквото си правят селянетата! Ама с тея система, трябва да си пращаме децата, че да ни ги облъчват! Е да, ама не!!!
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12Зависи къде си бил ....
12
2
 
6
 
! Отговори
Бай Ставри преди 4 години
До училище-мъчилище!Ти добре ли си ве, кога е било това и какви са тези глупости, дето си наредил?!
11
6
 
4
 
! Отговори
човек преди 4 години
Днешните деца не ги плашат с училището.Плашат ги с русофобите:"Ако не си легнеш навреме да спиш, ще дойде някой русофоб и ще те отвлече!"
10
11
 
6
 
! Отговори
първи учебен ден преди 4 години
До честноТова беше най-черния ми ден в живота - Дни на терор и насилие против волята ни!Разпитваха ни за личния ни живот във семейството и какво работят родителите ниДа не говорим за внедрените сред съучениците доносчици, дето ни обаждаха...Прадварително ни пишеха в началото на срока слаби оценки да ги поправяме накрая.Подтикваха и насърчаваха родителите ни за побоища на родителските срещи
9
8
 
7
 
! Отговори
училище-мъчилище! преди 4 години
До честноНатоварването беше огромно! Всеки ден ни обискираха и всичко лично беше задържано за училището без да ти го връщат. Наказваха ни да оставаме след часовете уморени и гладниЗа ваканциите ни възлагаха да преписваме половината учебници и нямаше почивкаНа летните лагери носехме книги и учебници. Даскалите ни крадяха парите и багажаПо улиците ни спираха и питаха защо сме навън при дневен режим за спазванеПроверяваха ни по домовете и каквото им харесваше си го взимаха уж за училището
8
1
 
12
 
! Отговори
честно преди 4 години
Те децата има време да се наплашат. Не стига агресията, делението на деца от самите учители,ами и разни матури и всякакви изпити им измислиха всяка година. Не се учудвайте ако детето още след първия месец не му се ходи на училище още в 1-ви клас.
7
2
 
19
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Не ги плашете. Кротко им обяснете, че ги чакат 12 години затвор и опит да ги направят немислещи роби на труда...
6
6
 
11
 
! Отговори
даскал преди 4 години
Новия председател на ЕК Урсула фон Лайан създаде полов паритет сред еврокомисарите 14Х14. Похвално ! Българското училище е ултрафеминизирано. Това създава ужасни изкривявания в учебно-възпитателния процес. Докато приблизително половината от учителите не са мъже....горките деца! Много деца се отглеждат от еднополови двойки - майка и баба. И когато дори в училище дечицата нямат модел на мъжко поведение, се стига до брутални психически изкривявания.
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те после децата сами се плашат след първия срок, защото се преуморяват от многото ненужен материал и тестове с въпроси, които не са им преподадени.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че кой ги плаши децата с училище.
3
1
 
25
 
! Отговори
родител преди 4 години
То страшното е за родителите. Още на първата родителска среща ти обясняват, че макар и възложител на образователна услуга по силата на правилото за делегиран бюджет, нямаш право на мнение. За сметка на това те суровакат с едни бързи 200 - 300 лв уж за разни подобрения и помагала, а в същност за джоба на училищната мафия. И въпреки, че детето е от 08,00 ч до 18,00 ч в т.н. училище,поне два часа след това в къщи трябва да компенсираш пропуски под формата на формално забраненото домашно...
2
1
 
24
 
! Отговори
дзън дзън преди 4 години
то родителите се плашат от първич учебен ден защото само учебниците са сумати пари но иначе безплатно и задължителни образование се води ,безплатно и пожелание за индианците и платено и задължително за останалите
1
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-добре е частни учители и вкъщи! Така го предпазвате от вредното влияние на децата на разни загубеняци, защото децата са доста наивни и ряазвиват ненужни симпатии.Подготвяйте децата си, да с алодери, а не работници!