За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...

Анализ на Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа
17 фев 2020 15:24, Анисия Иванова
124
За авторитета на учителя, родителското робство, агресията...
Снимка: МОН

Учителският авторитет е в основата на всички образователни системи по света. Има страни в света, където неговият авторитет се утвърждава със Закон за статута на учителя,. Учителският авторитет е безусловно важен и грижливо пазен и в ЕС.

Именно признаването и уважението на учителския труд е гаранцията за високите нива на ученическите резултати във всички видове изпити и добра реализация в обществото и на пазара на труда, но най-вече е основа на високата гражданственост и държавност.

В родното образование днес ежедневно могат да се видят примери на грубо вмешателство от родители и родителски организации в училищните политики. Свидетели сме как държавни и общински институции не се намесват или са много плахи да застанат зад образователните институции и не спират да флиртуват с родителите, и то с тези, които са най-агресивни, тези с най-големите, необосновани и даже опасни претенции, пише в анализ на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", изпратен до медиите.

По данни на МОН посегателствата срещу българските учители се увеличават - през 2017/18 г. те са били 391 на брой, през следващата 2018/19 г. се увеличават до 476. Скок има и при случаите на вербална агресия - те се увеличават с 508 на брой, до общо 3545 случая, или с около 16%.

Според статистиката за 2016 и 2017 г. в родните учебни заведения са били регистрирани над 8000 случая на тормоз и насилие. При 4500 от тях става дума за физическа и вербална агресия, което прави средно по 30 инцидента дневно.

Агресията срещу учителя не е само от учениците, но и от родители.

Днес учителят и директорът са оставени сами, когато имат най-голямата нужда от подкрепа и защита, в "скандални ситуации“, когато някой родител, припознал себе си като авторитет или експерт, извършва действия, които брутално уронват авторитета на учителя, директора и образователната институция, допълват синдикалистите.

А подронването на учителския авторитет удря устойчивостта ни като народ, възпитанието на подрастващите в гражданственост и дълг, което поставя на карта държавността и реда.

В оществото се ражда една нова възпитателна парадигма – всички са маскари, даже и тези, на които поверяваме най-ценното – децата си. Пределно ясно е, че чрез разпада на учителския авторитет, категорично няма да гарантираме по-добра образователна система, каквато очакваме и искаме всички ние.

От синдиката коментират и последния сручай, когато учителка от Хисаря беше арестувана, след като полицията установила, че шофира пияна на път за училище.

"Трагични и непоправими са последиците за нашите деца и ученици, които стават свидетели как е разпната една учителка, арестувана от полицейски служител...Има ли някой съмнение, че така калта залива цялата гилдия, а мнението на обществото става общовалидно за всички труженици на просветното поле?", питат синдикалистите.

Според тях всеки ден има лоши примери, които се дават на учениците, "компетентни” напътствия от родители за справяне с учителите, които заливат с жалби институции и медии, за да наложат свои решения.

Синдикат "Образование" е категоричен, че родителите трябва да спрат да се месят в работата на учителя, директора, и училището. Ролята им е да партнират, да помагат в спазването на училищните правила.

"Такъв кураж е проявил и е сторил в не толкова далечното ни минало министър-председателят Стефан Стамболов през 1891 г., който чрез "Закон за народното просвещение" отнема правото на родители и училищни настоятелства да назначават и уволняват учители и да се вмешават в работата на учителя: "... За да се положи основата за нравственото възпитание на българските граждани, да ги развие физически и да им даде необходимите за живота познания". И това с ясното съзнание за силата на авторитета на учителя...

"Резонно се питаме дали институциите - министърът на образованието, премиерът или президентът на България, ще дръзнат да озаптят и наложат мярка за онези родители, взели се за ментори, съдници и даващи възмездие или ще оставят образователната система в родителско робство...това само бъдещето може да покаже", категорични са те в анализа си.

От Синдикат "Образование" настояват:

"Нека ние, родителите, да се преклоним пред българския учител, да му отдадем уважението и съхраним достойнството му, нека спрем да го сочим като изкупител на обществените грехове! Защото, ако искаме да имаме учители и в бъдеще, ще ги има и ще останат, но не заради заплата или фиктивни лозунги, а заради усещането за доверие! Защото, ако не възродим авторитета на учителя с еволюция, ще си спомним за революцията от 2007 г.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Маргарит тръгна да посяга на директора си"Само по името на ученика ми е ясно от кой ученолюбив етнос е.
41
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
80 -90 процента от учениците едно време си бяха все с двойки и тройки, все търсеха бележки да не идват да учат. (Като изключим няколко елитни училища). Същите тези непрокопсаници сега са родители и критикуват учителките, които са ги учели, а сега учат и децата им.
40
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Учителката на сина ми от ден 1 им обяснява, че са *** и от тях нищо няма да стане.... какво уважение, какъв авторитет, какъв респект?
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маргарит тръгна да посяга на директора си в училището навремето, щото директорът му изплющя един шамар задето се сби в кабинета му с един негов съученик и веднага този случай е доставен на милицията и вписан в досието му. А Маргарит даже не беше ударил директора, а го изкараха " нападение над директор". Не че оправдавам директора, но с такива лиги като днешните младежи така трябва да се действа. Само бай Тошо щеше да ви оправи, гевезенцаааа.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родителското робство у нас се разви през руското робство.
37
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накъде без авторитет и уважение. Затова аз моите деца, ги възпитавам, като им обяснявам колко е важно да уважават всяка хленчеща за пари шyшyмигa на държавна хранилка.
36
9
 
18
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
*** е свикнал да обвинява държавата, но не и себе си. Възпитава дЯцата си, че ако в магазина случайно му върнат повече трябва да си мълчи, че няма лошо да почерпи чичкото полицай, за малка услуга, нито пък, че има нужда да слуша много в училище какво му приказват щото там работят лелки или нежни мъже, а той най-много ги разбира нещата. Тропва по масата да си даде бележника Иванчо, после навиква жената, че много го е разлигавила и казва, че трябва да говорят с учителите, че "не може така".
35
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко от вас родители сте влизали в съвременен учебен час, че давате оценка на учителите? Или карате по спомени от детството, когато другарките ви дърпаха за ушите, когато бягахте от час?
34
3
 
14
 
! Отговори
Анинимен 12 преди 4 години
"Анонимен 12, според теб тези, които влизат, мънкат си нещо под носа, гледат лошо и нищо не обясняват достойни ли са за учители?"Имал съм и такива учители, които ги уважавам и до ден днешен. Дори и малкото което съм научил от тях ми е било повече от това, което съм научил от други, които крещят по цял час.
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, то пък голямо уважение заслужава един другар, който с влизането си в час почва да крещи: "Вие сте ***! Няма да си губя времето с вас!",след което пуска "Уча се" да му свърши работата,фръцва се и излиза навън.Не ми разправяйте глупости, че всеки бил заслужоавал уважение. Има такива, които заслужават и уважение, че и паметник,както и такива, които заслужават да бъдат изгонени и да не им се позволява да влизат повече в училище. А за идеята на НПО-тата родителите "да не се месят"- думи нямам
32
4
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Аз като бях малко дете по време на соца си спомням, че учителките редовно ни биеха с линии по главата, извиваха ни ушите и ни биеха кюпове зад вратовете :) Даже си спомням, понеже бяхме много палави, че като правехме бели, случаен чичко от улицата можеше да те шамароса....
31
7
 
1
 
! Отговори
F5 преди 4 години
щатският форд от 97ма е собственост на фолксваген , от 2003та и Фиат груп така.от 2000 Роувър груп е продадена на фауве, а от 2005 на т.а.т.а. моторс които отново са бмв!ФВ направиха шумахер шампион,защото и Ферари тяхното! Помните ли, когато направиха ферарито на Баричело конкурентно как дойдоха и заповедите от бокса да го пуска?
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова на съди Алби обучение с другите деца от рода.
29
6
 
11
 
! Отговори
балама преди 4 години
Аха - родителите "да не се месят", че да могат нпо-рките да развращават децата на спокойствие.Правилно ли съм разбрал.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анонимен 12, според теб тези, които влизат, мънкат си нещо под носа, гледат лошо и нищо не обясняват достойни ли са за учители? Влизам на родителска среща и при срещата ми с различните учители, веднага изпъква една преподавателка, която си личи, че просто не става за учител. Тя не само не може да вдъхнови децата, тя не може да направи един урок, нито да ги научи на нещо. Е, съжалявам, но тя не става за учител, с което губи уважението ми, което не означава, че аз бих се отнесъл неуважително с нея
27
5
 
0
 
! Отговори
дивашка територия преди 4 години
Дивото зове !
26
8
 
25
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
За 1000 лв няма кой нормален млад човек да се навие да преподава на деца, които получават мутренско възпитание вкъщи, което води до това да бие учителите си, а после да го съдят, че си е изпуснал нервите и е нахокал и пляснал "детето". В кавички детето, защото това днешното не са деца, а умалени копия на родителите си, чийто най-чест профил е общ персонал, нагли и с претенции, безмилостни и с чувство за безнаказаност. Затова само вампирясали ще преподават и ще се бута 1 и съща система до сл. век
25
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По мое време който го мързеше да учи, все учителите обвиняваше. И родителите му обвиняваха учителите за мързела на децата си.
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Професия учител е една от на-неблагодарните дейности в тази държава. Образованието ни буквално крещи за основна реформа, но няма кой да я направи в криворазбраната ни демокрация вече 30 години. Часовете в повечето училища е пълна анархия, където разни изоглавени сополчета пречат за нормалното провеждане на занятията и всичко това под погледа на директорите, за които бройката, а не качеството е определяща. Нацията ни отива към тотално опростачване докато в белите държави се работи правилно.
23
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Феминизацията до нищо добро не е стигнала във която и да е професия."В най-древната професия до много добро е стигнала :)

Спонсорирани публикации