Диктовката за четвъртокласници - от звуков файл. Тормоз?

Учители негодуват срещу ново решение на МОН
17 яну 2020 12:44, Петя Славова
71
Диктовката за четвъртокласници - от звуков файл. Тормоз?
Снимка: Facebook

Българското образование отдавна показва лоши резултати и от МОН пробват постоянно нови идеи, с които да подобрят нивото на учащите, но много често резултатът е точно обратния. До този извод стигат група учители, коментиращи случващото се в родните школа.

В социалните мрежи се води диспут относно решение на МОН, свързан с нов формат за изпитване на деца в 4 клас. Според потребители новите изисквания изненадват дори преподаватели с дългогодишен опит.

Указанията били тазгодишната диктовка в края на годината да бъде на аудио файл. В коментар на учителката Мария Николова пише: „Някой си там чете диктовката с темп, с който децата не са свикнали. Нормално е да не успеят да запишат всичко и, както днес се изказа един мой колега, някои от тях да започнат да плачат, а други ядосано да си хвърлят химикалките.

Диктовката на аудио файл предполага, че във всяка стая е необходима съответната качествена техника, за да се чува ясно и достатъчно силно. Отсега знам, че навсякъде няма такава. Другата новост е, че и в стаите, където ще се провежда тазгодишното НВО ще има камери.

Масово колегите в 4 клас пробват такъв вид диктовка и споделят, че децата се затрудняват. Не прочетох един коментар, свързан с нормалност и спокойно записване.

Учителите са тревожни и отсега са под напрежение за най-голямата глупост в образованието до 4 клас.

"От няколко години сме на мнение този безсмислен изпит да отпадне, а те смениха един негоден формат с друг негоден. Освен това децата трябвало да се научат да пренасят отговорите си от един лист на друг, както е при учениците от 12 клас на ДЗИ.

И да почна да питам.

С вас ли, ЧИНОВНИЦИ, да се занимават колегите и децата в 4 клас? С вашите изключително неадекватни решения и изисквания ли да се съобразяват цяла учебна година или да работят с децата и за децата?"

В коментара се говори, че по този начин се прилага психически тормоз на малки и големи, намиращи се под покривите на българските училища.

Като също така учителката се пита какво точно ще се постигне и отчете с този нов формат. Мария Николова търси реакцията и на родителите като завършва с изречението: "Родители, и вие сте на ход!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
9
 
20
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
За неграмотния продукт на Америка за България всеки труд, всяко задължение е мъчение. Камо ли диктовка. Сега там ги обучават да пишат презентации. Те завалийчетата азбуката не знаят. Ама нали ще се поамериканчат, това е без значение. Отглеждат ги като безмозъчни диванета.
19
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аз си мисля, че просто някои даскали ги е страх да не им бият дузпата, поради факта, че не се справят с новата техника или пък ще бъдат подменени от някаква озвучителна уредба... А българското образование наистина е в лошо състояние, но не поради това, а просто защото те не могат и не искат да пишат слаби оценки, за да вземат субсидийката за съответното дете. И така полуграмотни си завършват без проблем
18
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има доста предимства звуковия файл с добра техника за озвучаване, най вече чуваемоста е равномерна и достатъчно висока дори и за деца с частично намален слух.В този период се разпознават тези деца. За много от тях не е разбрано още. Но по този начин не остават елеминирани. Естествено тука въпроса е да има нужната техника, а не някакви импровизации.
17
16
 
19
 
! Отговори
бедните дечица преди 4 години
Горките деца, вместо да си цъкат в фейса ги карали да учат и прости господи да пишат, при което те почнали да плачат, а други си хвърляли химикалките през прозореца. Чака ни светло бъдеще това е сигурно)
16
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Това не е телевизия! Това е НВО!Какво означава думата "школа"? Печатна грешка на "Шкода" или...?
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично мен в този период ме тормозеха да пиша красиво и четиво а в студентските години ме тормозеха да пиша бързо и да забравя за четливоста .Но явно децата се развиват много по добре от моето поколение и нямат нужда от толкоз време за обучение.
14
7
 
19
 
! Отговори
смок преди 4 години
За всички еднаква диктовка = съизмерими резултати. Не виждам какво сте се запънали. И едва ли има училище без великата "аудио"-техника.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята да се развива слуховата памет в период в които трябва да развиват умения да пишат правилно наистина е доста странна, обикновено би трябвало да е стъпка по стъпка, развива се едно умение, след това развива друго умение.Конбинирано двете, определено четливоста на писането остава на заден план, стеногфафията не се ползва отдавна, но е много полезна за това вероятно ще започне отново да се ползва.
12
5
 
16
 
! Отговори
+++ преди 4 години
Тези ***----ци от МОН побъркаха децата.Учудвам се защо родителите се примиряват с наложения психически тормоз на децата.Не е нормално по време на матури да има такава система за наблюдение,помислете в РПУ-тата няма такава.Това е стрес за децата.Сакън ако едно дете вземе да се подсети по време на матурата.С всяка година децата излизат по неграмотни,а заплатите на учителите растат,явно има някакво разминаване.При този демографски срив имало недостиг на учители,дрън дрън има раздути щатове това е .
11
1
 
16
 
! Отговори
Свиквайте преди 4 години
На капиталистите им трябват единствено и само ***. Всъщност на 12 годишните не им трябва образование за да работят.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната глупост на някоя калинка за да отчете дейност.
9
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Диктовка от аудио файл, хахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахха!
8
8
 
20
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Из другите държави няма такова нещо като диктовка в училище. Все пак децата няма да стават стенографи, не е необходимо да пишат толкова бързо, че да записват всичко при диктуване. Това си беше безсмислен тормоз. Другата безсмислица е да си записваш всичко, което говори преподавателят и да бързаш, за да не изпуснеш нещо. Не е ли по-добре тия материали да ги качат в интернет и който иска да си ги чете...
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има ли нещо нормално в тази държава и образованието сринаха,децата затъпяха.Под игото приведаха,сега и звукови файлови измислиха.Ами махайте ги тези учители,нямат нужда от тях.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нищо лошо да е на запис ако темпът и техниката са на ниво. Но н са! Има учители, които не се съобразяват как говорят, с говорни дефектни и т.н. Няма ниво лошо да има универсалност, ако има качество. Моето дете не беше разбрало зад. по математика в 1 ви клас. В текста написан на ком. пишеше 13кг зеле. За мен е ясно 13 кг., но без интервал за едно първолаче наистина не е ясно. Учителката не го разбра.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вече на 80%от четвъртокласниците диктовката трябва да е на "майчин език" че да разберат нещо щото български не знаят!Новите българи!Трагедия!По селата вече няма и едно българче а само индийци които и толкова ги учат даскалите щото са вдигнали ръце от тях!И което казвам е самата истина!Но на ония там горе българоубийците не им пука!
4
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Д. к. започнаха да ги е страх дали няма да ги изгонят след като на децата чрез звуков файл ще се провеждат част от уроците. А Д. к. са излишни.
3
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да е тормоз диктовката от дигитално устройство? При изпитите на Кеймбридж и Гьоте съответно за удостоверяване на способностите на английски и немски езици нищо не се чете от преподавател. Това поставя при равни условия всички полагащи изпит лица, защото дикцията или възможния диалектен изказ от страна на преподавателя няма да повлияе на резултатите на учениците.
2
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При условие, че цяла година са слушали диктовките от устата на даскалицата, записът ще ги обърка, дори и да е по-бавен. Не знам как са омесили образователната система днес, но ние някога не правехме диктовка в края на годината, а преразказ. Диктовките имат друга функция и тя е по-скоро вид спаринг и гъделичкане на слуховата памет. Не би следвало да бъде толкова тежко оценявана.
1
17
 
18
 
! Отговори
Astarot преди 4 години
Милите специални снежинки... Ако не им диктуват със скорост 3 думи в минута, ги обричат на нервни сривове и психо-аналитик за следващите 10 години...