Строят над 70 забавачки в София и села с ромско население

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще е преодолян
53
Строят над 70 забавачки в София и села с ромско население
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 2-3 години проблемът с недостига на детски градини ще бъде преодолян, убеден е просветният министър  Красимир Вълчев.

"Поне 140 млн. лв. има заделени за тази и за следващата година, с тях може да бъдат построени над 70 детски градини до 3 години в цялата страна. Става дума за няколко села с предимно ромско население, където в момента няма градини, останалите случаи на недостиг са в големите градове и то предимно в София за 3-годишните", каза той пред bTV.

Още по темата
Вълчев коментира и темата с въвеждането на задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните.

"78% от децата на тази възраст са обхванати, за тях няма нищо да се промени, целта е да обхване децата, на които българският не е майчин език", разясни министърът.

Според него вкарването на 4-годишните деца в образователната система е най-мощната интеграционна мярка именно за тези семейства.

"Тази мярка е популярна в повечето европейски страни, във Франция например скоро възрастта бе свалена на 3 години", посочи още той.

"В столицата и останалите големи градове няма проблем с приемането й, в София проблемът е единствено с реализирането от гледна точка на недостига на места, добави Вълчев. Над 400 хил. души са се заселили в южните квартали на София в последните десетилетия, няма как да се сметне с детските градини и ясли", обясни той.

Просветният министър обяви, че ще инициира дебат за въвеждането на по-ранен етап на сексуалното образование в училище.

"Сексуално образование винаги е имало в българското училище, дори по времето на социализма. Въпросът е дали то не идва прекалено късно, в никакъв случай не е прекалено рано. Сексуалното образование трябва да предхожда половото съзряване", коментира той.

"Поел съм ангажимент да организирам дебат по темата, в горните класове на начален етап – III – IV клас, да заложим първите теми", уточни министърът.
 


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 1 година
Планът за унищожението на България от юдео-масоните си върви точно по план! Това решение е взето от Световния Еврейски Конгрес през 1988 г.
48
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
А паркинги строите ли,другари?Идат избори със страшна сила,ей!
47
1
 
6
 
! Отговори
Мисир БарЦелонски преди 1 година
1.Става въпрос за усвояване/отклоняване на средства покрай тези 140 млн. 2.РазБойко си е наше шопско изчадие. 3.Майката на Мемет Доаан е кримска татари ка.
46
1
 
7
 
! Отговори
ФИЗИОНОМИСТ преди 1 година
- ЧЕ ТОДОР ЖИВКОВ БЕ РОМ ГО ЗНАЕМ- ЧЕ ИВАН КОСТОВ Е РОМ ЗНАЕМ СЪЩО- И БАЩАТА НА "ТУРЧИНА" ДОГАН Е ВЛАШКИ РОМ- АМА И ФИЗИОНОМЯТА НА ОНЯ ОТ БАНКЯ СЪЩО Е ТВЪРДЕ ПОДОЗРИТЕЛНА
45
0
 
10
 
! Отговори
Гаманов преди 1 година
Толкова много извратени типове има в "нашето" правителство....
44
2
 
8
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯТА на РБ преди 1 година
ИМА МНОГО ДУПКИ. ЕДНА ОСНОВНА ДУПКА Е ЧЕ НЯМА НИТО ЕДИН ЧЛЕН КОЙТО ДА ПОСТАНОВЯВА ВРЪЗКА МЕЖДУ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА И ПРАВАТА НА БГ ГРАЖДАНИТЕВ СМИСЪЛ ЧЕ КОЙТО НЕ СИ ИЗПЪЛНЯВА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ ДЪРЖАВАТА( примерно не си плаща данъците, не праща децата си на училище и т.н.)САМ ГУБИ ПРАВАТА СИ С ТЕЗИ СВОИ ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯНЯМА ТАКЪВ ЧЛЕН И ТОВА Е ...
43
0
 
14
 
! Отговори
Кармен Младенова преди 1 година
За българските деца това не е правено никога....
42
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и за кво да са в клас - да пречат на другите, че всички да станат еднакво ***
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bravo, bravo, opravil e programata za keksobrazovanieto!
40
1
 
10
 
! Отговори
КОНСТИТУЦИЯ преди 1 година
ЧЛЕН 53 (2) :" УЧИЛИЩНОТО ОБУЧЕНИЕ ДО 16-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО "
39
0
 
12
 
! Отговори
М-Р ВЪЛЧЕВ преди 1 година
по памет >" ОСНОВНО В 1 000 УЧИЛИЩА Е СЪСРЕДОТОЧЕНО НЕПОСЕЩАВАНЕТО НА ЗАНЯТИЯТА "АМИ ТО НЕ Е МНОГО > САМО В 1 000 УЧИЛИЩА РОМЧЕТАТА НА ПОСЕЩАВАТ ЗАНЯТИЯТАВАЖНОТО Е РОДИТЕЛИТЕ ИМ ДА ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ И ПОМОЩИ
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Давай да се дават пари. Никой не търси алтернативи чрез голимите работодатели, които да инвестират в това децата да се гледат в създаден от тях детски градини на работните места. Така е по света. Никой не толерира частнитата инициатива и частни детски градини. Хиляди деца ще бъдат обхванати. Давай, по социалистически да строим.
37
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се ценят онези блага, които се раздават безплатно и то на лица, които не са ги заслужили!Има закони,които налагат определени задълженияна ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ.Който не си изпълнява задълженията поради мързел или безотговорност, следва да бъде санкциониран, а не възнаграждаван, както се прави днес у нас по отношение на един определен етнос!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съвестните данъкоплатци, а родителите на всяко дете са длъжни да го подготвят така, че то да бъде пълноценен първокласник. Ако не са успели или не са си направили труда да го подготвят, такива родители не само да бъдат санкционирани чрез глоба, но и ДА ЗАПЛАТЯТ специалните грижи, които държавата ще осигури на детето им, за да научи то български език, да се научи да стои мирно в час и да уважава преподавателя.Който родител няма пари, ще плаща чрез труд тези допълнителни грижи. НЕ СМЕ ИМ ДЛЪЖНИ
35
0
 
16
 
! Отговори
ДЕМОГРАФ преди 1 година
СПРЕТЕ НЕЗАКОННИТЕ МАЙЧИНСТВА, ДЕТСКИ И ПОМОЩИ ЗА РОДИЛКИ КОИТО НЯМАТ 18 г. ВЪЗРАСТИ РОМКИТЕ ЩЕ ПОЧНАТ ДА УЧАТ
34
0
 
26
 
! Отговори
Решението е лесно преди 1 година
Да се гласува закон, според който най-напред се удовлетворяват нуждите от забавачки за децата на работещите или учещи ПЪЛНОЛЕТНИ родители.Втората стъпка е забавачките да бъдат безплатни именно за тези деца, чиито родители ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ.Ако майката не работи, тогава детето няма право да заема място в детска градина, след като местата там не достигат. Ако такова дете не знае български език, когато тръгне на училище, на родителите се налага тежка глоба, която те да отработят, ако нямат пари.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грижите на правителството за електората им продължават....А за българите кой мисли със загриженост?????
32
1
 
24
 
! Отговори
Право на информация преди 1 година
В селата с ромско население:1. За техните деца забавачките са безплатни, тоест плащат се с парите от нашите данъци. Така държавата ни задължава не само да осигуряваме пълна издръжка на техните деца, но и като допълнителен бонус им се дават и детски надбавки, и други помощи, пак от нашите изкарани с труд пари.2. Имаме право да знаем дали поне една от майките на тези ромски деца работи? Защото ние работим, а за нашите деца места в забавачките не достигат! Държавата обаче строи за онези деца!
31
0
 
14
 
! Отговори
Нека да позная преди 1 година
Ииииииии,забавачките ще са безплатнииииии/само за някои,сещате се,нали?!?:
30
0
 
24
 
! Отговори
пери преди 1 година
До pbdanМного хубав въпрос. Умирам от интерес, колко учителки ще се юрнат към селата, за да учат ромските деца в детските градини. И срещу няколко хиляди не ми се вярва. Пари на вятъра. Те нямат желание да се образоват, интегрират, още по-малко да работят. И докато ромските деца минават в горен клас в училище без да могат да четат и пишат, т.е. са тотално неграмотни, но с диплома за средно, каква е ползата от детски градини?