Дистанционното обучение преумори учителите

Преподаватели работят повече от 12 часа на ден
31 мар 2020 08:20, Петя Славова
54
Дистанционното обучение преумори учителите
Снимка: Bulgaria ON AIR


Учителите са преуморени от дистанционното обучение, като една част от тях работят по над 12 часа на ден. Това сочат данни от проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", обясни неговият председател д-р Юлиян Петров. В него са се включили над 2 000 педагози и директори, съобщава "Монитор".

"85% от училите и директорите са посочили, че усещат умора и у нас има по-осезаем бърнаут ефект от новия режи. Останалите 15% не смятат, че са преуморени", обясни д-р Петров. В своето проучване от синдиката са проследили и каква е средната продължителност на работния ден по време на дистанционно обучение. 1/3 от тях работят повече от стандартния 8-часов работен ден. "56% са отговори, че работят между 10 и 12 часа дневно, а при 14% работният ден е над 12 часа", допълни председателят на синдиката.

Още по темата

С проучването са проследени и нагласите на педагозите към новия начин на работа. Половината от учителите, които са попълнили анкетата, смятат, че дистанционното обучение и учебния процес, който протича по време на него, са съизмерими с традиционната класно-урочна система. Според 45% обаче има разлика между двата начина на работа. Все пак, мнозинството учители са удовлетворени от своята работа и не мислят, че е необходимо учебната година да се удължава. "87 % смятат, че не трябва да се удължава учебната година, защото работят на 100% от възможностите си и би се обезсмислил техния труд.", посочи д-р Петров.

От изследването става ясно още, че 43% от учителите са започнали да преподават нови знания от въвеждането на дистанционното обучение преди 2 седмици. 44% пък предприели тази стъпка от миналата сряда след препоръката от МОН.

Отношението на педагозите към изпитите в 4-ти клас също е проучено чрез изследването на синдикат "Образование". 43% от педагозите са на мнение, че то трябва да отпадне и не подкрепят изпита. Според 43% от учителите пък вътрешното оценяване е по-ефективно, защото познават добре ученика и следят неговото развитие. Затова и от синдиката ще изпратят препоръка до МОН изпитите в 4-ти клас да се провеждат само от образователните институции, за които служат за вход. Това ще се отнася и до тестовете в 10-ти клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
7
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 4 години
спасението на давещите се спасение на самите давещи се
8
4
 
28
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Какви учители какви пет лева ? Те бабите получиха нервни кризи и куп болести от този дистанционен стрес
7
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ами - уморени са, щото и досега им с дигиталното не е много, повечето имат базови познания (изкл. част от учителите по информационни технологии) и губят много време и енергия да изпробват варианти, докато намерят правилният подход. За този хаос вината е предимно на мон, щото и там предимно калинки неориентирани са заврени на топла държавна службица.
6
1
 
42
 
! Отговори
Объркан преди 4 години
Защо всички медии лека по-лека вкарват *** англицизми? То не бяха трендове, брънаут, скаминг и не помня какво още. Когато няма с какво да заместиш съответнаат английска дума - добре. Но когато имаш точни думи на български, на интересни ли и модерни ли се правите? И не съм консервативен и закостенял, а просто наблюдавам една тенденция. Накрая нито ще знаете английски, нито български!
5
22
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брейййй, преуморили се да работят от вкъщи??????А родителите, които работят от вкъщи и стоят до компютрите на децата????...искам водаааа, искам да ям, не ми се учии, тва не го разбираааам.........как се работи така?... а и те 3 месеца лятото почиват, другите НЕ!!!!
4
25
 
30
 
! Отговори
Овчар преди 4 години
Да ходят да пасат овцете тогава. Там няма "преумора"...
3
42
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-мързелива *** от учителите не съм виждал, затова и учениците ни са такива - мързеливи като учителите си.
2
25
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Все пак, мнозинството учители са удовлетворени от своята работа и не мислят, че е необходимо учебната година да се удължава"Належаха се вече почти 3 месеца и още искат да лежат през лятото. Не им вярвайте, обучението онлайн е формално. Детето ми дори не може да се свърже с учителя си.
1
11
 
32
 
! Отговори
M преди 4 години
А преумори ли родителите?А учениците?