Изтеглиха изпитния вариант за матурата по БЕЛ, темата е номер 18

Той беше изтеглен измежду 11 милиона комбинации
Обновена: 1 юни 2020 09:09 | 1 юни 2020 07:24, Елка Василева
23

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Изпитният вариант, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература, беше изтеглен публично малко преди 7 часа. Тема 18 за интерпретативно съчинение или есе беше изтеглена от журналист измежду 11 718 750 възможни комбинации. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

Близо 49 000 зрелостници ще се явят днес на задължителната матура - по български език и литература. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците, вече са дезинфекцирани и запечатани.

Изпитът ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Не се очаква проблем с броя на квесторите. Резултатите от изпита ще станат ясни до 15 юни.

Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.

Още по темата

За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

В изпитните зали разстоянието между зрелостниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

18 ученици от този и предходни випуски ще се явят на 27-ми и 28 август на изпит, тъй като са под карантина. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – в 09:00 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.

 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
срар гимназист преди 1 месец
Бах ти матурите ! Темата се тегли в 6 и половина сутринта, а влизането, за да се пише по нея е в 9 часа! Е за 3 часа мога да науча романа ''Под игото ''наизуст!
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен "Кви Температури" Това е ненужно както и маската и много обидно.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 12
Не знам дали стихотворенията на вапцаров са страхотни, но знам, че е бил страхотен лентяй, който за пари е работел срещу България, в полза на русия и сърбия, за създаването на т.н. македонска нация. Проклет да е, и целият му род, този родоотстъпник и предател. А, реално и стиховете му не са кой знае какво....има много по-добри български поети и поетеси, които не са продавали българщината.
13
7
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Аз глупостите на Вазов не трая, ама никой неще да го махне, патриарх бил някакъв
12
2
 
7
 
! Отговори
до 8 преди 1 месец
Какво общо имат политическите му убеждения с творчеството, човека има страхотни стихотворения
11
0
 
0
 
! Отговори
d преди 1 месец
До Анонимен
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Казусът с матурата тази година е насочен основно към мерките във връзка с КВ19. Навсякъде по медиите се тръби за маски, брой ученици в стая, мерене на температура, документи, дати... А образованието?!
9
2
 
15
 
! Отговори
К. преди 1 месец
До БГ
Вапцаров отпадна от матурите тази година.
8
28
 
7
 
! Отговори
БГ преди 1 месец
Не споменаването заглавието на темата вероятно е затова, че отново децата ни ще бъдат изпитвани за руския шпионин и терорист Вапцаров. За съжаление декомунизацията в образователната система още не е започнала...
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А като те върнат заради температура какво става? Повтаряш 7 клас или записваш в кварталното, че никъде не можеш да влезеш?
6
6
 
11
 
! Отговори
продължение преди 1 месец
Но защо няма да стане написаното по долу?Защото тогава много търтеи от образованието трябва да си идат от "работа".А тяхната работа е като на ГЕРБ,работа,работа и накрая едно нищо.Та всичката ни е такава работа.
5
27
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази матура по БЕЛ е напълно излишна.
Младите даже не искат да говорят на бг.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Беселина
Заглавието става ясно едва в изпитната зала, след като се отвори плик No.18
3
1
 
26
 
! Отговори
Беселина преди 1 месец
А какво е заглавието на темата? Най-важното не е споменато изобщо!
2
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно ненужно е да се учи след 7 клас и практиката го показва.Именно тогава някъде децата спират да учат и почват да се занимават с глупости.Извод:учене до 7 клас,а университетите да приемат децата от 14 г възраст до 18 г.После млади и агресивни ,вярващи все още да почват живота.Другото го виждаме в новия свят 20 г.На празни обороти се заучават на мързел 5 г в гимназията и така отиват във висшето.Накрая излизат с по-малко знания от университета отколкото като са влезли.
1
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кви Температури, ако искате и тестове им правете