За добро или лошо: Висшето образование – масово, не ражда елит

Преди години университетите избираха студентите, сега е обратното
129
За добро или лошо: Висшето образование – масово, не ражда елит
Снимка: НБУ

Според ректора на Нов български университет проф. Пламен Бочков броят на студентите е твърде голям.

"Имаше години, когато кандидат-студентите бяха толкова много, че ние ги избирахме. Сега студентите избират университета, избират програмата, в която да учат, без притеснение, че евентуално няма да могат да бъдат приети. Истината е тази – висшето образование стана масово, което от една страна не е лошо, но от друга страна – тази масовост на висшето образование откъсва университетите от една елитарност, която им е присъща. Самият смисъл на съществуването им е да създава елити. А когато елитът е масов - той вече не е елит", коментира той пред БНР.

Още по темата

А за студентите от НБУ днес официално ще бъде открита  академичната година.

Ще призова студентите за смелост, заяви проф. Пламен Бочков.

"Това е една метафора – да си пуснат телефоните, в които пребивават по-голямата част от времето си, и да се потопят в университетското пространство – там, където са преподавателите, там, където са техните колеги, ментори, там, където сме изградили едно пространство на култура, диалог, четене – това е много по-различно отколкото виртуалният свят, в който те са свикнали да бъдат", обясни той

Проф. Бочков подчерта, че не иска студентите да се отказват от предимствата на електронното обучение, но да търсят баланса.

"Само електронно без присъствие в университетската среда или обратното – мързеливо слушане на лекции без работа в интернет, са две крайности, които не бих препоръчал", призна още ректорът на НБУ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Анонимен 70Не, искат дипломата да значи, че можеш с нея да отидеш на работа и ще знаеш нещо повече от човека без такава. Това прави инженера елит пред общака- общакът може да получи задача да завие гайка или да нареже резба, но не знае как да определи/проектира материал, размер, къде да се направи снадката и т.н. Диплома за всички значи за всички ниво общаци. Просто няма как да е високо качеството като 1 на 10 да завършва и да има отсяване, ама всички да са с дипломи и ВИШО.
73
0
 
11
 
! Отговори
Ще имаме елит тогава преди 4 години
когато изкореним корупцията от висшите учебни заведения и от БАН, но не виждам как би могло да стане това. Ако го постигнем, тогава ще бъде възможно да се приложи без опорочаване принципа, предложен в коментар "Можем да имаме елит".Частни ВУЗ-ове, създаващи истински елитни кадри има по света. У нас в далечно бъдеще вероятно също ще има такива. Но засега частни ВУЗ у нас се пръкват, само за да се пълнят нечии ненаситни гуши и безпринципността е основното правило при раздаването на дипломите там.
72
1
 
11
 
! Отговори
Можем да имаме елит преди 4 години
Истински елит ще бъде създаден тогава, когато в ДЪРЖАВНИ ВУЗ-ове приемат кандидатстудентски документи само на младежи, завършили средно образование с успех минимум мн.добър (5) и с оценка, не по-ниска от (5) по предмета, по който ще кандидатства. После в класирането да участват само онези, които на кандидатстудентските изпити са получили оценки, не по-ниски от (5). Така ще бъдат подбрани малки, елитни групи студенти и за тях ще се намерят добри преподаватели, такива имаме по всяка дисциплина.
71
1
 
9
 
! Отговори
Днешният проф.Бочков преди 4 години
първо да си припомни с каква дисертация получи научна степен, после да си направи изводите.Десетилетия наред в БАН над 90% от аспирантурите/докторантурите бяха запазена територия за предварително набелязани "наши" момчета и момичета и когато някой младеж без протекции,но известен като отличник от времето на следването си, се осмеляваше да им наруши идилията,подавайки документи за кандидатстване, цялото партийно бюро на съответния институт започваше открита война срещу него. Днес е плод на вчера
70
5
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
На толкова калпав народ няма как да ви налеят нито акъл, нито знания и умения. Още не сте достигнали този етап от еволюцията, в който човек осъзнава за какво му трябва образование. В Европа например, са достигнали до този етап през XV век. Казват му "Ренесанс".
69
0
 
9
 
! Отговори
реално преди 4 години
мама и тати гонят болни амбиции - дитенцито да е висшист! а всички знаем какво става в студентски град, и колко много им се учи! за къв елит говорим и чакаме?! чалга, алкохол, цигарки и яко мандръсане! това е реалността.
68
1
 
13
 
! Отговори
kl преди 4 години
Преди много,ама много години,по време на "тъмният и човеконенавистен" социализъм във ВМЕИ "Ленин",сега ТУ за едно място кандидатствуваха между 8 до 10 човека,а за ФРЕ/факултет радио-електроника / даже и повече.Е,от приетите завършваха ВМЕИ някъде към 40-50%, а останалите или напускаха или отиваха в други вузове.Сега за един студент, кандитатствуват 3-4 места за прием,е какъв подбор,срещам го ежедневно този подбор
67
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой закъсали професори го е яд, че научих 3 пъти повече от кратки уроци в LinkedIn, отколкото при тях...Не е моя вината, че не можеш да преподаваш.
66
0
 
5
 
! Отговори
в миналото преди 4 години
Ценза беше само за обща култура! Се даваха по-висока служба или заплата!
65
0
 
15
 
! Отговори
* преди 4 години
Точно пък частен университет като този да се изказва по тази тема е нелепо. В НБУ влиза всеки, който си плати, без значение колко може и знае.
64
2
 
10
 
! Отговори
партийния ценз преди 4 години
До Анонименпред него ВУЗ-овете нищо не струваха! Слабаците стават шефове на отличниците!
63
0
 
8
 
! Отговори
До СУ преди 4 години
За Правото СУ последните 20 г. - сте прав, мутретата си вкарваха отрочетата с 3-ки на изпити.Да те е срам да кажеш, че си учил в БГ.От 400 места класация СУ падна до 700 място в световните класации, сега вече не знам на кое е?
62
2
 
5
 
! Отговори
Max преди 4 години
Премиерът Ви като каза, че е останал само лош материал в БГ Вие му се сърдихте.Както виждате човека си е бил много прав.
61
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат само 5-10% от гората д а получават висше. После да са елит и да имаме, като едно време в Англия - един *** взима 30 пъти повече, защото е имал семейство, което е го е насладило в убиверситет, чиято такса е три пъти цената на къщата ти ...
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 66Всъщност са, но както и да е :)
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Попутах един професор, къде да си търся работа, какво да кажа в CVТони кога да го направя, още на първия ден от следването си, а хахото започна да се пени и да се кара:- Тиииии! Момчееее! Само за париииио ааа ууу! Това тука е академична среда, НАУКА ИСТИНА ЖИВОТ!А аз му казах!- Не бе, господин п-р! Просто искам да знам, дали след 5 години тука, ще мига да се нахраня сам?И ме изгони от залата!!?!?Много лейм ...
58
0
 
19
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
3. Парите следват студента, а това води до извращение, че колкото повече глави има в кошарата, толкова повече пари ще се вземат и от там и ниското качество!4. Никаква практика! Ама нулева! Излизаш с назубрени (ако въобще ги помниш) сухи теории които са били актуални преди 30+ години и с нулеви реални знания!5. Количеството университети!6. Корупция - за Свищов може да се каже, че дипломите се падат от пакетите с царевични пръчици!7.Всеки университет си има два, три рода които са наместени там
57
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските университети винаги са били посредствени и реално никога не са произвеждали "елит". Истинския елит който управлява света излиза от разни частни училища колежи и университети които дори не са достъпни за простосмъртни.
56
0
 
13
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Проблемите са няколко:1. Професорите масово са соц. изкопаеми които още си карат по стари програми от преди 1989г.! Всяка новост се заличава още в зародиш. Да не говорим, че няма как човек които през живота си не е продал болтче да те учи как да продаваш камиони!2. Професорите са теоретици, няма нито един практик! А това води до големи изцепки от тяхна страна и още в 1-ви курс ти става ясно, че няма значение какво знаеш, а да назубкаш каквото пише в учебника, няма нужда даже да вникваш в него!
55
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв елит бе? Плащаш 4-5 години и получаваш диплома. Щом и в СУ дето уж е реномиран прават по Н прима та да съберат плащащи такси, за коакво да говорим. Същото е и в чужбина - още не са завършили тук , а вече са приети там.Имаш ли желание и пари имаш диплом.