В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А така, развалете зрението на децата и нека всички носят очила. ОСТАВКА!
112
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете децата, които възможност да си останат в къщи, да учат онлайн. Ако е нужно вкарайте тестове по-често или веднъж в годината и спрете с глупостите
111
1
 
34
 
! Отговори
Как така преди 3 години
С началото на учебната година ще има протести на учители и родители.
110
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направят часовете по 30 минути с 15 минутни почивки за проветряване. Часовете да са по 2- 2 математика, 2 БЕЛ, 2 география... Да почиват на ротационен принцип. За целта едни да започват часовете в 8 часа, а други в 8:15 часа. Така сутрин няма да се скупчва цялото училище на входа. И учениците ще са в училище почти цял ден, но с повече почивки.
109
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По 15 ученици в клас са много. Още повече няма да има занимални, които значи, че учителят трябва не само да им предаде урока, а и да ги подготви за следващия ден. Часове по 70 минути е абсурд! През студентството ми имаше 90 минутни блокове и ние като големи хора едва издържахме 90 минути на 1 място, камо ли ученици да стоят 70 мин. затворени, което още повече увеличава риска от зараза.
108
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 14-ти Юли писах писмо на великият министър г-д Вълчев. До ден днешен, без отговор. След като може да ходим по дискотеките дали не може и да се върнем в класната стая?Аз лично бях готвачка, чистачка, учителка, работничка (работя 40 часа на седмица) Март месец 2020.Тотален абсурд.
107
6
 
13
 
! Отговори
Forever преди 3 години
До срам, Логиката е тормоз над децата и над родителите, и да ги дърпат назад в образованието им, важно е чалга бункерите да са пълни.
106
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александров го напече слънцето и изтрещя. Как е възможно да се организира обучението така? Знае ли, че има училища, които трудно се справят дори с елементарни разходи по поддържането на базата? И докога ще се излага така?
105
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До родител умен "Да преминават дистанционна само класове, в които има заразени."То това така или иначе ще става. И ще настане една каша: кой е първа седмица, кой е втора седмица, кой е в карантина за две седмици и после пак ще започне от първа или от втора седмица. Не знам, как ще се оправят с тези сметки. Вероятно никак.
104
10
 
31
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Лично ще ти заведа децата си на възраст от 7до 11 години да ги забавляваш следобед като няма занималня ,*** или да минавам на четири часа работен ден и половина заплащане при положение,че и пълното в България стига за седмица ?! И защо в мола ,където се събират групи от по 10 и повече деца е безопасно,а в училище където им е мястото рязко става "ОПАСНО"?! ПРЕСРАНЕТЕ ДА ПРЕСИРАТЕ ДЕЦАТА НИ!
103
6
 
10
 
! Отговори
родител умен преди 3 години
Да преминават дистанционна само класове, в които има заразени.
102
12
 
49
 
! Отговори
СРАМ преди 3 години
Градски транспорт, метро, молове, барове, дискотеки, пазари, концерти, спортни мероприятия - всичко това функционира!! Каква е логиката да се нарушава графика на обучение на децата. И да има такава - къде е държавата? Всеки ли трябва да има бавачка интренет връзка и 3-4 устройства за достъп?
101
6
 
33
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
Докато има министерство на образованието в България, все ще се намират хора с мозък на пиле, да пускат всякакви идеи, че да ги и приемат. Закривай това министерство и остави учителите да учат децата. Пандемия имало. Къде бе братко мой има пандемия? Ние сме най-недисциплинираните в отношение с дистанция и маски. Ако имаше такова нещо, досега да сме измрели всички. Вие нас за маймуни ни взехте. Самите управляващи седите един до друг и не ви пука нито за маски, нито за вирус. Я си лягайте.
100
6
 
26
 
! Отговори
Ваня преди 3 години
ЕЕЕЕ ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ БЕ ХОРА,ПОБЪРКАХТЕ МАЛКИ И ГОЛЕМИ,СТИГА ПСИХОЗИ ,АБСОЛЮТНО НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИТЕ ИЛИ ПРЕДОТВРАТИТЕ С ТЕЗИ МАСКАРАДИ,НО ЦЕЛТА Е КОЛКОТО МОЖЕ ПОВЕЧЕ СТРЕС ЗА ВСИЧКИ ,ДА СЕ КОНТРОЛИРА ЧОВЕЧЕСТВОТО ОТ АЛЧНА И ТОКСИЧНА ***,ТО ВСИЧКИ ВЕЧЕ ГО РАЗБРАХМЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.
99
1
 
18
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Я, голият директор се опитва да мисли, завалията...
98
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ае стига с измисленич грип
97
21
 
27
 
! Отговори
Манджа с грозде преди 3 години
Туй няма да проработи ми се струва. Няма да могат да са в клас при една втора вълна съчетана и със сезонен грип. По-добре изцяло онлайн от 15 септември, така и така пак ще минат онлайн, поне да не се разбърква всичко. Кофти за родителите, които трябва да са на работа, но това е положението в цял свят
96
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6По света хората взимат заплати, а не ОГРИЗКИ!
95
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 95Ти нямаш теза само глупости бръщолевиш но ти трябва време за да го разбереш,сложно ти е друже.
94
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези дето не ходят и учат от вкъщи няма ли да излязат после?Пак ще се видят с другите и пак ще има контакт.Това са глупости да се разделят децата и да ги държат вкъщи.