Над 330 учители се търсят в Благоевградско

РУО: Трудно се намират за малките и отдалечени населени места
11 сеп 2019 23:30, Анисия Иванова
18
Над 330 учители се търсят в Благоевградско
Архив: Булфото

Над 330 учители се търсят в Благоевградско преди началото на учебната година, каза началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ Ивайло Златанов. Допълнително са обявени 41 свободни места за непедагогически специалисти.

Свободните позиции са както за училищата, така и за детските градини в областта. По думите на Златанов обаче до началото на учебната година те ще бъдат заети с необходимите кадри.

В следващите десет години е възможно да има проблеми в системата по отношение на кадрите, но на този етап няма недостиг на педагогически специалисти по нито един предмет, посочи началникът на РУО.

В повечето случаи след обявяване на работните места се явяват по минимум петима педагогически специалисти, така че директорите и комисиите, назначени за подбор на педагогическия персонал, могат да изберат най-подходящия. По-трудно се намират учители за малките и отдалечени населени места.

Като пример Златанов даде Основно училище "Светлина" в сатовчанското село Крибул, където се търси учител по английски език, но на половин щат, което не провокира интерес към педагози с такава квалификация. Освен в Крибул, учители на половин щат се търсят и в училища в Елешница, Разлог и Благоевград, където също все още няма голям интерес от страна на кандидатите.

Обявените работни места са около 10% от общия брой на педагогическия персонал в областта, посочи пред БТА Златанов и допълни, че практиката през годините показва, че до началото на учебната година се осигуряват необходимите учители по всички предмети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не преподават доценти и професори в училищата? Дали нещо може да се промени? Разбира се, че може при условие да не се вдига олелия до небесата, че учебниците им са в твърде висок академичен стил /както някои учебници в момента/ и да не не се сърдят родителите, че преподават неразбираемо на децата
17
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за глупости се пишат - пет месеца отпуска, не работят 8 часа и т.н. Вие не сте ли били ученици? Кога сте почивали 5 месеца?Олимпиадите и състезанията са в събота и неделя, като не навсякъде се плащат или компенсират тези часове. Не познавам човек от друга сфера да е оборудвал работното си място с лични средства, както го правят учителите. Хайде, избройте какво сте закупили или занесли от вкъщи на работа. Или пък принтирате и сканирате служебни документи с лични средства?
16
2
 
2
 
! Отговори
я гледай... преди 4 години
До Анонимен 12 През лятото учителите са на работа и боядисват и чистят училището.
15
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 11Както писах, ми е трудно да преценя, дали е правилно. Не е толкова просто. Същите академични длъжности ги имат и в БАН, като при тях асистентите, доцентите и професорите не са преподаватели. Понякога водят часове в университетите, но не на пълна натовареност и не е задължително. Но така или иначе, в готвените промени в ЗВО (има ги на сайта на министерството) е предвидена възможността доцентите и професорите да преподават в гимназиите, макар и с ограничения.
14
3
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 4 години
Ето това е друг проблем-асистенти, професори и доценти могат да преподават във ВУЗ, но не и в гимназия. Това е мега абсурд. Асистент по философия не може да бъде гимназиален учител по философия. Доцент-филолог не може да води часове по дадения език. Защо например английската гимназия да няма право да привлече на втори, или граждански договор филолози от СУ? А да-това няма да се допусне-и в момента кандидатите за учители са много. Което значи, че мантрата ,че нямало учители следва да бъде прекр
13
6
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 4 години
Абсолютно всяка професия има работа и в дома си. В допълнение към дългия работен ден. Да не би инженер да не работи и в дома си, освен работата в предпиятие. да не би юрисконсулт да не чете в дома си, освен работата на пълен работен ден. А по време на ваканциите учителите си ваканцуват. 4-5 месеца отпуск къде го има. редно е трудовите договори да са 9 месечни за учителите. В туризма се работи за 600 лв от 7-23 ч., за хора с висше образование -специалност туризъм, отпуски-няма, болнични-йок
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До до 7"Плюс други екстри-дълги отпуски, липса на 8 часов работен ден"Не ви ли писна да повтаряте една и съща мантра. Учителите са на работа и по време на ваканциите. И си имат и други задължения освен да преподават в час. Домашните работи и контролните и по нощите се проверяват понякога. Реалният работен ден може да стигне и да 12 часа (предполагам, че има и хора, които издържат и повече).
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2"Професори и доценти търсят работа и кандидатстват. РУО не ги иска.."Голяма част от професорите и доцентите нямат педагогическа правоспособност. Не могат да ги вземат, дори и да искат. Трудно ми е да преценя, дали е правилно, но такова е българското законодателство.
10
7
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Заплатите от години не са по 700 лв. Ето статия-учител пред пенсия в бургас вече ес 2000 лв, млад учител-1000 лв . Но дори и да са 700 лв(а не са) 700 лв не е малка заплата-толкова е заплатата на асистент с докторат в университет, а нопоследък асистентите ги назначават на половин щат-тоест заплатата е 350 лв. Никъде по света университетски преподавател не полручава по-малко от учител.
9
5
 
1
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Парите изобщо не са малко. Плюс други екстри-дълги отпуски, липса на 8 часов работен ден, три допълнителни бонуса над заплатите-за Коледа, Великден, 15 септември. Гимназиален учител получава повече от преподавател в Университет. Като учителите никой не ги атестира , под формата на изпит, и за некачествено преподаване-заплатата си тече. Редно е , при увеличените заплати да има АТЕСТАЦИОННИ ИЗПИТИ ЗА УЧИТЕЛИ-с цел проверка на квалифификацията. Както в университетите асистентите са изпитвани.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма "дефицит" на учители. В София -за едно място има над 20 кандидати, в Бургас-над 40 кандидати, и е въпрос на връзки назначаването-назначаването не е с конкурсен изпит, а по субективнота преценка на директорите. Днес учителите са повече, отколкото през 1989г, а децата са три пъти по-малко-поради демографския срив. Заради лъжата,че имало липса на учители млади хора учат педаготически специалности, и резутатът-работят по молове и като камериерки.Има нужда от ИНЖЕНЕРИ, учители има предостатъчно!
7
2
 
2
 
! Отговори
Васко преди 4 години
За тези пари да ходи някой министър.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 700 лв заплата ще се търсят не 330 а 3 милиона ще емигрират всички
5
2
 
9
 
! Отговори
Истината преди 4 години
Нормално да търсят при такива заплати и такова отношение към учителите! Кога заплатата на учителите е била на нужното ниво и отговаряща на стандарта ни-НИКОГА! Да си ги търсят тогава кадрите, но много започнаха да работят по други дейности, да не говорим и за заминалите млади извън БГ, които едва ли някога ще се върнат обратно.
4
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вождът ви Божко, да ви докара от Индия, Бангладеш или Пакистан. Така няма да има нужда, на новите 'Българи" да им се говори на чужд език и да ни плашат с Банановият Хизбула Комитет.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1С тая "дисциплина" сред подрастващите шведи и с делегираните бюджети - отново в тяхна услуга, и с пари не става нищо.Човек трябва да е мазохист, за да влезе в училище.Защо не публикувате статистика за текучеството сред младите учители-мазохисти?
2
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
РУО търси учители.Професори и доценти търсят работа и кандидатстват.РУО не ги иска. Връща ги като неподходящи.Видимо търсят определен вид coрocoиди, за да наливат определен тип информация.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми търсете си ги. Тая работа става с пари, не с търсене.