Организацията на матурите - успешна, най-трудно било с квесторите

Новата учебна година можело и да не започне на 15 септември
29
Организацията на матурите - успешна, най-трудно било с квесторите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Организацията за провеждането на Държавния зрелостен изпит по Български език и литература е добра, въпреки че тази година обстановката е необичайна. Това каза просветният министър Красимир Вълчев пред bTV.

По думите му най-голям проблем е било осигуряването на необходимите квестори.

Още по темата

„Имаме резерв от квестори на училищно ниво – във всяка една стая по двама. Дори един да не дойде, другият може да поеме. Има камера във всяка една стая, която също гарантира срещу преписване. Имаме резерв от квестори на областно ниво“, допълни образователният министър.

Той обясни, че преподавателите в рисковата група са се отказали да бъдат квестори и са били заменени с по-млади техни колеги.

„Като физическа среда, училищата са възможно най-безопасните места. Били са затворени 2, 5 месеца, дезинфекцират се всяка седмица. С всички мерки за дистанция, не би трябвало да има риск от заразяване. По-безопасни са от всеки един друг обект“, каза Вълчев.

Министърът на образованието посочи, че близо 90% от училищата са успели да усвоят целия учебен материал, дори темите, които не са заложени в конспекта за матурата. Той обясни, че тази година забавяне е имало и заради грипните ваканции, но повечето учители са компенсирали времето заради липсата на училищни екскурзии и зелени училища.

„10% ни декларираха, че трудно обхващат учениците по време на извънредното положение. Като цяло, обучителният процес протече добре в електронна среда. Но образованието не е само обучение, то е и социализация. Надявам се в началото на следващата учебна година да се върнем към присъствената форма“, отбеляза ресорният министър.   

Вълчев обясни, че учениците, които не са взели необходимия материал ще се върнат лятото в клас, като уроците най-вероятно ще се преподават на открито.

„1-2% от учениците изобщо не са участвали в онлайн обучението. 10-11% са участвали асинхронно, но предимно чрез социални мрежи, но не и чрез образователни платформи. Тези деца сега ще доучат, ако не успеят да компенсират изоставането, ще останат в същия клас“, посочи Вълчев и каза още, че общият брой на тези деца е около 40 хил. от общо 730 хил.ученици.

Просветният министър коментира, че се надява учебната година да започне на 15 септември, но Министерството на образованието е готово датата да бъде отложена. Вълчев заяви, че е спрял затварянето на осем училища, но защо е „на кантар“ закриването на учебните заведения в Михнево и Поликраище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 3 години
Затова няма квестори !
26
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 3 години
Старите учители не се пенсонират , не дават път на младите , а на неприятните места пращат само млади !
25
0
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Аз съм завършил 2003 година, тогава бяхме първият 12 клас! Наистина тогава нямаше матури, но не защото ние не искахме да има, а защото нямаше план как да се проведат, спореха какъв материал да влезе в матурите, оказа се че всяко училище е учило по различна програма в 12 клас (ние учихме с учебника по Биология за 6-ти клас, История за 9-ти клас, нямахме задължително математика, а само ЗИП (един час седмично) реално се оказа че за всяко училище трябва да се провежда различен изпит!
24
1
 
5
 
! Отговори
до 21 учител преди 3 години
Ти си учител, колкото аз съм президент
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Задължителните матури" нито са нововъведение нито са отживелица.В далечната 1979г имаше 5 матури по Български език, математика, физика, химия и история. Оценката влизаше в дипломата и в бала при кандидатстване във ВУЗ. За специалността право която се изучаваше в СУ имаше не два, а три изпита по история, по български език и политически, който беше задължителен за да може да се явиш на другите два. Бяхме млади красиви и ученолюбиви. Случващото се сега е безобразие.
22
3
 
9
 
! Отговори
Ликвидация на МОН преди 3 години
Затвро до 500 000 години за виновните длъжностни лица увредили с керористични камери децата на БЪлгария.
21
4
 
21
 
! Отговори
Учител преди 3 години
"Успешна учебна година"- стига лъга! Съсипахте и малкото останало от образованието в БГ! Трябваше да се учи през лятната ваканция, ане да се плещят глупости. Догодина ще лъсне големия успех на онлайн обучението! Още ли ще слушаме ***, който лъжат за епидемия?
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Задължителните матурите не са отживелица, а напротив са нововъведение. Едно от предимствата е, че оценките могат лесно да се използват при кандидатстване. А че си имат недостатъци, си е ясно - последните години не са учи нищо друго.
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 18 Не знам за какви пробни матури ми говориш! 1999-та година завърших средното си образование и ако не бях се явил и да постигна повече от 2.50 оценка на тези 2 матури, нямаше да ми дадат диплома за средно образование.Кое не разбра?
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от 14Задължителните матури са от 2002 или 2003 - и тогава бяха пробни.
17
0
 
13
 
! Отговори
от 14 преди 3 години
до 15 Как да нямаше матури края на 90-тте, бе?Аз завърших 1999-та техникум по електротехника и имаше 2 матури - по Български език и литература и по Математика. На матура мисля не се явяваха само ученици със среден успех 5.50 и нагоре.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Матурата е лотария,а не проверка на знания.Може да си научил всички въпроси без един и баш той да ти се падне.И обратното-да не си учил,а в последния момент да си прочел въпроса,който ти се пада.Трябва да важат оценките през цялата година,а не някакво съчинение по картинка.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Системата е такава, предвид световните тенденции. Иначе по наше време (завършил съм края на 90-те) нямаше матури, и не бих казал, че знанията и уменията ни при завършването бяха по-некачествени.
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 Смисълът е да се намират на работа даскали и квестори, а на теб че ще ти дадат средното образование е ясно, ако се явяваш редовно на поправителен (за матурата говоря). Аз завърших с 3.90 среден успех техникума, матурата след това по български език и литература я взех с 4-ка, а на математиката ударих на камък. Чак на 3-я път ми я дадоха, като ме оставиха да препиша една задача, че да я взема с тройка.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт Ми те са му благодарни, по свой си начин.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм наясно какъв е смисъла на тая отживелица матурата? Ученикът е получавал оценки докато е учил, и сега до колко различна оценка ще получи на тая матура? И ако има разлика, тя едва ли ще е съществена. Това е просто един ненужен стрес за децата. Който ще продължи с образованието - отива на приемен изпит и толкова. Който не - тръгва на работа. Къде е смисъла и ролята на тая матура?
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киро Брейка вчера в най-новия си клип в тубата вика за онлайн обучението: " А пък с това онлайн обучение се олайнянихме отвсякъде" )))100% е прав!
10
2
 
15
 
! Отговори
срам преди 3 години
Винаги се е съобщавало какво се е паднало на матурите,сега се правят на интерпретативни,комуникативни,идиотивни и не знам кви,да държат под напрежение родителите.Малко им беше мутавчейски,сега и образУвателния менистър...
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тя онлайн обучение е класическата форма на обучение
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До cinik "Не се научихте" е много долно и тъпо като стил на говорене. До cinik Иска ти се да си ***, но си на светлинни години от това.