И детските градини стартират дистанционно обучение

МОН посочва, че дейностите са с препоръчителен характер
11 апр 2020 08:30, Петя Славова
26
И детските градини стартират дистанционно обучение
Снимка: pexels.com

Подобно на учениците, децата в детските градини също ще се включат в дистанционно обучение по един или два пъти в седмицата спрямо възрастта си.

Това предлагат от образователното министерство и националното сдружение на общините с писмо до кметовете на общини, зам.-кметовете и експертите по образование в общините във връзка с преустановените присъствени занятия в училища и детски градини. Целта е по-малко изоставане в придобиване на компетентностите, необходими за успешното преминаване на детето към училищно образование и за развитието му като личност, посочат те.

В писмото се уточнява, че учителите ще работят съвместно с родителите през платформи, приложения, електронни пощи. За целта те трябва да и предоставят разработени материали, видеа и аудиофайлове, с помощта на които чрез различни игрови ситуации вкъщи децата да развиват логическо мислене, да комуникират, да творят и да поддържат физическа активност, съобщава "Монитор".

Учителите от детските градини могат да отговарят на въпроси на родителите, да им оправят препоръки, да споделят идеи за изобразителна и приложна работа, да ги насочат към дидактични игри, образователни ресурси и допълнителни източници на информация. В писмото се уточнява, че  използването на електронни устройства е възможност само за хлапетата в предучилищна възраст и то само ако родителите са пожелали това

Децата обаче не трябва да работят пред екрана или да стоят пред монитора, таблета или телефона повече от 20-30 минути дневно. Родителите пък от своя страна не са задължени да дават отчет за изпълнението на различните дейности.

Още по темата

В заниманията на хлапетата от трета и четвърта група педагозите могат да се включат два дни в седмицата, с другите три да ползват платен отпуск, посочват авторите на писмото. Следващата пък да работят 3 дни и да почиват 2. За малчуганите от първа и втора група се препоръчва само един ден със занимания от учител, а останалите 4 да бъдат в платен отпуск. В същия режим на работа при необходимост могат да се включат и психолози и педагогически съветници. "Необходимостта от заместващи занимания и конкретният начин за поддържане на процеса на взаимодействие с децата в предучилищното образование са по преценка на детските градини при отчитане на интернет свързаността, наличните ресурси и техника, както и дигиталните умения на участниците.

В детските градини, където родителите на децата не притежават умения с електронни устройства или не разполагат с такива, в комуникацията може да се включват образователни медиатори и непедагогически персонал", пише още в препоръките за педагогическо взаимодействие.

До възстановяване на присъствените занимания непедагогическият персонал пък може да се заеме с текущи дейности в сградите на детските градини – хигиенизиране, освежаване и дребни ремонти, грижа за дворните пространства. Те могат и да носят дидактически материали на родителите, ако те пожелаят.

Служителите в центровете за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) също могат да работят два дни и да ползват три платен отпуск. При изявено желание от родител, класен ръководител или директор те могат да окажат логопедична подкрепа, кариерно ориентиране или дейности по интереси. "Дейностите се провеждат преимуществено в периода 13-16 април в неработните дни", се посочва в писмото.

МОН и сдружението на общините посочват, че дейностите в детските градини имат препоръчителен характер.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Xaxaxa преди 2 години
Дааа тези платени отпуски са бездънна яма!!!
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 20ПЕРСОНАЛА КАК ТОЧНО УЧАСТВАШЕ В ОБИКОЛКАТА, ЗА УЧИТЕЛКАТА КАК ДА ЕПРОБЛЕМА Е ЧЕ СЕ ДАВАТ И ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИВЪПРОСА Е МОРАЛНО ЕТИЧЕН НЕ САМО ПРАКТИЧЕН
23
3
 
4
 
! Отговори
Любка преди 2 години
Не забравяйте, че учителите имат най дългия платен отпуск оти 56 дни!Кой друг го има в държавата! Не всички родители не са в момента на работа, има такива който работят,кой ще занимава с техните деца!
22
8
 
7
 
! Отговори
975 преди 2 години
Може и да съм невеж, но мъничко ум имам. Аз също съм "за" дист. обуч. То обаче, за малко дете е 1-2 часа дневно. Не трябва това да коства на данъкоплатеца 1500 лв. месечно. Заплата е за положен труд. Всички плащаме цена, а вие?! Не съм чул за учител доброволец или дарител. Затова, на 4 часа и икономии за по-смислени неща, от каквито имаме нужда, особено днес.То, образованието, и до сега толкова струваше, пари,пари, пари.Не се хабете да ме коментирате, все пак сте учители, не очаквам полож. палец
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Към номер 975 само един невеж човек като теб може да напише такъв коментар
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо, че децата ви висят по цял ден пред телефоните. Но щом вие трябва да се занимавате с тях и да ги обучавате,тогава не може. Аз съм родител на дете 4 група и съм "за" дистанционното обучение. В петък направихме един урок по "Околен свят" и на детето много й хареса.
19
3
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 975: Ти някога работил/а ли си с деца? Да, лесно е да съдиш. Щом е толкова лесна работа, учи, стани учител в детска градина и след това ще кибичиш по 4 часа в нета и ще си взимаш огромните заплати. Успех ти желая. 😀
18
22
 
10
 
! Отговори
975 преди 2 години
Не стига, че имат почти три месеца платен отпуск; че работят реално по 3-4 часа на ден; че вземат незаслужено високи заплати, а само кибичат в нета, сега пък ще работят по 1 час на ден срещу надник 60 лв. Пари, наши пари, а реално заниманията ще си провеждаме ние. После, "затваряме градината, щото трябва да се ползват отпуски"И пак ние. В дни, когато хората останаха без работа и нямат пари да нахранят децата си, по-добре учителите да са на 4 часа, пак ще вземат повече от минимална заплата.
17
6
 
21
 
! Отговори
Pipi преди 2 години
Аз не съм съгласна, фективно отчитане на дейност и пестене на и без това доста дни за отпуск в годината. Лично мнение. Само да не кажат, че лятото и градините затварят.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХАХАХА, елате сега и обяснете на ц....те какво е дистанционно обучение!!!те през другото време не ги пращат на градина
15
10
 
11
 
! Отговори
roki преди 2 години
То пък каквото и да се предложи му намирате веднага кусури.Такава негативна мисъл не е здравословна.Може би положителното е, че сега е време да оцените труда на "елементарните"учители??????
14
0
 
5
 
! Отговори
Рамщон преди 2 години
Прочети медиатор и се сети... Норвежките ни събратя.
13
4
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Тия пък психолози какво пък ще обучават малки деца? На психоза ли?
12
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе тези министри акъл имат ли???те учениците не се справят с дистанционното обучение, сега и малките!!!ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ
11
0
 
21
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
Неграмотен си ти. ДеТСка градина е правилното. Идва от дете,детски.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво казва основния закон може ли да се дава и съответно да се получава заплата за фиктивно присъствие защото нали заплатата олицетворява труда.
9
2
 
20
 
! Отговори
Бааа го преди 2 години
Глупости под шипковия храст!
8
36
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пише се децка градина, защото идва от деца.
7
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И детските градини стартират дистанционно обучение-------------Това Виц ли е?????
6
3
 
30
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Стартират.. ахахахахахах що не стартират космическа програма направо.