На 15 септември само първолаците в двора на училището

За тях дистанционната форма на обучение не била приложима
76
На 15 септември само първолаците в двора на училището
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Тържества в дворовете на училищата на 15 септември ще има само за първокласниците. Останалите ученици няма да бъдат поканени, за да няма струпвания в ситуация на коронавирус. Това е засега вариантът за старт на учебната година, обсъден от работна група в министерството на образованието.

Още по темата
“Няма как да забраниш на родителите, на бабите и дядовците на първолак да го изпратят при прекрачването на училищния праг, обикновено идват и много роднини и гости. Затова ще ограничим останалите деца”, каза за “24 часа” директорът на столичното 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” Диян Стаматов.

Според просветните експерти именно за 1-и клас социализацията е от изключително значение. А и на тази възраст дистанционната форма не е приложима, това ще обрече випуска на тотална неграмотност. За да е максимално безопасно физическото присъствие, най-лесно би било децата от 1-и клас да се разделят на две.

Едната група ще се поема от основния учител на класа, другата - от педагога, който води занималнята, ще учат едновременно, но в различни помещения. Така ще се получат групи от по 11-12 деца.

Министерството на образованието и науката предвижда учебната година да започне във всички училища в страната присъствено при спазване на дистанция, дезинфекция и ползване на предпазни средства.

В случай на заразен учител или ученик ще се следват указанията на здравните инспекции, като не се предвижда
затваряне на цялото училище, а само карантина за отделен клас, съобщиха от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
15
 
17
 
! Отговори
Деската преди 3 години
Никакво онлайн. Това не е учене. Родителите трябва да работят, а не да бъдат те учители. Изминалите месеци бяха Ужас и хаос.
51
0
 
21
 
! Отговори
7 преди 3 години
Кой от какво е болен ще се разбира само с тест!Винаги октомври месец започват грипоподобните ,сега и корона и грип.Освен да се увеличат случаите,друго няма да стане!Родителите ще се изнервят и пак няма да пуснат децата на училище.Само ще сме от тест на тест.
50
2
 
31
 
! Отговори
??? преди 3 години
Когато започне сезонния грип, ще стане голям ужас-кое е грип ,кое Covid-19 ,пълен миш-маш ще е .Кой ще плаща тестовете, за децата със симптоми?Имам 2 деца и ако при температура и кашлица на дете от класа им или те имат някакви симптоми трябва да давам по 250 лв.за тестове. Един месец така ,после другия пак-може би е по-добре да мислят нещо за онлайн обучение.Притеснения +семеен фалит.
49
6
 
36
 
! Отговори
УЖАС преди 3 години
Значи болно дете -карантина само за съотв. клас!? По- голяма глупост не съм чувал.Това дете в междучасието е говорило с един куп деца от другите класове ,минало е кихайки по- всички коридори, в този клас са минали 5-6учители за един ден и после са преподавали на другите деца. Ами ако има един учител болен ,който в учителската стая е говорил с всички свои колеги и те са преподавали на цялото даскало. Да се стягат тези отгоре и да мислят работещ онлайн вариант , че есента ще се изпотръшкат всички.
48
14
 
2
 
! Отговори
fF преди 3 години
На тръмп му засядат лайнната, освен това пишкката му е толкова малка, че чак в документален филм е отразен този факт и всички му се присмиват.
47
1
 
34
 
! Отговори
Ani преди 3 години
Аз мисля,че в един момент учителите ще започнат да напускат като лекарите,защото те ще са отговорни за всичко.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45Просто разказах реални истории. А не ,че съм чул нещо.Не беше споделено като от злобар.
45
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай всеки да дава акъл в областта,в която е силен и опитен.От толкова акълии в тази държава,затова сме така изостанали.Оставете министерствата на здравеопазване и образование да преценят ситуацията,възможностите и рисковете.А дайте пък да видим ония,където викат ОСТАВКА,те предлагат ли нещо ?Нали ще ни управляват.Радев,Нинова ,ДПС.Те са опозиция,но това не ги лишава от отговорност и работа за държавата.Не може само да блееш оставка,да критикуваш и мрънкаш,а когато настъпи труден казус да мълчиш !
44
2
 
2
 
! Отговори
До45 преди 3 години
Наистина, не си заслужава човек да дава отговор на такъв въпрос. Ами именно заради такива "преценки" : решил човекът от "комисията", че колегата му щом кандидатства за работа, значи е продавал билетчета някъде или какво беше там.. Заради самозабравянето и възгордяването на " компетентни"членове на комисии все оплакващи се от ниски заплати. Затова: централни класиране за работни места и НИКАКВИ ЛИЧНИ ПРЕЦЕНКИ, защото ще те " преценят" та знае ли се...
43
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дистанционното образование е подходящо за кратки времеви периоди ! Точка ! Казал-рекъл на пазара ! Има 240 човека в парламента,30 в президенството,хиляди учители,партии,сдружения,структури ! Тези хора трябва да изкажат мнение,идея,предложения и накрая да се сглоби компромисен вариант.Борисов може да е всякакъв,но доказа,че приема чуждо мнение и се съобразява с конструктивните препоръки на всички.Трябва всички да се включат с идеи,не с констатации !
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом пък като има толкова учители...Аз знам, че откакто вдигнаха малко заплатите , много висшисти с магистратури и тн. просто дойдоха в училище.Преди това са били по фирми, карали таксита и камиони, с магазини,продавали билетчета в тролея. .. Повечето приближени на директора....Дойдоха и нямат нито ден стаж.И знаете ли, че са пълна скръб.И го знам защото някои от тях ... са ми колеги. Случайни хора...Явно не ви е проблем такива да ви учат децата.Пишете за хора с опит..Защо тогава са безработни?
41
1
 
3
 
! Отговори
До образовател преди 3 години
А кое е критерия и базата да се разбере знанието на ученика ?Ти като кандидатстваш за работа по какво те приемат ? По вида на ключотържателя ти ли ?
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са глупости!:Значи 1 даскал ще изкара 7 часа. После ще консултира онлайн деца със хронични болести. И после ще търчи да дава и присъствено консултации. От всичките тия часове ще се платят само 7те часа! А и от тях ако има лекторски, НЯМА да се платят.! Май някак си не е много честно , нали?Ааааа и учителите си ходят на работа, дори и да има случай на вируса.Това ви се вижда нормално ли???
39
2
 
10
 
! Отговори
Образовател преди 3 години
До До 7Най-важното е изпитването! Да ги изпитаме бързо малките неграмотници! Няма значение дали някой ги е научил на нещо преди това. Изпитването - ядрото на БГ образование!
38
2
 
10
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
Откъде учители ли? -Учители има изключително много! С опит.Безработни. Непенсионери.С по две висши образования + начална педагогика- магистратура. Но им се мръщят, кумят, неглижират, не ги приемат. Защо ли? Ами има средства за усвояване по европейски програми за подготовка на учители, тъй като нямало такива. Та затова няма. А иначе си има и то много добри учители.Така че проблемът с кадрите е точно нулев.
37
9
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 3 години
Задължително трябва да се обособят присъствени консултации ,също и изпитването на учениците трябва да е в училище ! В по-малките градове може да се състави график за изпитване по часове и паралелки и следобед да бъдат привиквани по 3,4 ученици за изпит.В големите градове това може да стане от предходния ден.А и всеки учител в България ако предложи по нещичко,със сигурност ще се скалъпи едно надеждно обучение.Смесица между онлайн и присъствие.
36
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен децата с астма, има и с диабет.За тях какво измислиха тези некадърници? Вместо лятото да решават проблемите на дистанционното обучение, които са толкова много, те говорят небивалици.
34
0
 
25
 
! Отговори
7 преди 3 години
Всяка година по време на грипна епидемия в зимните месеци има само една молба-не си водете децата болни!И почти никой не я спазва!Сега кой ще спазва куп мерки и препоръки!Затова е по-добре превенцията,да се изчака,да затихне,а не наново да създаваме огнища!А ще стане така,събират ли се в стаите.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм , намалени паралелки.Откъде учители? И сега са на две смени някои училища.