Мария Габриел може да е с третия бюджет в ЕС: Битката продължава!

Еврокомисарят пред Bulgaria ON AIR за иновациите и образованието
Обновена: 1 дек 2019 16:00 | 30 ное 2019 19:15, Веселина Йорданова
54

Инвестициите в образование, научни изследвания и иновации са инвестиции в бъдещето. Това заяви еврокомисарят с ресор Иновации, младеж, научни изследвания и култура Мария Габриел в специално интервю за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Още по темата
Като голяма чест и предизвикателство определи ресора си Мария Габриел пред водещата Милена Милотинова, часове след като Европейският парламент одобри състава на новата Европейска комисия и Урсула фон дер Лайен обяви промяната в името на ресора на българския комисар - освен иновациите и младежта, в ресора на Габриел вече официциално влизат и научните изследвания и културата.

Българският еврокомисар ще разполага с бюджет от 100 млрд. евро по програмата "Хоризонт - Европа ". Това е третото перо в бюджета на ЕС след земеделието и кохезионната политика.

"Този бюджет все още е само предложение на Европейската комисия. Затова следващите няколко седмици няма да спра да защитим бюджета за програмите "Хоризонт Европа" и "Еразъм", обясни в предаването  "Брюксел 1" Мария Габриел.

В момента има дисбаланс в разпределението на средствата за научни изследвания - страните от Източна Европа получават само 5.6%  от бюджета за наука, останалите средства отиват в Западна Европа.

Според Мария Габриел, "Хоризонт Европа" ще има ясна структура с три стълба. В първия стълб остават постиженията на науката, където Европа има 18 нобелови лауреата.

В рамките на втория стълб ще се търси отговор на въпроса, как Европа да бъде конкурентоспособна в индустриалната сфера. 52 млрд. евро ще бъдат разпределени между шест големи теми – борбата с рака, енергетиката, цифровизацията, земеделието, опазването на почвите, водите, океаните и т.нар. умни градове.

Третият стълб е новост – създаване на Европейски иновационен съвет. Това ще бъде нещо като гише, където малкият и среден бизнес ще има достъп до финансиране за технологии, които вече ни пренасят в 21 век.

"Защото Европа изостава тук и имаме нужда от повече иновации в тази област. Радвам се, че 70% от бюджета ще бъде за малки и средни предприятия", каза в интервюто еврокомисар Мария Габриел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
12
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
как какво - Партиен Апартчик, Номенклатура, Член на Политбюро, това е Комунистите превзели Западна Европа чрез ЕС!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво е това на снимката?
16
3
 
12
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 4 години
какъвто и бюджет са си гласуват, факт е - ЭССср един молив не може да произведе и е в Китайско р0бство, ако не са Китайските комунисти Брюкселските комунисти нямат нищо - няма и с какво даже да могат да се снимат, щото и камерите през които ни дават интервюта са Произведени в Китай!
15
1
 
6
 
! Отговори
Бен Шалом Бернанке преди 4 години
насищане няма!
14
26
 
2
 
! Отговори
Браво на Мария ! преди 4 години
Способна, умна, интелигентна и не на последно място хубава и чаровна ! Повече такива българки !
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ебaти крокодила, вижте американците и руснаците какви секси жени политици си слагат за секретарки или някаква подобна измислена длъжност а ние цецка цачева мария габриел и подобни кpoкoдили
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много кльощава, бе, да не е веган?
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само ще я галя...
10
0
 
9
 
! Отговори
Smurf преди 4 години
леле мале колко народ се е наредил окола тая с големите лъжици
9
9
 
5
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Животът при демокрацията е битка. Умните и кадърните печелят битките, само неудачниците и некадърниците са лузъри и са принудени всяка сутрин да стават в пет и половина за да блъскат цял ден като животни за да оцелеят. Дъ бетъл мъст гоу он!
8
11
 
0
 
! Отговори
Mr STARBUCKS преди 4 години
Апетитен бюджет.Само за нашите социалисти.Ама,като никой в Европа не ги бръсне за слива.Кажете моля,едно име на БГ социалист,достоен за този европейски пост ?Редно е ,като плюете Мис Габриел,да напишете нейната алтернатива .
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ханъмaтa с дългата шия не трябва да пипа и една стотинка, защото Боко ще гепи всичко което дойде по нейна линия.
6
2
 
13
 
! Отговори
Burzum преди 4 години
Тая е уникално менте!ЕС май има много ниски стандарти...
5
1
 
21
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
И досега като имахме разни уж българи на високи постове какво ?!Да се е подобрило положението на народа ни ? Да е започнала, да просперира България ?!Не ! Те са просто едни високопоставени чиновници в чужди организации.Никаква полза от тях, освен че са обогатили личните си банкови сметки.
4
5
 
19
 
! Отговори
Гаргамел Мариев преди 4 години
Ох бойната ми тя калинка биткаджийка. Как се бият да платят с милиарди някакъв още дори непроизведен боооклук като Ф16 панелен блок 70 примерно. Голяма, епична битка, разбираш ли...
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерална аноректичка. Живееше за без пари на общински наем. Безсрамница!
2
3
 
26
 
! Отговори
Професор преди 4 години
Много красива българка. Като министъра на туризма Ангелкова.
1
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Принудиха България да плати един сървър на Западна Европа, който ще му плащаме тока и подрръжката за по-евтино на европейците.