Прием във ВУЗ с матура, справедливо ли е?

Стаматов: Които са учили, ще покажат добри резултати на изпита
16

Около 50 000 зрелостници се явиха на матурата по български език и литература. Директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов коментира за "Денят ON AIR" организацията около осъществяването на изпита и различията спрямо предишни години.

"Малко по-различна е и малко по-трудна организация, заради по-голямата нагласа за дезинфекция. Може да се каже, че една седмица основно това се правеше - хигиенизиране. Впреки че никой не посещава училище, отново хигиенизиране, дезинфекция и днес повече от час и половина приемахме зрелостниците, за да са всички спокойни", каза той за Bulgaria ON AIR.

Ако има притеснение от страна на учениците, според Стаматов то се дължи на факта, че не са били в училище 3 месеца. То се подсилва и от неизвестността от това коя ще е темата на изпита.

"Нормално е да има притеснение. Към това се добавят и маските, които не са комфортни", добави директорът на столичното 119-о училище.

Стаматов е на мнение, че учениците, които са учили интензивно по-време на дистанционната форма, ще покажат много добри резултати.

"Онези, които са гледали по-неглижирано на дистанционното обучение, най-вероятно няма да получават очаквания резултат", отбеляза той.

На въпроса дали е справедлив приемът в университет с оценка от матурата, директорът посочи, че "в тази трудна ситуация, в която се намираме, усещането за справедливост е доста философско".

"Със сигурност критиците ще кажат - пада нивото, да, но здравето е по-важно в конкретния случай", подчерта събеседникът.

Относно дистанционното обучение той отбеляза, че при една група училища то е много успешно и друга, при която не е.

"Образователното министерство трябва да направи много смела крачка, изразяваща се във взимане на известен процент от дистанционното обучение и прилагането му за класове след 7-и нагоре за определени учебни предмети, в които може да се използва занапред, при това успешно. Това ще облекчи натовареността в рамките на учебния ден", обясни Стаматов.

По думите му една част от учебния план за догодина би трябвало да бъде дистанционна за някои предмети в гимназиален етап.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 година
Едно време /при "лошия" соц / за едно място се бореха 10 -15 човека ,имаше голям подбор , а сега ги молят да се запишат за студенти! Ауууу, докъде стигна "техниката " ! Затова по- умтите отиват в чужбина !
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливо ли е този господин ,че беше и зам.- министър , да бъде някакъв рупор ,пример за образованието ни само защото се докарва пред господарите на деня??????????
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Екатерина захариева ще се яви ли на изпита по англ. език? А горанов на изпита по БЕЛ? Нивото е пднашо много, много преди извънредното положение
13
1
 
4
 
! Отговори
BB преди 1 година
Проблем трябва да бъде излизането от ВУЗ а не влизането трябва всеки да може да влезне а цедката да е първата година ама не срещу пари а срещу знания
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Задължителните матури" нито са нововъведение нито са отживелица.В далечната 1979г имаше 5 матури по Български език, математика, физика, химия и история. Оценките влизаха в дипломата и в бала при кандидатстване във ВУЗ. За специалността право която се изучаваше в СУ имаше не два, а три изпита по история, по български език и политически, който беше задължителен за да може да се явиш на другите два. Случващото се сега е безобразие.
11
2
 
5
 
! Отговори
Петър преди 1 година
АнонимчоВсеки може да гледа докъдето му достига погледа и всеки може да чете докъдето може и да разбере каквото може от прочетеното. Всички ли влезли трябва да завършат? Това не е като да завършиш детска градина. Завършилите висше образование с нужните качества и знания никога не са много.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Петър Петърчо хубаво е винаги да правиш сравнения но не забравяй че в България много от нещата не са като по света. Там дори глобяват за неща които тук направо ни изумяват. никой не преписва така масово на матурите както тук. а който не препише е пълна скръб Двойки масово. А да не говорим за масовата корупция в българските университети. какво ще ги правим толкова много завършили? Така че нека оставим сравненията и да гледаме собствения си двор.
9
3
 
5
 
! Отговори
Петър преди 1 година
В държави, в които има университети / , които са в топ класацията / с многовековни традиции също няма приемни изпити, но не всеки който е приет успява да завърши.На този свят няма абсолютна справедливост. Защо да не се вярва на резултатите от матурите? Нима вече всички преписват? Не е ли по-добре да влязат да учат всички, които искат, но да завършат висше образование само тези, които покажат нужните качества и знания.
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Справедливо? НЕ, изобщо. Изобщо не ми го побира умът на кого хрумна тази нелепост. Матурите не е ясно как се взимат. Затова трябва да има кандидат - студентски изпит. С квестори, без мобилни телефони и компютри. Само кандидатът и белия лист пред него. Това е истината. Тъкмо ще се види и дали кандидатът може да пише. Че то неграмотността стана масово явление. Кандидат студентският изпит показва качествата на кандидат - студентите, другото е измама.
7
0
 
8
 
! Отговори
Светозар преди 1 година
Стига с това 119 училище и с тоя Стаматов. Други училища в България няма ли ? Това платени реклами ли са ?
6
1
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Защо не ги приемате във ВУЗ,както във онзи виц,където африканците ги приемали със ГАЗ-ка,която се блъска на заден ход в палмата,и който падне вътре е приет за студент!?
5
0
 
4
 
! Отговори
Обиден философ преди 1 година
Усещането за справедливост било доста философско...Още от зората на фиософското мислене справедливостта (дике, карма, дао) е в центъра на вниманието на философите. Директорът бърка философия и софистика и сигурно си мисли, че всяко философстване не е нищо друго освен шикалкавене.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДИРЕКТОР НО НЕ УЧИТЕЛ!!!
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един от най-некадърните комунисти на света
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИЗПЪЛЗЯЛ ОТ СОЦА ЧЕРВЕН ОСТАТЪК ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стаматов искаше да узакони робския труд за ученици и родители