В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само недостатъци и никакви предимства на такава система.
32
12
 
10
 
! Отговори
Край преди 3 години
Дете на 9г. спокойно може да бъде оставяно само в къщи. Не ги дондуркайте до 20г.Не уплътнявайте повече София със строителство - града става опасен при пандемии.Ставаме рядко населна страна а се навираме едни в други да живеем в градовете.
31
4
 
25
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Това предложения ли са или решения?Ето това е резултатът от експериментите в образованието. "Журналистите" ни не могат да напишат един текст. Четеш и не знаеш, това решение на МОН ли е или бълнуванията не едно частно лице.Пак питам: Тези, които искат дистанционно обучение, те ли ще ми плащат заплатата, която ще загубя, седейки вкъщи с ученика?
30
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалете ваканциите, бла бла. И защо да се намаляват ваканциите? Децата имат нужда от детство. Висенето по 12 часа на ден в прашни стаи под опеката на дърти неадекватни даскали не е полезно за никого. Вече и на 4-годишна възраст искат да вкарват децата в учебния процес и то само заради малки кристалчета и турчета, чиито майчин език не е българския. На който майчин език не му е българския, да се оправя сам. Има курсове, има частни уроци. Но не за сметка на нормалните работещи хора.
29
2
 
16
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Абсолютно съгласен! Само дрънканици и празни приказки. Никакви конкретни решения. Нищо. И господин председателя на съвета по водопадите явно не знае, че не всички ученици и родители са технически грамотни. Не всички семейства могат след тия месеци да си позволят ей така едно таблетче на *** да му купят, защото на някой си там му хрумнало да вземе едни пари. Отсега ви казвам какво ще стане. Ще си цъкат игрички. А някоя фирмичка ще вземе мноооого пари. А мама и тати ще плащат таблети.
28
3
 
12
 
! Отговори
тъпи експерименти преди 3 години
по-голяма глупост, здраве да е. децата трябва да си учат нормално.
27
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де - непрекъснато повтаряте, че годината ще започне присъствено. Хората си отдъхват и правят планове. Изведнъж се оказва, че присъственото не е баш присъствено. Не компютри, а компоти. Вие не схващате ли, че това, което предлагате, е също толкова трудно осъществимо за родителите с малко дете, колкото и изцяло дистанционно обучение? А и се съмнявам, че учителите ще са във възторг от разделянето на класа на две - това е двойна натовареност или преподаване през пръсти.
26
17
 
7
 
! Отговори
марта преди 3 години
Българската учебна година трябва да започва от 1 ви септември а не на 15 ти Навсякьде почват да учат по рано А ние не знаем като дойде зимата какви ваканции да даваме на училищата
25
12
 
8
 
! Отговори
марта преди 3 години
Българската учебна година трябва да започва от 1 ви септември а не на 15 ти Навсякьде почват да учат по рано А ние не знаем като дойде зимата какви ваканции да даваме на училищата
24
0
 
24
 
! Отговори
Несериозно... преди 3 години
Колко дълга статия с абсолютно никаква информация. След изчетеното не разбрах нищо, което би се случило 100%. Просто празни приказки и размисли....
23
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11 "г-н директоре как точно си представяте родителите през седмица да се въртят"Вероятно не им стига капацитетът да си го представят. Нямат и желание - за себе си са избрали най-удобния вариант, а родителите да се оправят. Ясно е, че родителите не могат да се въртят през седмица - платена, неплатена, а после? Ще създадат такъв хаос, че щетите и за икономиката и здравето (включително психическото) ще са в пъти по-големи. И не е целесъобразно за обучението - това си е двойно натоварване.
22
4
 
18
 
! Отговори
хах преди 3 години
До рускиняТочно така, учителя не е звероукротител ! Ваша грижа е да възпитате детето си да слуша в час, не да си цъка по телефона ! Баси наглостта.
21
0
 
28
 
! Отговори
пак недомислици преди 3 години
Това са някакви хора, които си говорят наизуст. Камера към дъската и микрофон? Тия добре ли са? Каква резолюция трябва да предава, че да се вижда 3 на 2 метра дъска? А осветлението? И даскалите на кабел с микрофон. Като сметнем трафика на тая селскостопанска мисъл и IT-то ще ви тегли мамата преди да ходи за бира. Интелигентно решение е да се правят уроци със специални програмки за конференции - няма реклама да им правя, но са много. Топла вода ще изобретяват. Смях.
20
9
 
18
 
! Отговори
рускиня преди 3 години
Виждам че бавно прехвърлят обучение на децата на родителските плещи - ами много лесно - учинел изпял си песента пред камера, а дали ученик е слушал - това е грижа на родителя. Това чме родител трябва да работи - на кой му е грижата. Това че вкъщи не всички имат условия за обучение - на кой му е грижата. Важно че кметовете ще спестят пари от благоустрояване на училища , ток, парно. Еха!!!
19
2
 
25
 
! Отговори
Пара лелка преди 3 години
Бг образованието достига нови дъна на есен. Извънредното положение само демонстрира колко е зле - същият раздут инспекторат, същите остарели програми за обучение, а реформите се бавят вече 30 години, без нищо особено да се променя.Резултатът от подобна образователна система е, че настоящия министър председател е значително по-*** от бившия председател на министерски съвет и генерален секретар на ЦК на БКП.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Франция видях една дебеле нгърка да бута количка с две бели деца.Опазил господ от такива бавачки.
17
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да си остана у дома и да обучавам детето си, то някой очевидно трябва да ми плаща заплата. Сметките и разходите си вървят - не я виждам държавата да ми плаща за да си стоя вкъщи и да обучавам детето си. Няма как да се случи това. Два месеца беше кошмар ... на ония 240 тикви им е лесно - те и без това на работа не ходят а получават пари, и затова им е лесно да говорят.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Смях Вие ненормални ли сте бе?!?!?!За съжаление, да.
15
0
 
16
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Вие ненормални ли сте бе?!?!?!
14
1
 
18
 
! Отговори
къса памет преди 3 години
Много бързо забравихте за морала на този?!Не помните ли сефитата му дибидюс(гол) пред огледалото, които бяха публикувани в нета?За обикновен човек това е разбираемо и някак не толкова тежко укоримо, ноАЗ ПЕДАГОГ, УЧИТЕЛ и ДАЖЕ ДИРЕКТОР, на не каква да е гимназия а ЕЛИТНА, това граничи с престъпление, ако все пак не е.