Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
226
10
 
20
 
! Отговори
9 преди 3 години
В средновековието ли се връщаме ? Църквата е отделена от държавата преди векове ! Искаш ли учениците да намразят нещо направи го учебен предмет !Мястото на религията е в църквата - тук е мястото на науката !
225
5
 
12
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Пълна отврат! Прочетете в "свещената Библия" например "Песен на песните" или пък прочетете какво са правили с Лот двете му дъщери след като са избягали от Содом и Гомор. И после даже господ ги бил сложил да стоят "от дясната му страна" защото видите ли това било "богоугодно дело". Как така ще преподавате такива гнусотии на 7-8 годишни дечица??? Прочетете да видите на каква "доброта и смирение"учи религията, а не само да вярвате какво Ви говорят. Невярвайте на клишетата - Отворете библията и вижт
224
9
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Единственото нещо, което ме кефеше при бай Тошо, аз бях малко дете де, беше че Запада беше култ и религията беше забранена. Тогава беше срамно да си патриот и беше по задължение. Всички комунисти бяха атеисти. След '89-та обаче, нещата взеха кофти обрат. Сега е модно да мразиш Запада, да си патриот, да вееш знамена и да пееш, "Боят настана", да си православен християнин, нищо, че си с 2 пръста чело, тъмна кожа и очи. Да вярваш в Бог и да обичаш диктаторите по света - Вулвин, Ким Грух, Мъдурko...
223
12
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Добре че малката замина с майка си в Рим, в частно училище, с изучаване на английски, немски и испански език. Тя английския си го знаеше още от тук, майка и пък каза, че много добре се справя с немския. Самата тя е завършила немската гимназия в Пазарджик. Значи като сложа италианския, който тя ще не ще научи, защото живее в Италия и родния български, моето момиче знае точно 5 езика! А вие си учете децата да вярват в дядо Боже :)))
222
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната идиотщина на престъпната власт. По конституция църквата е отделена от държавата и никой няма право да харчи държавни пари за да пълни главите на децата с глупости.
221
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
21:8] А на страхливи и неверни, на *** и убийци, на блудници и магьосници, на идолослужители и на всички лъжци делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт.Всички за Христос сте в една категория. За Бог щом отваряш порно канала или плащаш на Ник0лета рекламите в замунда... значи си в категорията на убийците, блудниците, сатанистите и атеиститеАмин
220
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разрушиха представата за жената. Превърнаха я в порно кукла, която трябва срещу пари да се разкрачва.И като си помислиш, че около това развратено съзнание се крепи МАФИЯТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ. Тоест, няма и един мафиот, който да не е БЛУДНИК. Дали със себе си или ще плаща? Брак има ли в черква с жената? Тази жена една ли е или са много през годините???И да знаете най-важното. Дори да плащате милиони на манастира. Иисус ще дойде тук на Земята и ще Ви го каже в лицата:"21:8 А на страхливи и невер
219
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не гледам порно-хич!Гледам исторически и научно-популярни поредици.Религиозните мъже мислите за се-кс и насилие над жени, първо за се-кс, после да накажете жестоко грешницата.Хич не ми трябва толкова перверзно същество, господине!Мъжете от нагон не можете да се отървете освен чрез труд и наука, но повечето си предпочитате се-кса и перверзиите.
218
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо променихте жените? Сложихте им силикон на устните, силикон на гърдите, силикон на ***.И Защо?Первезна и извратена душа в един свят управляван от САТАНАТА и неговата МУТРО-МАФИЯ.Разрушиха представата за жената. Превърнаха я в порно кукла, която трябва срещу пари да се разкрачва.И като си помислиш, че около това развратено съзнание се крепи МАФИЯТА ВЪВ БЪЛГАРИЯ.И да знаете най-важното. Дори да плащате милиони в римския манастир. Иисус ще дойде тук на Земята и ще Ви го каже в лиц
217
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морално ли е да гледате как управляващите газят морал, общество, род, Родина, история за да си пълнят сметките с пари?!Защо го правят властимащите?-за да осигурят внуците си.Много се извинявам, но така народ и държава не се гради.Едрият кърлеж да си знае,че парите му ще ги прибере ФБР или ЦРУ.В САЩ си имат RICA, което значи, че конфискуват пари,ако не можеш да докажеш произхода им.
216
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отказвам в 21век, да реставрирам религиозния фанатизъм на Средновековието.Всички религии са примитивно човешко познание за света, обществото и човека.Всички религиозни догми съдържат безспорни истини и във всички религии и в Будизма има Божии заповеди ЕДНАКВИ, защото МОРАЛЪТ е необходим за хармоничното функциониране на човека и обществото.
215
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква еволюция? За 2000 год, колко еволюира човек? Щото примери за затъпяване има много.Хайде, докажи на всички как маймуните стана човек. Чакам. Щото тази теория никой не я е доказал. А, пък ти вярвай в еволюцията. Виж по-интерсното е следното.И КОГАТО ДОЙДЕ ИИСУС И ИМ КАЖЕ В ЛИЦАТА:"МАХНЕТЕ СЕ ОТ МЕН!БЛУДНИЦИ,УБИЙЦИ,МАГЬОСНИЦИ, ЛЪЖЦИ И НЕВЕРНИЦИ". Милиони хора ще се втурнат да помагат на Антихрист.Нима си мислите, че ще се усмихнете и за 10 сек. ще станете християни и Иисус ще прости?
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагон за богоподобие. Глупавият комп си мисли, че може да ми чете мислите.Ако китайците не успеят, сменяме Матрицата.С к'во да я сменим?!-предлагам с нещо двуполово, например градински червей.Мъже, нагонът ви изяде акъла!
213
8
 
9
 
! Отговори
Каракачанин преди 3 години
По глупавите коментари разбирам, че българите сте жестоко деградирали през последните 30г.Роди се младо, атиестично поколение, което е духовно мъртво, но пък е грамотно по всички въпроси.По-добре децата да учат за своя НебесенТворец, отколкото да им разказват извратени истории за Принца и Принца.
212
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този свят е имало стотици религиозни течения.Ние живеем сега, но е имало преди, ще има след нас-за други хора.Всеки човек има усещане за Бог и то е усещане за божествен ред, логика и хармония.Всичко това се оцапва от тестостерона.Съжалявам, мъже, но сте предвидими и-ди-оти с малки изключения, които светли изключения рядко попадат начело на парада.В повечето случаи дори религията опира до удовлетворяване на мъжкия нагон за Богоподобните.
211
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ден трети и Бог създаде човека. Пък Еволюцията да го фука нали. Колко сте ми плоски бочковците!
210
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко свърши!!! Иисус свали преди половин година ТРЕТИЯ ПЕЧАТ.От тук нататък Св. ЙОАН представя Иисус като ЛЪВ.Тук не става дума само за цар. Тук става дума за човека и неговата лична среща с лъва. Всички знаем, как ще завърши. Защото като осъзнаеш, че не може да избягаш и страха те завладее, дали ще имаш време да се изпуснеш в гащите? И няма да има значение, дали си силен мъж? Дали си 2 метра камара? Ще има значение, дали вярваш в Него и дали ще коленичиш?
209
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт!!! В Апокалипсис, Св. ЙОАН пише около 20 пъти едно и също изречение:"И хората не се покаяха."Дори след като от небето пада звезда и унищожава 3/4 от населението, реките, моретата, океаните и дори въздуха. Дори тогава и до последно Антихрист събира своята армия и до последно се бие.Воюват за правото на ГЕЙОВЕ, ЛЕСБИЙКИ, БЛУДНИЦИ И УБИЙЦИ. Какъв перфектен свят. ИНАЧЕ РЕЛИГИЯТА ИМ ПРОМИВАЛА МОЗЪКА??? Е, започнаха оргиите с малки деца и дойде КОВИД19.
208
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само, че Бог следи делата, но следи и мислите!!!Нека да ти кажа нещо. Живееш в симулативен Свят, където информацията се пази до последния атом. *** питай някой физик да ти обясни, защо едни от най-големите учени са доказали, че живеем в симулативен-тестов свят, който се управлява от мислещ Бог.Чувал ли си за Observation Affects Reality в квантовата механика? Това е т.нар. тест на Божествен наблюдател. Нещата не са за ***, които губят целия си живот в п##орно.
207
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хикога не бих пуснал детето си да му промиват мозъка със средновековни тъпoтии. Изобщо кой "умник" е предложил подобна глупост да влезе в учебната програма.