Четирима, свързани с Нацистка Германия, с отнети звания от СУ

Причината е писмо на наследник на оцелелите от Холокоста
Обновена: 27 фев 2020 22:29 | 27 фев 2020 22:11, Веселина Йорданова
46

Софийският университет отне званието "Доктор хонорис кауза" на четирима преподаватели, свързани с управлението на Нацистка Германия. Причината e писмо от наследник на оцелелите от Холокоста в България.

През третото десетилетие на 20 век "Софийският университет" раздава титлата "Доктор хонорис кауза" на над 50 души. Поводът е 50-годишнинита на университета.

В списъците попадат личният юрдически съветник на Хитлер - Ханс Франк, немският министър на науката Бернард Рест, който уволнява преподавателите от еврейски произход, пруският генерал Едвалд Роберт Валентин фон Масох и юристът Едуард Колорауш, създател на Нюрнбергските закони.

Осемдесет и една години по-късно писмо, изпратено от Леа Коен - предеседател на Асоциацията на оцелелите от Холокоста в България - кара Академичният съвет на Алма матер да размисли.

"Авторитетът на Университета не позволява негови почетни доктори да бъдат лица, свързани с идеология на омразата или извършили престъпления", твърдят от Академичния съвет.

"Безобразие е, защото към момента на тяхното награждаване, а и след това, някои от тях не са извършили престъпления", коментира Боян Расате за Bulgaria ON AIR.

"Софийският университет се е превърнал в гнездо на либерална, мултикултурна, антибългарска пропаганда", добавя той.

Според Искра Баева, историк в Софийския университет, "юрист, който е създал Нюрнбергските закони за лишаване на евреите от права, е особен тип юрист".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
8
 
22
 
! Отговори
Хемус преди 4 години
Някои пак го играят умрели лисици!Докога ще се съобразяваме с прищевките на евреите!?А милионите убити православни християни,умрелите от глад в Украйна,благодарение на същите тези евреи!?Извинихте ли се другаркоантибългарке Коен!?
3
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
правителството напоследък само евр неправт организация шалом слуща в книга издадена на англииски от шалом на първа страница са фандъкова и боко чии го дирят да ги венецесавят еврите сами си отговорете Да му кажат името на наследника на оцелелите от Холокоста в България. този един *** от шалом стана някакъв в световния еврийски комитет и приоритет им е българия в българия при последно преброяване еврите са под 2000 човека но много нахални
2
10
 
11
 
! Отговори
Inatut преди 4 години
Редно е и на комунистическия *** искра баева да й се отнемат титлите и кабинетчето
1
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставете историята ни на мира,писна нби чужденци да се бъркат в историята ни!Аз също мразя фашизма,но това не е начина - с дерибействане върху историята ни!