Трите месеца криза показали ролята и силата на образованието

Диян Стаматов: Уважението към учителите трябва да се върне
25 май 2020 22:41, Анисия Иванова
7

Тази година отбелязахме Деня на славянската писменост и култура по по-различен начин - без тържества и шествия. Даваме ли си сметка за силата и важността на образованието?

"Този 24 май е различен, но това не променя силата на духовността. Тези три трудни месеца, през които преминахме, показаха ролята и силата на духа и на образованието още повече. Всеки учител влезе в дома на всяко семейство по един супернов дигитален начин, което показва, че "новото" време има своите нови предимства", каза за "Денят ON AIR" директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

По думите му учителят е важен и водещ фактор, за да се развиваме напред.
"Предимството на "онова" време е много силната директна комуникация реално с всеки един. Днес нещата са много по-различни, трябва да мислим колко по-практично да използваме новите технологии във всеки един момент", отбеляза Стаматов.

Според него уважението към учителите сериозно се е пропукало през последните 10 години и е загубило своята стойност.

"Силно се надявам тези три критични месеца да възвърнат доверието към българския учител и към образованието. Дано това да бъде една от положителните страни на настоящата криза. Героизмът на българския учител се изразява в успеха на смелата крачка към дигитализация", коментира директорът на 119 СУ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че в повече от 60-70% от българските училища дигитализацията няма връщане назад във времето преди кризата.

"Добре е да използваме поне 50% от дистанционните форми на обучение, но най-добре е да сме в реална училищна среда, всекидневните разговори да бъдат на преден план. Няма как изцяло да се замени нормалната ни образователна система само с дистанционно обучение", подчерта Диян Стаматов.

Той бе категоричен, че по-доброто заплащане е и гаранция за идването на повече млади специалисти в образователната система.

"Важно е държавата да продължи всички свои стимули за привличане на кадри. През последните 3 години образованието е приоритет и всички лостове, които държавата има, ги прилага. През кризата образованието вече е и семеен приоритет", посочи директорът на столичното училище "Акад. Михаил Арнаудов".


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Защо?

АМИ БИВШ ЕДИ - КАКЪВ СИ ...
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОКАЗАЛИ СА НА М..... ВИ П.....
5
1
 
6
 
! Отговори
Децата са в стрес. преди 1 месец
Имат нужда от въздух.Заведете ги на лагери сред природата.Стига с дистанционното!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С вожд като г-н Стаматов нямаме шанс да върнем уважението към учителите..,а защо все неговото мнение е по телевизиите и сайтовете??Ами вижте в коя политгрупичка членува и всичко ще ви се изясни ,това да не ви тревожи- модно е , доходно е и най-същественото е ,че никой не се интересува от "знанията" му -те са за пред по-горните инстанции ,да събира точки ,т.е. в негова полза ,но са ценен наръчник как не трябва да се държи учител ,който иска да го уважават
3
1
 
7
 
! Отговори
Защо? преди 1 месец
Какъв е този човек, който непрекъснато бива интервюиран? Директор на столично училище бил? А защо поне веднъж не интервюират някой друг - има стотици училища в София. Защо все неговото мнение е меродавно? Защо?
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1984
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е тазгодишните дистанционни абитуренти винаги могат да се пробват в Пайнер и в Макдоналдс.