В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра

Без занималня за първолаците, за да са по-малко
Обновена: 11 авг 2020 12:46 | 11 авг 2020 08:56, Камелия Цветанова
171
В пандемията: До 15 ученици в клас, другите пред компютъра
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в интервю за "Телеграф Медиа" Асен Алексанров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Още по темата
"Пак ще има камера, свързана с компютъра. Учителят ще е пред екрана, но камерата трябва да бъде насочена към дъската, за да може детето да вижда преподавателят и да слуша какво говори. Ако има въпроси, ги задава. После си пише домашните и се подготвя за следващия урок“, обясни той.

Обсъжда се и отмяна на кабинетна система за големите.

Според Александров трябва да се смени системата, защото засега идеята е, ако някое дете от паралелка се зарази, само тя да бъде карантинирана, не всички.

"При кабинетната система учениците ходеха в отделните стаи в зависимост от предмета, който имаха. Сега ще е обратното – учениците ще седят в стаята, а учителите ще се местят. Трябва и да направим график за излизане след всеки час на въздух, за да можем да отваряме прозорци, за да проветряваме и да дезинфекцираме. Може да има блокове. Например ученикът да седи 70 минути в клас, после да излиза за 15 минути навън, в които се проветрява класната стая. Ще направим отделни графици за отделните класове“, посочи той.

Междучасията пък няма да са по едно и също време за всички.

"Могат да излизат 3-4 паралелки от 9 до 9.15, други от 9.15 до 9. 30 и т.н. за да има достатъчно място, където да играят. Всяка паралелки може да си има своя част в двора. За моето училище съм го измислил", разясни Александров.

Голямо междучасие няма да има. Ще има три-четири междучасия по 15 минути.

А първолаците няма да имат занималня, защото класовете ще бъдат разделени.

"В моето училище има четири първи класа. Разделям ги на две групи и стават 8 групи. Тези 8 групи са в училище само присъствено. Учителите от занималнята поемат единия поток, а класните ръководители другия. При този вариант обаче няма да има занималня следобеда. Докато сме в извънредна епидемична обстановка, разбира се. Когато класовете станат цели, ще я върнем. Иначе не можем да намерим друга възможност. Нямаме друг избор, освен по-малкото зло в тази ситуация.

Другото, което можем да предложим на родителите, е първата седмица 13 деца от първи клас да са присъствено в училище като по-големите, а следобед да са на занималнята. През това време другите трябва да са вкъщи на дистанционно обучение. Защото, за да се спази социалната дистанция вариантът е да са наполовина. Родителите трябва да избират или една седмица дистанционно и присъствено или изцяло присъствено, но без целодневно обучение", обясни училищният директор.


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
2
 
4
 
! Отговори
МАМА МИА преди 1 месец
В Германия учебната година започна.Алооо ,нали все им подражаваме !!Дистанционно обучение в БГ-ученика става, логва се в компа и пак си ляга-ФАКТ!
156
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз това го написах, че трябва да се учи половината клас присъствено, другата половина дистанционно и следващата седмица - обратно, още преди 2 месеца, но министъро - присъствено, присъствено!
155
1
 
3
 
! Отговори
Neadekvaten преди 1 месец
Предложение: Ако детето е болно не трябва да ходи на училище и ще учи дистанционно, така ще се избягат заразените и по начина на отделните междучасия също. Това е
154
1
 
10
 
! Отговори
aaass преди 1 месец
Не бих си пуснал детето на училище. Ще деградира и няма да е готов за живота.
153
7
 
20
 
! Отговори
Боко преди 1 месец
Защо като премиера е ПРОСТ и децата ни да са?! Оставете децата ни на Мира! Долу ръцете от тях , психопати! Училище е имало има и ще има! Ако някой много го е СТРАХ да подаде заявление ,че не желае детето му да посещава занимание в училище и да му става бавачка вкъщи! Ние НОРМАЛНИТЕ хора ходим на работа и вече изнемогваме от март насам ..
Не сме учители и не искаме да ставаме зорлем такива ...има си назначени ...Пускате децата си в градския транспорт, молове ,градинки ,но в училище е ОПАСНО?! Е?
152
7
 
14
 
! Отговори
Ученик преди 1 месец
Урааа !!! Няма да уча въобще! Мама и тати ще ме гледат до 40 г.
151
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Швеция показа : смисъл в затварянето няма !
ВСикчи ученици на у-ще както преди "епидемията"!
150
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес управляващите мислят само как да избягат от отговорност. Щели да прехвърлят на директорите решенията за присъствено или дистанционно обучение. Горките директори, чака ги пълна лудница с параноични родители.
149
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И никакво училищв!!!
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЛЕЛЕ

Ми то се видя - тук са само платените администратори .
147
7
 
16
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
Да оставим ковида на страна, като се замисля децата докато са ваканция никой вкъщи не боледува, почнат ли градини училища и се почва с гриповете всички ги изкарваме вкъщи. Но е тъпо да не ходят да учат а да стоят постоянно вкъщи....
146
4
 
12
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 1 месец
МОР НИ ЧАКА!
145
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НОМЕРЪТ НЯМА ДА МИНЕ!
144
1
 
8
 
! Отговори
моделът преди 1 месец
До Анонимен 142

На 31 август следва в България!
143
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - 142

И аз го четох.
142
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НА 30 АВГУСТ
ГЕРМАНИЯ ЗАТВАРЯ ДЪРЖАВАТА!
141
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Учителите не могат да се справят с преподаване на деца в клас и деца онлайн едновременно. Очаквам пълен провал на учебната година.
140
2
 
3
 
! Отговори
Асенчо, .... преди 1 месец
Лебедова моя песен!
139
1
 
4
 
! Отговори
хм преди 1 месец
ПОСЛЕ като наредят друго отгоре,
каква песен ще пеете, а?
138
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ОХ

Да не си влюбена в тоя ма?