Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи

Тестването за коронавирус ще е за сметка на училищата
101
Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на COVID-19. Това могат да бъдат студенти последна година и пенсионери. От МОН ще направят по-широк списък от заместващи учители, съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“Ще направим по-широк списъкът от заместващи учители. В него ще включим и студенти. Правоспособните преподаватели обаче ще останат с предимство”, уточни той.

Още по темата
По думите му до края на месеца училищата ще получат препоръчителни организационни решения, от които да избират как да работят. В момента вариантите се обсъждат от експерти в работна група.

“Ще се опитаме да приложим стратегията на балончета, като отделяме класовете, доколкото е възможно. Така няма да се наложи да затваря цялото училище при един болен ученик или учител”, посочи Вълчев.

При случай на коронавирус само класът ще бъде поставен под 14-дневна карантина.

“Следващата стъпка ще е карантиниране на съответния етаж, или образователен етап. Може един цял етаж да мине дистанционно, но не и цялото училище”, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Той даде пример с школото, което управлява: “При нас на първия и втория етаж ще са началният етап, разделен в две смени, а на третия и четвъртия - прогимназиален и гимназиален, пак на смени. Представете си, че все едно ще имаме четири отделни училища”.

Няма да има задължително тестване на децата за коронавирус, при учителите се предвижда да се действа, както при всички останали случаи - ще се тестват и контактните лица и това ще е за сметка на работодателя.

“Ще разрешим целеви средства на училищата, които са икономисани по време на извънредното положение да могат се ползват за други дейности. Ако в отделни училища са налице големи извънредни разходи, свързани с коронавируса, сме в готовност да ги подпомогнем. Към момента нямаме причини да смятаме, че ще има системни проблеми с училищните бюджети. Училищата бяха затворени 3 месеца, имат и малко спестени средства", коментира пред "Труд" министър Вълчев.

В момента предстои да се регламентира в Закона за училищното и предучилищното образование 20% от часовете в иновативните училища да бъдат онлайн. Работната група от експерти обмисля всички възможни варианти и сценарии, така че е вероятно при нужда онлайн часовете да станат и по-голям процент, обясни още Асен Александров.

По думите му, както в целия свят, така и при нас се очаква голяма гъвкавост при началото на годината. “Ще вземем предвид, и добрите, и лошите практики от европейските държави, където тръгват по-рано от нас. При онлайн обучението ще се стараем да използваме една платформа, за да е лесно на всички, а да няма разпокъсване”, посочи той.

"Ако има допълнителна работа с отделни ученици, ще има и допълнителни възнаграждения на учителите. Ще предложим часовете за компенсиране на пропуски да станат текущи през цялата учебна година. Вероятно до месец ще подпишем и анекс към Колективния трудов договор", обясни Вълчев във връзка с натовареността на учителите през новата учебна година.

"Не избрахме смесено обучение по редица причини. В различните си разновидности смесеното обучение е или невъзможно, или нежелателно и неефективно. Невъзможно, ако решим да разделим и удвоим класовете, защото нямаме два пъти повече учители и класни стаи. Неефективно, ако решим да оставим половината ученици вкъщи, защото педагогическата работа на един учител, който трябва да преподава едновременно в реална и виртуална класна стая, би била непълноценна и не е желателно да принудим половината деца, и техните родители да останат вкъщи. Поради това възприехме варианта присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага за отделни класове и училища. При него няма да има двойно натоварване на учителите, каквато предполага обучението в смесени режими на присъствена форма и електронна среда", каза той.

По думите му вероятно ще има обособени зони ограничения в столовете, на дворовете, коридорите и на местата, където се събират повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
20
 
! Отговори
ИХААА преди 3 години
А НАШАТА ДИРЕКТОРКА ЗАБРАНИ ДА ВЗИМАМЕ БОЛНИЧНИ.СЕЩАТЕ СЕ КАКВО ЩЕ ПОСЛЕДВА, НАЛИ!
50
1
 
3
 
! Отговори
Пак повтарям: преди 3 години
Много ми се иска да е и с удебелен и подчертан шрифт: КРАДЕНИ ПАРИ ОТ ПУБЛИЧЕН ДЪРЖАВЕН СЕКТОР ОБРАЗОВАНИЕ не могат горките царски к.о.п.е.л.е.т.а. да си ги приберат, заради Дянков, Василев и двама мъртви перачи парите са блокирани в едни сметки и всеки път като се опитат да ги разшифрират някакво чудо се случва и им се провалят планчета. Извод: Няма ги земеш тия пари, ходи проси на улицата, крадливи ръчички долуууу, на дръвниииикааааааа!
49
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМИ УМРЕТЕ ВСИЧКИ ЗАЕДНО С УЧИТЕЛИТЕ!!!
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се мисли какво ще стане!
47
4
 
20
 
! Отговори
о! преди 3 години
ОНЛАЙН и колкото толкова,животът ми е по-скъп!
46
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33Сега пък университетите са ти виновни. Не обучават учители, защото няма кандидати. С най-нисък успех се влиза в учителските специалности. Най-слаби студенти. Почти никой не завършва. Силните да не са луди да работят такава работа за такава заплата. Дори и с увеличението от последните години?
45
1
 
9
 
! Отговори
Няма нужда преди 3 години
Няма нужда от чак такава драма! Толкова прекаляват някои хора с драмата (или по скоро финансовата мотивация) по някаква линия, че доц. Красимира Христова от НКБ даже заяви, че белия дроб бил част от сърдечно-съдовата система. И ТОВА БИЛО ЛЕКАР! А нейния колега проф. Иво Петров от Токуда пък каза, че проблемите с ковид никога нямало да се решат (т.е. пътеки, направления, пари в брой ще продължат дълги години). Господ са пази България от такива лекари!
44
1
 
16
 
! Отговори
ето сега преди 3 години
Животът на учителя е заложен на ....
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АЛО!Да - никакви хартиени дневници, щом сме длъжни да попълваме и електронните!!!
42
1
 
15
 
! Отговори
АЛО! преди 3 години
ВЕДНАГА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ ХАРТИЕНИТЕ ДНЕВНИЦИ - РАЗВЪДНИЦИ НА ВСЯКАКВИ МИКРООРГАНИЗМИ... УЧИТЕЛЯТ ВЛИЗА В ЧАСА С ТОЗИ "ВЪШКАРНИК" И ПОСЛЕ 45 МИНУТИ НЯМА КАК ДА ИЗЛЕЗЕ ДА СИ ИЗМИЕ РЪЦЕТЕ.И ТАКА ПО 6 ЧАСА, 5 ПЪТИ В СЕДМИЦАТА.Е НЯМА ТАКАВА ИМУННА СИСТЕМА!!!
41
1
 
3
 
! Отговори
Мали Симооо 2 преди 3 години
Ако продължаваш с тъпите си опити ще понапълни твоя род гробищата, време ви е, че гледам 1 милион ви чакат долу за саморазправа!
40
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега е моментът родителите да подкрепят учителите за дистанционно обучение, но това никога няма да стане.Е, нали поне на тях им обещаха да ги подпомогнат ,ако се стигне до карантина.
39
0
 
3
 
! Отговори
Абе Симооо 2 преди 3 години
Ане какъв е тоя цирк с тия крадени пари бе, далечния ти братовчед побеснява вече - първо правиш пълна свинщина да ги задигнеш даваш половината на ЦРУ - другата половина ги даваш на Дянков да ги удвои ама ви хванаха. Перачите умряха, парите блокирани и всеки път като се опитвате да ги свиете пак ви хващат! Не мислиш ли, че е време да се откажете а?
38
1
 
20
 
! Отговори
ДАСКАЛ преди 3 години
ЩЕ СТОЯ НА 3 МЕТРА ОТ ТЯХ И ЩЕ МЪЛЧА С МАСКАТА КАТО ПУКЕЛ.НО ПРИСЪСТВЕНО!
37
2
 
13
 
! Отговори
хм преди 3 години
Тук трябва да се подходи мнооооого внимателно!!!
36
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За учителите 18 % увеличение от януари, което ще се даде февруари или март, може да падне и до 10%. Който оживее дотогава....
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата е без корона вируса в студените месеци са развъдник на всякакви вируси. Не ми се мисли какво ще стане есента.
34
2
 
19
 
! Отговори
ОХ преди 3 години
Голяма опасност за всички.Децата трудно спазват трите ДДД!
33
2
 
23
 
! Отговори
Бойко Магистралата преди 3 години
Спокойно, ще си внесем учители от Македония, от Молдова, ако се наложи и от Африка и Китай ще си внесем.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата е време да поразчисти авгиевите обори във висшето образование.И без това автономията се ползва само за имунитет ,но постоянно реват за пари от държавата.Щом са държавни университетите МОН да ги почва един по един и да започва с методическите дисциплини .Толкова безполезни и глупави неща няма и няма да има.