Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците

Трима седмокласници имат 100 точки и по двата предмета
Обновена: 1 юли 2020 13:25 | 1 юли 2020 12:58, Анисия Иванова
161
Срив по математика на НВО: Средно 36,33 точки изкарали 7-класниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Едва 36,33 точки средно по математика са изкарали 7-класниците от НВО. При резултатите по БЕЛ представянето е около средното ниво - изкарали са 51,06 точки от 100 възможни, съобщиха от МОН на пресконференция за резултатите от матурите.

Общият извод на МОН е, че сравнено с миналата година - по БЕЛ седмокласниците са изкарали средно 2 точки надолу, а по математика 3 точки повече.

"Остават много ниските резултати по математика", призна министър Красимир Вълчев. Голям процент ученици имат трудности и са демотивирани по предмета. По думите му резултатите по математика са "тревожно ниски".

Има трима седмокласници с по 100 точки и по двата предмета, а 20 ученици са с 0 и по математика, и по БЕЛ.

С максимален брой точки по БЕЛ са 8 ученици, а 349 - имат максимален брой от 100 точки по математика.

При матурата по БЕЛ учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст. Част от седмокласниците показват и недобри резултати при овладяване на книжовно-езиковите норми.

Учениците се затрудняват да определят части на изречението и частите на речта, оцениха още на пресконференцията. По отношение на преразказа - седмокласниците успяват да преразкажат текста, изграждат го като цялост, но не винаги подробно и последователно. Общият извод е, че децата малко четат книги и се затрудняват да разберат какво се иска от тях.

По математика голям процент от учениците са приели, че литрите гориво са равни на изминалия път в една от задачите. Положително е, че все повече от тях са решавали и задачите с отворен отговор.

По региони традиционно водещи са училищата в София, Смолян и Варна, а в края на графиката се нареждат Сливен и Монтана, посочиха още от МОН.

Националното външно оценяване беше проведено след онлайн обучение заради епидемията от коронавирус.

На изпита по БЕЛ са се явили 56 822 ученика, а по математика – 56 767.

Училищата с най-високи резултати по БЕЛ са МГ „Д-р Петър Берон“ - Варна (90.43 т.), МГ „Акад. К. Попов“ - Пловдив (90.11), ЧОУ „Света София“ (89.23), СМГ (88.46), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ - Бургас (86.16).

Първите 5 по резултати по математика са МГ „Петър Берон“ (96.45), ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ (95.34), ПМГ (95.21), СМГ (94.46), МГ „Акад. К. Попов“ (92.26).

Трите деца с пълен брой точки на изпитите са от областите Бургас, Плевен и Варна, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПрограмистЧак пък да си от това "поколение"не вярвам, защото каза че си се счупил от учене.Онези лапета бяха ненаучени и въпреки това разбираха. Затова се наричат някои хора хакери, не се съобразяват с наученото от някакви застоели във времето си програмисти.Плюс това те не са поколение, те са изключение от правилото.Моето поколение 95% искаха да станат мутри, следващите 2 искат да са богати, да не работят и да има яка "друсалка" :)
93
2
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До 93Май наистина ти куца математиката. Преди 20 години в България... тогава имах Пентиум на 100:) Иначе първия ми компютър беше още през соца - далечната 1986 Правец 8Е, който между другото май още е някъде в мазето. Мерси че ме подсети, ще взема да го извадя да се покефя малко :)
92
1
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 3 години
Я па тоя, аз имах компютър вкъщи още 93-та, ама ти си копал нивата тогава, та си пропуснал
91
7
 
1
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
Преди 20 години в България компютри хората нямаха, ти се хвалиш, че си бил спец програмист оттогава Хайде, хайде. Утре като измислиш робот да лети седнал на дрон и да буди бате ти Бойко , като е захъркал сладко, пак пиши
90
2
 
7
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До До програмиста и П. (89)Грешиш приятелю, в генетиката има толкова математика, че ще ти се доповръща :)А ако не разбираш защо е важна математиката - значи няма спасение за теб. Все едно да обясняваш на слепеца за цветовете. Добрата новина е че си си точно на мястото, което ти се полага. Лошата е че ще останеш там цял живот!
89
1
 
4
 
! Отговори
Питагор преди 3 години
Всички науки произхождат от математиката, ни ти понеже си бил двойкаджия, няма как да го знаеш
88
1
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 86Да, така е, аз съм от това поколение. Занимавам се от малък. И не съм съгласен, че тук няма качествени програмисти. Дори напротив - затова има толкова силен аутсорсинг. Създали сме си име. Но наистина сме се изкривили от учене!А останалите - винаги има оправдание - виновна е държавата, комунистите, герб, европейския съюз, евреите, министерството, задачите били трудни, и какво ли още не.Истината е че говорим за мързел и простотия.
87
3
 
6
 
! Отговори
До програмиста и П. преди 3 години
Програмистът и Питагор като смятате, че математиката е най-важна на света, намерете вие ваксина срещу короновируса. В случая хората, които един ден ще я открият , биолозите, за тях мога да кажа, че най-много ще допринесат за спасението на света. Няма да сте вие програмистите , които се смятате за по -велики и от Бог. Математиката е наука като всяка друга. Защо другите науки да са по-нисши от математиката? Не се мислете, че сте повече ог другите. Голямо его, нищо повече.
86
4
 
2
 
! Отговори
До 75 преди 3 години
Написах го като човек който от 20 години се занимава с програмиране и е учил математиката не защото с нея се става програмист смешнико. Да ти кажа внесъл съм в държавата данъци толкова колкото не си искарал като *** и никога няма да изкараш.
85
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък ще си проектирам Програмист да ми програмира и всички програмисти ще останат без работа
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без да се обижда програмиста, но в БГ са малко хората които разбират от качествено програмиране.Повечето които са много навътре почват от лапета!Имаше навремето зали с компютри, там 8-9г. ни правиха на криви, никои сега не е в България.
83
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората живели по времето на БСП отглеждат неграмотници.
82
1
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
А който пък мрази българския е варварин. Такъв хубав език си имаме.
81
3
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До икономистКой е казал че не мога? Ама тъпите автомивкаджии не искат да инвестират, за без пари ли да го правя? Да не би да ти приличам на тимуровска команда или червеният кръст?Няма про-боно в моя занаят!
80
4
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
В реалния живот математиката, която те карат да учиш в българското училище( синус, косинус, логаритми) е абсолютно неприложима и безсмислена. Децата не учат например повече задачи свързани с лихва?Изискват се неща в България, които с нищо няма да ви помогнат,нарочно е така и по другите предмети. Сложни учебници, дълги уроци, някой път написани неразбираемо. Защо не се извлича най-важното? Който иска да учи в подробности даден предмет да си купи и профилиран учебник, 2-ро равнище и тн.
79
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До ПрограмистКакъв програмист си, след като не можеш да програмираш машина, която да ти мие колата?
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без частни уроци по математика не може. Това е българската система!
77
0
 
6
 
! Отговори
Веско преди 3 години
"учениците са се затруднили най-много с въпросите, които изискват извличане на информация от текст". Ама не, не са тъ*и! Само се обиждат на Иво Христов като им каза за 80-те процента.
76
2
 
8
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Някога в древна Елада, когато Питагор открил теоремата си в негова чест гърците принесли в жертва на боговете двеста бика. От тогава..... всички *** мразят математиката.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, няма какво да се чудите!На времето и аз се водих по големите, сега последните 2 поколения и на тях не им пука.Сега някой ще се изчекне че без образование си наникъде, не казвам да не може да чете и пише, просто в момента излизат висшисти които си правят правописни грешки и не знаят какво са завършили.Каква файда има от ученето им тогава?Гледай батките, карат си джиповете и не им дреме.