Диктовката за четвъртокласници - от звуков файл. Тормоз?

Учители негодуват срещу ново решение на МОН
17 яну 2020 12:44, Петя Славова
71
Диктовката за четвъртокласници - от звуков файл. Тормоз?
Снимка: Facebook

Българското образование отдавна показва лоши резултати и от МОН пробват постоянно нови идеи, с които да подобрят нивото на учащите, но много често резултатът е точно обратния. До този извод стигат група учители, коментиращи случващото се в родните школа.

В социалните мрежи се води диспут относно решение на МОН, свързан с нов формат за изпитване на деца в 4 клас. Според потребители новите изисквания изненадват дори преподаватели с дългогодишен опит.

Указанията били тазгодишната диктовка в края на годината да бъде на аудио файл. В коментар на учителката Мария Николова пише: „Някой си там чете диктовката с темп, с който децата не са свикнали. Нормално е да не успеят да запишат всичко и, както днес се изказа един мой колега, някои от тях да започнат да плачат, а други ядосано да си хвърлят химикалките.

Диктовката на аудио файл предполага, че във всяка стая е необходима съответната качествена техника, за да се чува ясно и достатъчно силно. Отсега знам, че навсякъде няма такава. Другата новост е, че и в стаите, където ще се провежда тазгодишното НВО ще има камери.

Масово колегите в 4 клас пробват такъв вид диктовка и споделят, че децата се затрудняват. Не прочетох един коментар, свързан с нормалност и спокойно записване.

Учителите са тревожни и отсега са под напрежение за най-голямата глупост в образованието до 4 клас.

"От няколко години сме на мнение този безсмислен изпит да отпадне, а те смениха един негоден формат с друг негоден. Освен това децата трябвало да се научат да пренасят отговорите си от един лист на друг, както е при учениците от 12 клас на ДЗИ.

И да почна да питам.

С вас ли, ЧИНОВНИЦИ, да се занимават колегите и децата в 4 клас? С вашите изключително неадекватни решения и изисквания ли да се съобразяват цяла учебна година или да работят с децата и за децата?"

В коментара се говори, че по този начин се прилага психически тормоз на малки и големи, намиращи се под покривите на българските училища.

Като също така учителката се пита какво точно ще се постигне и отчете с този нов формат. Мария Николова търси реакцията и на родителите като завършва с изречението: "Родители, и вие сте на ход!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Външното оценяване в 4 клас досега не беше въобще външно. Или да протича така, както в 7-ми, или да го махат. А не после колеги от началния курс да твърдят как те ги били научили, пък ние после в 5,6 и 7 клас ги разваляме. Дано поне МОН-ьо най-после схване, че прелитането от 1 в 5 клас е убиецът на бълг. образование.
39
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само като чуя министърът на образованието как говори и ми става лошо . Той не може да говори правилен български език.
38
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе мон що не вземете да измислите едно тестче за новородените.В м. Некадърна,
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво общо има Ейч Би О с диктовките ?
36
0
 
2
 
! Отговори
аха преди 4 години
*честно
35
7
 
6
 
! Отговори
аха преди 4 години
Но пък така условието е чесно за всички. А не някои да им помагат, а на други не, зависи от учителя!
34
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Статията отразява абсолютно точно притесненията от глупостта на чиновниците, но коментиращите в голямата си част, са платени ***, скрити зад клавиатури, продали се за петак.
33
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До гневнаПо спокойно де, на кой му пука дали децата знаят или не, важно е че ви увеличиха заплатите.
32
5
 
27
 
! Отговори
гневна преди 4 години
МОН -се чудят за какво да похарчат парите на народа.Няма значение кой ще диктува ,щом не знаеш правилата ,няма да успееш . Четенето е важно , четенето на книги .От там идва неграмотността , беден език и неумение да общуваш и разказваш.
31
3
 
30
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
С долното исках да ви кажа, другари, че не диктовките и кой ги чете (робот или лелка), а други много по-належащи проблеми са налегнали родното образование. Образование, което е във вертикална кома от поне 30 години. Приоми за обучение изведени от актуалност преди десетилетия тук продължават да се утвърждават със стратегии одобрени от стари тетки, а млади учители почти няма (че кой ще ти работи за 1000 лв., че и да му скачат всекидневно на главата деца възпитавани от мутри вкъщи)... Чудете се още
30
4
 
21
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Днешните деца недоумяват какъв е смисълът да се изгърбват с по 10 кг хартия в раницата си на отиване и на връщане след като може всичко да се чете на таблет или телефон. Образованието е толкова архаично, че няма на къде. Учебници с учебни тетрадки, но и помагала към тях (т.е. 3-та допълнителна книга). И така по почти по всичките им ~ 12 предмета, сигурно единственото изключение е физическото. Освен това при демографска криза отново недостиг на класни стаи и две смени като първата почва от 7...
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Сараявно нямаш деца, някоя като теб ги пише учебниците май
28
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Махнете тези диктовки. Вече телефона ти подсказва как се пише дадена дума и така пишат днешните деца.
27
5
 
24
 
! Отговори
Сара преди 4 години
Днешните деца не могат дори да преписват правилно, да не говорим да пишат, че даже и диктовка!
26
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уплашиха се учителите, защото още повече ще лъсне неграмотността на учениците. Когато учител им диктува той набляга на буквите, където евентуално може да се сгреши, даже им чете някои думи буква по буква, затова на диктовката изкарват по-добри резултати, въпреки че тя е най-трудната в изпита.
25
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МОН да вземе да подобри материала в учебниците, за 4-ти клас по човек и природа има урок за ВЕЦ иТЕЦ, никъде не е обяснена абревиатурата, детето ми се оказа си мислело, че това са кораби.... и сигурно то е *** а?... Материала е представен по потресаващ начин! Писан е от някой, който не знае какво е 4-класник
24
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се оплаквате от една диктовка на майчин език? Ние правихме преразкази и диктовки от касетофон и то на чужд език, и то четени с нормален разговорен тон
23
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дотам я докарахме, щом учителите, които диктуват, гледат да са максимално в помощ на изпитваните. Защото после от инспектората ще мелят сол на главата им за ниски резултати. На практика уменията за писане, даже за преписване, са плачевни при много голяма част от населението, не само от обучаемите. Но България няма друг избор да се запази като развита страна, ако не се промени нагаждаческата психика, първо от училище.
22
4
 
21
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тук идеята е да се приберат едни пари за техника. Знаете ли за една година колко милиона заминаха по евро проекти за интернет в училищата. Напишете WI4EU и ще ви паднат шапките.
21
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямо мъчение - няма що !!!Тогава да им дадат да си цъкат на телефоните...