Вярата влиза в училище: Предметът "Религия" предпочитан от 1 и 4 клас

Предметът ще е свободноизбираем
5 юли 2020 19:11, Анисия Иванова
284

За първи път след Втората световна война в училищата в България отново ще се изучава религия. Предметът е предпочитан при голяма част от децата между 1 и 4 клас.

Как ценностите и добрите нрави стават достъпни за учениците?

Повече от година Ани Господинова и Дафина Стойчева работят върху съдържанието на новите учебници по религия. Двете начални учителки са автори на текстовете по благонравие. 

"Религията не е онова страшно нещо, което плаши много хора за различни неща. Всъщност по този начин човек има възможност да достигне до добрия характер, който да го постави в добра позиция сред хората, с които живее", каза Ани Господинова.

Според Дафина Йовчева в обществото ни се забелязва дефицит на нравствени ценности, на добродетели.

"Видях една възможност, в която аз мога да дам своите способности и способностите да развия това нещо в децата", допълни тя пред Bulgaria ON AIR.

А посланията, записани в Библията, двете начални учителки успяват да пресъздадат на достъпен за децата език.

"Нашата цел беше тази, първокласникът като разгледа картинките да придобие яснота за това що е например щедрост, или що е грижа, или що е вяра. Много е трудно да се напише такъв учебник, защото това са много сериозни неща, но познавайки децата и работата сред тях ние знаем и изхождаме от техния практически опит", каза още Дафина Йовчева.

След като десетилетия такъв предмет липсва в учебната програма, сега интерес от изучаването на религията в клас проявяват както родителите, така и децата.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
4
 
2
 
! Отговори
До Пижо преди 3 години
Това, което казваш, е най-голямата заблуда - като теб мислят всички престъпници, нарко-босове, мошеници, алчни банкери, анархисти, гейове и други подобни ! А вярващият знае, че Бог следи делата му, и се стреми да внимава какво върши ! Комунистите успяха да подменят висшите духовници, затова се беше получило едно отдръпване, но малко по малко нещата взеха да си идват на мястото. Що се отнася до поповете, не ги съдете като личности, а слушайте Божието слово - то не е от тях, а е от Бога(Слава!)
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Питали са от 1 и 4 клас ли?Като знам правописната немощ на управляващите, не знам дали 1 и 4 класниците са разбрали въпросите!Иначе казано в конституцията се казва, че всички религии се третират еднакво - колко религии има в България? България се разбира като светска държава! Явно управляващите не са наясно какво искат да правят - Пекин е във Виетнам - не е мое твърдение!Религията е опиум за народа - пак не е мое теърдение, но звучи някакси свободно.
204
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Специално Бил се занимава с религията и Божествения ген - VMAT2Само, че тук във България има хора, които не само, че са загубили отдавна връзка с Бог, но техния живот е предопределен много преди тяхното раждане. Това са хората, които са "проклето потомство"Много скоро Антихрист ще се разкрие по научен път една важна истина. Блудници, убийци,лъжци,сатанисти,атеисти- 99% имат един прародител-братоубиец. Скоро открито ще намразите Бог и няма да се покаетеНакрая Сатаната ще падне и вие с него
203
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези деца в скута на Исус от коя по-точно страница на Библията е сюжетът, защото откровено мяза на ***-дофилия?
202
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки момент ЕС ще свали доверието си от ББ.
201
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Синът на Илия влиза с бодигардове в завода и обявява, че той е собственик.Илия търси помощ от мръсни ченгета, които изземват 35кг.златни монети и прескъпи коли от роднините, на които Илия от роднинско слабоумие е прехвърлил 40% от акциите на фирмата си.Лошото е, че ченгетата спасители го принуждават да прехвърли на тях парите си като на съдружници, след което вземат всичко, а него го оставят единствено като собственик на НИЩО.НЕ МУ СЪЧУСТВАМ НА ИЛИЯ, НО РОДНИНИТЕ МУ СА ....
200
2
 
2
 
! Отговори
Алчен злобар! преди 3 години
Цитати от дъщерята на Илия Златанов(от случая "Осемте джудета"):От думите й става ясно,че Илия Златанов дължи много пари на работници от фирмата му в Дубай.Един от тях бил съпругът й.Когато тя отишла да помоли баща си да му плати,той подал сигнал,че е заплашван.Не съм му искала нещо изключителноа да си изплати заплатите,които трябва да плати.Той скалъпва истории срещу нас,че сме го заплашвали и изнудвали,допълва ПролетинаЗаплашвал е дори майката на 13 годишно дете и бебе,че ще убие децата
199
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитати от дъщерята на Илия Златанов(от случая "Осемте джудета"):"За Илия Златанов няма брат,няма майка,той е безмилостен.Цяла София го познава и му се смее.Той сам разказва на всички колко е велик,как познава определени хора на високи постове и твърди,че е давал много пари,за да ни смаже, твърди Пролетина.Моята вина е,че съм му дъщеря, а на съпруга ми че е женен за мен.Той се опитва да ни унищожи нас,собствените му деца,допълва дъщеря му.
198
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза така, че преди повече от 2020 год. Св. Дух е говорил на Св. ЙОАН Богослов за неща, които вече са видими и са абсолютен факт."А на страхливи и неверни... делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."Забележете, колко точно и елегантно се изказва Христос. Казва "страхливи и неверни". Кой е хем страхлив, хем неверен? Еми, това е типичното модерно общество, което е с промит мозък - да си християнин е ***, но гей-супер. Правят си гей-фестове
197
1
 
2
 
! Отговори
цитати от дъщерята н преди 3 години
До Анонименна Илия Златанов(от случая "Осемте джудета"):От две години живея в измислен филм, скалъпен от Илия Златанов,който ми е баща. Той многократно е изявявал пред много хора, че мечтата на живота му е да вкара дъщеря си и сина си в затвора, или да ги погуби.Този човек от две години ходи по прокуратури, специални полиции, топи ни с измислени обвинения,на които ние многократно сме отговаряли, казва Пролетина.
196
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Христос, Мохамед и цялата Авраамическа история са еврейски Троянски кон директно забоден във вашия ум.Историята за Спасителя датира още от Шумерското царство.Не е случаен фактът,че по време на Войната в залива тенденциозно умни бомби са заличавали библиотеки, музеи, древни селища.
195
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По друг начин изглежда предаването "8 джуджета" с Петьо Еврото подалия оставка шеф на Софийско следствено управление.Стои си като отнемане на бизнес за саниране на асансьори, който ще получи 4млрд. от еврофондове.
194
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А на страхливи и неверни... делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."Излиза така, че Христос слага атеистите в една категория с убийци, лъжци, сатанисти и блудници.Не вярваш в Иисус? Казваш, че си атеист? Коментираш срещу християните и Св.Църква? Значи си страхливец, който е с промито подсъзнание от медии, порно, лъжеучения или вещерска псевдонаука. Значи, че се срамувам да си християнин, но не се срамуваш да си гей.
193
1
 
2
 
! Отговори
Алчен злобар! преди 3 години
До АнонименТоя,който се яви в " 8 джуджета" да говори срещу правителството за пари(!) е бил облагодетелстван,а освен това не е платил на работниците си заплати от две години,нито на съдружника си от ОАЕ,на който дължи огромни суми,задлъжнял е, заради пръскане по Г.урви,ядене,пиене,яхти,докато хората се гърчат да му изкарват парите без заплати,той преследва от 2 години собственото си семейство и деца,казвайки,че иска да ги унищожи,поръчал и е пребил е жестоко до кръв дори зет си,това един луд!
192
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията е опиум за народа и това е истината.
191
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая, Христос казва: "А на страхливи и неверни... делът им е в езерото, що гори с огън и жупел; то е втора смърт."Иисус говори за време много след сваляне на 7ми печат, а сега сме в началото на 3ти, който ще трае 19г.Това изречение е доста трудно за тълкуване. Патриарх Неофит ще се затрудни.От страх мнозинството да не ги отхвърли се отричат от Христос. Пример: вие сте гей-сатанист и получавате год.бонус, но ако открито покажете на всички, че сте християнин... Ви очаква УВОЛНЕНИЕ.
190
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както са казали американците: хвани ги от малки и можеш да направиш всичко от тях.
189
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Религията трябва да ви направи примирени.Гледах току що "Осемте джуджета" на Люба Кулезич за мафията във властта и отнемането на апетитен бизнес чрез структурите на властта.Мафията е инфилтрирала вече всичко в тази държава в това число са религиозните структури.
188
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предметът няма как да е "предпочитан от децата в 1 и 4 клас", защото те не са наясно какво е религия!!! Едни хора, са взели едни пари и сега са решили, че следващите поколения трябва да са от религиозни ботове. Половин век комунистически ботове, после 30 години разпасани и нищоправещи ботове, сега - няколко поколения религиозни. Болни мозъци! Това в някоя нормална държава ще е подсъдно! Именно религиозните са най-големите двуличници - отвън благи, а отвътре пожелават смъртта на всеки различен.
187
3
 
7
 
! Отговори
Питагор преди 3 години
Ква религия за 1 и 4 клас бе, ***... От малки ли ще им промивате мозъци. Едно дете да не влезе в тези часове дано.