9 от 10 учители под стрес, 50% заради агресия, 50% заради апатия

Мъчат ги и извънредните часове труд, лошата комуникация с родителите
39
9 от 10 учители под стрес, 50% заради агресия, 50% заради апатия
Снимка: Pixabay

Българският учител е подложен на сериозен стрес, който води до доста голямо изхабяване, сочат предварителните данни от първото национално представително проучване за диагностика на синдрома на прегаряне (бърнаут) при педагогическите специалисти у нас.

Още по темата
На първо място като стресов фактор при 9 от 10 учители е прекомерното административно натоварване, следван от агресията и апатията сред децата, съобщи за "Труд" д-р Юлиян Петров, пред­седател на синдикат "Образование".

Проучването досега е обхванало 3000 педагози от всички области на страната и от всякакви възрасти. То е по идея на синдиката, Министерството на образованието и науката и Пловдивския университет.

Факторите, които водят до хроничен стрес са и часовете извънреден труд - над 60 на седмица, лошата комуникация с институции и родители, както и бързата промяна на нормативната база, отчитат от синдиката.

Оказва се и че на 8 от 10 учители действа много негативно агресията на някои ученици.

"Ако 50% е агресията, 50% при този стресов фактор е и апатията на останалата част от учениците. Да, те стоят в клас, да, те присъстват, но липсват резултати. Тази апатия е придобита от статукво, което години наред е спомагало за развитието на този стресов фактор", тълкува предварителните резултати Петров.

По думите му, ако отворим скоба, можем да видим как немалко партньори на образователната система вървят с мантрата, че едва ли не училището трябва да бъде много, много забавно, интересно и между другото нещо да научават учениците.

В същото време обаче арсеналът на учителите за въздействие е безкрайно ограничен.

"Един от другите действащи стресори, може би в порядъка 65%, е че имаме много трудно партниране с българските родители. Те по някакъв начин са се съгласили и са уведомени за училищния правилник, но много често самите те способстват за нарушения на този правилник. Те или не мотивират децата си, или не ги задължават да изпълняват правилника, а още по-лошо – по някакъв начин се намесват, дават съвети и предложения, за които нямат капацитет, няма образование, пишат най-различни жалби, сигнали, а това влияе като огромен стрес на учителите и директорите", отчита още председателят на синдикат "Образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Какво има да помагат, като то е непомагаемо. Всъщност това е най-лошата идея, която може да съществува и която до никъде не води, освен до още по-голяма пародия. ( НПО - тата много си я харесват). А човекът (сега не мога да го видя кой номер беше в коментарите) правилно си го каза: повече права на учителите, да има повторение на класа в случай на слаб успех, изключване и т.н. - класическата педагогическа система. И всеки да си върши работата, а неда си мешаме капите ида ниправят натримата глупа
32
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е и........??? Няма друга професия в България,която да е контролирана и проверявана от толкова много институции - МОН,РУО,РЗИ,БАБХ,МВР,ДАЗД,ДАНС,ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ",МЗ,МФ,разни НПО и други известни и неизвестни...Та стресът е в наличност като качество и количество и на ниво.
31
0
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
То щото другите работещи хич не са в унизително положение, от рабора на смени , стрес , преумора, бачкане извънредно не обръщат внимание на отрочетата си- и ето резултата.Всичко е взаимносвързано. Не всички са така, но повечето редови работещи.Това е.Оставени на баби идядовци, а който ги няма- на самотек!
30
4
 
2
 
! Отговори
Lan преди 4 години
Всъщност това не е лоша идея! Може да се въведе законово - всички родители да бъдат по един ден годишно в училище - да помагат!
29
1
 
0
 
! Отговори
Lan преди 4 години
До уж инж.-а, пиша "уж" защото не вярвам наистина умен човек завършил инженер да напише подобни глупости! Изкарваш един ден само в училище, и после се дуеш по форумите.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителите са крепостни селяни, а системата ги мачка като ***. Прибавете учениците-достойно второ чалга поколение, родителите им-първо чалга поколение-и картинката е пълна. В образованието НЯМА СИНДИКАТИ.....
27
1
 
15
 
! Отговори
а преди 4 години
Проблемите идват от липсата на елементарно възпитание в семейството.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дайте да си кажем нещата в прав текст! Младите не знаят Но ние помним! Днес уж е " демокрация" И би трябвало да сме спокойни за всичко .Ама не сме както през комунизма беше.Спокойно беше тогава за работата на всеки.за сметките че ще си ги платим.Така че не се отнася това само за учителите днес. А за всеки работещ гражданин днес в България. Напрежението и безпокойството за всичко и на всеки ,ни идва в повече!!!!
25
0
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Така е, напълно си прав. Поне етичен и добър народ да има, да не ги върши такива ... А то ...
24
2
 
11
 
! Отговори
факт преди 4 години
Не е вярно, всички учители и дори и близките им са под стрес.
23
5
 
5
 
! Отговори
родител преди 4 години
В стрес съм от повечето учители и директорите на софийско централно училище, без римляни. Няма родителски срещи (освен в началото на септември, за да ни вземат по 120лв.), няма приемни часове и консултации, забранени са дискусиите в Shkolo и не се отговаря на въпроси от родители. Материалът се преподава набързо, правят се тестове върху невзети уроци, програмата до момента я смениха 4 пъти. Постоянно отсъстват учители.
22
3
 
8
 
! Отговори
toi преди 4 години
До ИНЖ. Тъповато инжинерче, какъв стрес при вас бе? Вие сте социопати и тотални нърдове, като компютърджиичетата! От бърнаут страдат професиите които работят с хора, и имат повишени нива на стрес, породени от очаквания и изисквания за непогрешимост и пределна концентрация. Вие категорично не сте срез тях!!!!! Прочети и се поограмоти малко, недей да бъдеш все така ***!!! Топ застрашените професии - лекар, сестра, социален работни, учител, училищен директор, адвокат, полицай, счетоводител....
21
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 4 години
Да живееш с римляните е отвратително. Нашите римляни като учех в 7 клас, още учиха таблицата и азбуката.Голяма грешка беше да ги държим живи при комунизма.
20
3
 
22
 
! Отговори
Даскал преди 4 години
До ..........Какви частни уроци бе, точкописец? Аз съм учител, целият ми трудов стаж е учителски, остава ми още 1-2 години до пенсия и никога досега не съм давал частни уроци. За какви частни уроци може да се говори на първокласници? Днешните деца директно ми заявяват, че не искат да учат! Нямат и желание, нито родителите им. Вярно, от малцинствата са, но май вече не са малцинство...За успех отчитаме ако поне малко проговорят на български!Правим язовир в пустинята, а водата носим с лъжички...
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
3 месеца ваканция има само за малките - от първи до трети клас. А те не ходят по чалготеки. Докато не се въведат строги правила за ред и се отстраняват всички, които не го спазват, не се върне повтарянето на клас, ако ученикът не е усвоил минимума и трето - да престане учителят да бъде виновен за всичко, няма да се оправят нещата. Частни уроци не дават всички учители - зависи много по какво преподаваш и КЪДЕ работиш.
18
18
 
9
 
! Отговори
.......... преди 4 години
Нито децата са ученици, нито учителите са учители на място. Не може да се иска само увеличение на заплатите, ами и да им се изисква да правят нещо насреща. Това нашето не е никакво обучение и по- зле става. Учителите нямат интерес да учат децата, за да ходят на частни уроци. Самите те правят така, че никой вече да им няма уважение, да не говорим и за нивото им. Пълно безхаберие и все по- зле става. Не може ученик да учи в "елитна" езикова гимнация и да ходи на частни уроци по езика!
17
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да хващат една мотика и да ходят да копат компира на село, там няма стрес! Стига са ревали, всяка професия си има своя стрес, всеки работи под напрежение. Нека не се мислят за нещо повече от другите
16
2
 
27
 
! Отговори
gf hf mf :> преди 4 години
Тепърва ще сърбат попарата, която се надроби покрай демографския проблем. Половината от новородените вече са от ромски произход, а за тях знаем, че не подлежат на интеграция. Та така... Тепърва ще има да се чудят как да мотивират учениците да учат, защото ще става все по-зле. :)
15
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В училище не се преподава как да оцелееш в живота, а се зазубрят и преповтарят остарели знания, от които работодатели нямат нужда !За съжаление това важи и за родните ни университети, където разни калинки станали доценти и доктори пълнят главите неактуална материя !Повечето от асистенти станаха доктори на науките по разен съмнителен начин.
14
1
 
26
 
! Отговори
Черногледец Храбър преди 4 години
като се научат родителите да възпитават децата си, а след това просто да ги стоварват пред училищния портал, може и да потръгне родното образованиете вдигнали ръце, а очакват детето им да бъде първо възпитано, после и научено, е малко трудно ще стане

Спонсорирани публикации