Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи

Тестването за коронавирус ще е за сметка на училищата
101
Студенти и пенсионирани учители влизат в класните стаи
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подсилване на учителския състав с всички налични кадри се обмисля за новата учебна година, която ще започне присъствено в условията на COVID-19. Това могат да бъдат студенти последна година и пенсионери. От МОН ще направят по-широк списък от заместващи учители, съобщи за “Труд” просветният министър Красимир Вълчев.

“Ще направим по-широк списъкът от заместващи учители. В него ще включим и студенти. Правоспособните преподаватели обаче ще останат с предимство”, уточни той.

Още по темата
По думите му до края на месеца училищата ще получат препоръчителни организационни решения, от които да избират как да работят. В момента вариантите се обсъждат от експерти в работна група.

“Ще се опитаме да приложим стратегията на балончета, като отделяме класовете, доколкото е възможно. Така няма да се наложи да затваря цялото училище при един болен ученик или учител”, посочи Вълчев.

При случай на коронавирус само класът ще бъде поставен под 14-дневна карантина.

“Следващата стъпка ще е карантиниране на съответния етаж, или образователен етап. Може един цял етаж да мине дистанционно, но не и цялото училище”, обясни пред “Труд” Асен Александров, директор на 51 СУ и председател на Сдружението на директорите.

Той даде пример с школото, което управлява: “При нас на първия и втория етаж ще са началният етап, разделен в две смени, а на третия и четвъртия - прогимназиален и гимназиален, пак на смени. Представете си, че все едно ще имаме четири отделни училища”.

Няма да има задължително тестване на децата за коронавирус, при учителите се предвижда да се действа, както при всички останали случаи - ще се тестват и контактните лица и това ще е за сметка на работодателя.

“Ще разрешим целеви средства на училищата, които са икономисани по време на извънредното положение да могат се ползват за други дейности. Ако в отделни училища са налице големи извънредни разходи, свързани с коронавируса, сме в готовност да ги подпомогнем. Към момента нямаме причини да смятаме, че ще има системни проблеми с училищните бюджети. Училищата бяха затворени 3 месеца, имат и малко спестени средства", коментира пред "Труд" министър Вълчев.

В момента предстои да се регламентира в Закона за училищното и предучилищното образование 20% от часовете в иновативните училища да бъдат онлайн. Работната група от експерти обмисля всички възможни варианти и сценарии, така че е вероятно при нужда онлайн часовете да станат и по-голям процент, обясни още Асен Александров.

По думите му, както в целия свят, така и при нас се очаква голяма гъвкавост при началото на годината. “Ще вземем предвид, и добрите, и лошите практики от европейските държави, където тръгват по-рано от нас. При онлайн обучението ще се стараем да използваме една платформа, за да е лесно на всички, а да няма разпокъсване”, посочи той.

"Ако има допълнителна работа с отделни ученици, ще има и допълнителни възнаграждения на учителите. Ще предложим часовете за компенсиране на пропуски да станат текущи през цялата учебна година. Вероятно до месец ще подпишем и анекс към Колективния трудов договор", обясни Вълчев във връзка с натовареността на учителите през новата учебна година.

"Не избрахме смесено обучение по редица причини. В различните си разновидности смесеното обучение е или невъзможно, или нежелателно и неефективно. Невъзможно, ако решим да разделим и удвоим класовете, защото нямаме два пъти повече учители и класни стаи. Неефективно, ако решим да оставим половината ученици вкъщи, защото педагогическата работа на един учител, който трябва да преподава едновременно в реална и виртуална класна стая, би била непълноценна и не е желателно да принудим половината деца, и техните родители да останат вкъщи. Поради това възприехме варианта присъствено обучение с превключване към електронно обучение, когато се налага за отделни класове и училища. При него няма да има двойно натоварване на учителите, каквато предполага обучението в смесени режими на присъствена форма и електронна среда", каза той.

По думите му вероятно ще има обособени зони ограничения в столовете, на дворовете, коридорите и на местата, където се събират повече деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо на учителите няма увеличение на заплатите? На някакви измислени агенции ще има , защото били на първа линия :( А учителите на каква линия се водят ?
30
0
 
21
 
! Отговори
ЛЕЛЕ преди 3 години
ЗНАЧИ Е ЗАЛОЖЕНО СЕГАШНИТЕ УЧИТЕЛИДА СДАДАТ БАГАЖА.УЖАС!
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха. Пенсионерите измират, а студентите бягат на запад. Никакви учители няма да останат накрая.
28
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСП КОЕ МУ Е СРАМА НА ГЕРБ- Я ПОГЛЕДНИ НА ПРОТЕСТИТЕ ПРЕОБЛАДАВАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ- ПОЗОР!
27
0
 
22
 
! Отговори
Като направите преди 3 години
нетната начална заплата на учител 2000 лева, тогава ще имате кадри и кандидати. Само да ви напомня, че кадри за други професии можеш да си ги внесеш отвън, но учители няма как да внесеш :)
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бас държа .че още първата седмица ще има масово заразяване в училищата и всички ще бъдат принудени да се карантират...поне до Коледа . Н
25
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм дипломиран учител. Ще ме привлечете в системата на образованието с двойно по-висока заплата от сегашната, която предлагате. Нито студенти, нито пенсионери ще ви спасят недостига в дългосрочен план.
24
4
 
4
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Ами предлагам чисто решение-жените като Стела Дерменджиева вън.Ето конкретно решение.Уви,тя превзела катедрата на ВТУ,пише учебници дори и си създала антураж от патици като нея.Как да стане?
23
4
 
22
 
! Отговори
Ристу преди 3 години
Пръсъствена учебна година ще е голяма грешка. Ученици и студенти ще разпространят заразата с невиждани темпове.
22
2
 
4
 
! Отговори
Бесни Страшни Пенсии преди 3 години
До Активист на БСПВие, пенсиите от БСП, ако дойдете на власт, от сбирките си на Позитано ще измрете!
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално погледнато, чистите пари на студентите ще са 800 -900. В момента ми се губи мин.заплата в бранша, но над 10 г. стаж е 1160 лв.Това е основната заплата.Те клас прослужено време няма да имат.Ако имат някой лекторски час по 8.50 .Това е.Съмнявам се да се навият и то масово.А и се работи и след работа.Като имаш 100 теста по 2 листа и повече, ти отива и събота, и неделя. Но това много хора не го разбират. Те гледат ,че има големи ваканции....
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахахахахаЕдва ли ще плащат 900 лв. на студент без стаж. Те младите учители без стаж не взимат толкова. Но пак не сте наясно. Много от хората, които завършват висше, се примеряват с това, че ще получават по-малко от хигиенистка в офис. Ако станат асистенти в университет без стаж и докторска степен ще получават още по-малко. И те го знаят. Затова някакви кандидати все ще има.
19
9
 
4
 
! Отговори
Форумни капацитети, преди 3 години
какво предлагате вие като вечно сте опозиция,критикувате,мрънкате,ревете,недоволствате ,плюете!Кажете бе,какво предлагате! Нали сте много умни и способни ! Помогнете! Дайте идея! Как така се отхвърля всичко,а насреща една огромна кръгла НУЛА ! Аман от псевдонимници и философи ! Дребнави злобарчета,където си бележете краката като ги миете,да не забравите кой беше чистия,тръгнали все наопъки да сеят акъл.
18
6
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Душегубната партия ГЕРБ ще вкара в класните стаи пенсионирани учители,които са най-податливи на вируса ! Искат да намаляват броя на пенсионерите ! Срам !!!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е заради онези методистки в университетите дето обучават бъдещите даскали.По фалшиви хора няма.Пример ВТУ и Стела Дерменджиева.По-тъпо същество няма.
16
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е заради женорята,но нали тиквата майка му е даскалица се подвежда и им вярва.А те са фалшиви.Уроците им са фалшиви.Образованието им е фалшиво.
15
3
 
20
 
! Отговори
Хахахахаха преди 3 години
И колко ще плащаш на млад учител? 900 лева? Колкото взима една хигиенистка в офис? Този студент последен курс вече работи в кол център и взима поне 1800 чисто. Едва ли ще тръгне да работи за подаяния:). И баба на 80 години, как ще се справи с ученици на 12 години? На какво ще ги учи? Как ще се справя с новите технологии? Тя като е излезнала от пазара на труда, все още са пишели с тебешири по дъската.
14
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените съсипаха училищата и университетите.
13
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама нали пазим пенсионерите. Щом ще правят банка за учители, защо да не излизат и учителите в карантина. Нали учат още класове? Интересно, не платиха лекторските и 2ри час на класа, не вдигат заплатите, НО щяло да има допълнително възнаграждение. Долна лъжа! Работеха по 10 часа на ден, но им платиха само 5!!! Какви консултации целогодишно?Тия не са виждали ученици през плет!!
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато мъжете не се завърнат в училището ще сме на дъното.